Едни от най-популярните средства за лична защита са травматическите оръжия. Травматическият пистолет е ръчно късоцевно огнестрелно или газово оръжие, предназначено за самозащита на неголямо разстояние (3-5 метра). Основната му характеристика е, че ползва гумени патрони, които нанасят травми при попадение в целта, чиято степен на опасност за живота е много по-ниска от огнестрелните. Ето някои видове популярни  травматически пистолети:

Phantom

„Plantom“

Plantom е модел от семейството на „Glock“. Ползва 9-мм еластични гумени патрони, като има 2 разновидности на пълнителя според вместимостта – с 15 и с 9 патрона. Тези, които проявяват интерес към огнестрелните оръжия могат да си представят, че механиката на „Plantom“ е копие на тази на популярния „Glock 17“, разбира се съобразена със значително по-ниските изисквания за мощност и далекобойност на изстрела. Този модел е сравнително нов на пазара, произвежда се основно в Турция и все още не се е наложил за масова употреба.

TТK

„ТТК“

„ТТК“ е 10-калибров пистолет и за тези, които познават култовия боен  „ТТ“ ще е лесно да си представят какво представлява. Всъщност „ТТК“ е един адаптиран модел за травматични патрони. Външните подобрения са свързани с едно от удобствата при ползване – ръкохватката. Малките подобрения във визията на детайлите по външния вид придават съвременен изглед на този по принцип стар модел пистолети. Произвежда се в Украйна и Русия.

Safari Mini

Safari Mini

Safari Mini е разработен както за всекидневно носене в градска среда, така и при излети и туристически посещения, което е видно и от името му. Напоследък се наблюдава тенденция към търсене на миниатюрни модели оръжия за защита, вместо традиционните пушки, или по-обемни револвери например. „Safari Mini“ е с 9-мм калибър и дължина на цевта само 57 милиметра. Произвежда се в Украйна.

Berkut

„Berkut“

„Беркут ПМ“ е друг популярен модел. Той стреля с еластични 9-мм гумени патрони. Дължината на цевта му е 95 мм. Ако се вгледате внимателно във външния вид на този пистолет може да ви се стори, че това е преработен „Макаров“. Не сте далеч от истината. Идентичността с бойния пистолет е търсен външен ефект, който често се явява възпиращо средство за потенциални нападатели, от които трябва да се защитаваме с травматичен пистолет. Производител на това оръжие е Украйна.

Print Friendly, PDF & Email