m1Времето от май до юли е важен период за зрелостниците. Провеждат се задължителните матури, а голяма част от випускниците се явяват и на кандидат-студентски изпити. Един от акцентите в кампанията е свързан с мерките, които традиционно се вземат срещу опитите за подсказване, преписване и други нечестни методи за повишаване на личната успеваемост. С писмо до ректорите и шефовете на просветните инспекторати, просветният министър проф. Николай Милошев препоръча да бъде затегнат пропускателния режим в училища и ВУЗ-ове. Багажът на влизащите ще се проверява с детектори там, където има такива. На останалите места охраната ще рови в чантите на зрелостниците при съмнение, че внасят нещо нерегламентирано. В сградите няма да бъдат допускани посетители, без специално да бъде потвърдено какъв е ангажиментът им. Това важи дори и за майсторите, които правят ремонти. Милошев е дал указания охраната да не приема неадресирани или съмнителни пратки. Охранителите ще трябва да проверяват и всички асансьорни и вентилационни шахти на сградите, както и да разчисти аварийните им изходи.

Съвременната техника за комуникация обаче предлага много възможности за заобикаляне на квесторските усилия.

m2Безжичната микрошлушалка е един от най-популярните. Такава, която се предлага в България, достига до минимален размер само два милиметра и наистина не може да бъде видяна, след като я поставите в ухото си. Звукът е кристален – микрослушалката е създадена така, че никой освен ползвателя не чува какво се диктува, т.е. дори някой да се долепи до ухото ви, докато ви диктуват, той няма да чуе нищо. Това е огромен плюс пред другите модели, понеже когато е тихо (по време на изпита), всеки дори тих звук би бил подозрителен. Микрослушалката  е снабдена с висококачествен, силночувствителен микрофон, така че човекът, който ще диктува, чува всичко, т.е. комуникацията е двупосочна. Предавателят също е миниатюрен и може да бъде пришит дори в яката на традиционна риза или блуза. Захранването издържа 4-5 часова връзка, време достатъчно за получаване на нужната информация. Цената на подобна комбинация е около 150 лв., но се предлага и под наем.

m4Часовник-GSM е друга възможност. Часовникът има слот за microSD карта, на която да записва заснетото, или предавател. Максималният размер на картата е 4 GB. С часовника можете да използвате WAP и GPRS мобилен интернет. В комплект с микрослушалка двустранната комуникация с „външен“ помощник за изпита е гарантирана. Модели на „Avatar“ се продават за около 200 лв.

m5Химикалка с камера и/или микрофон. Модел на Pacific Defence заснема видео в резолюция 320×240 пиксела и със скорост 30 кадъра в секунда. Заснетите видео и звук се записват на флаш памет или на SD карта с памет и е възможно да бъдат прехвърляни на портативно устройство – напр. PDA или на персонален компютър посредством Bluetooth. Устройството е създадено да снима и при слаба светлина. Камерата се активира автоматично, когато отчете движение. Достатъчно е да бъде заснето условието на дадена математическа задача и скоро по микрослушалката започва да се чува външният глас с решението…

Разбира се, има много други най-различни технически решения, посредством които може да се осъществи връзката за получаване на така нужната информация. Но има и средства за противодействие. Такива са много ценово достъпни заглушители, най-вече за мобилни устройства. „Мислех си да заглуша мобилните телефони, не е скъпо устройството, но щях да заглуша и няколко кооперации, което ми се струва неетично към гражданите, които живеят там,” – сподели в навечерието на матурите директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. В някои университети има оборудвани екранирани зали, в които е невъзможно проникване на честотни сигнали отвън. Често подобни помещения, предназначени за писмени изпити, се правят в сутеренни етажи (подземия), където разпространението на радиовълните среща естествени препятствия.

Какъвто и да е успехът при използване на технически средства за вземане на изпити, ползата от това е с временен ефект. Съвременните образователни методики, особено във ВУЗ-овете, включват комплекс от оценявания, в които е немислимо успешното завършване само с нечестни средства.

Print Friendly, PDF & Email