Една от най-важните функции при системата за сигурност е превенцията. Както сме писали и преди, в голяма част от случаите самият вид на СОТ, охранителни камери или други технологии и маркери, които подсказват, че даденият обект е защитен, са достатъчни, за да откажат потенциалните закононарушители. Понякога обаче, в зависимост от нуждите, системата за сигурност трябва да е незабележима. И тук идват скритите камери. При тях хората дори не подозират, че може да са наблюдавани и това дава съвсем различни перспективи. В текущата статия ще разгледаме основните видове и цели на скритите камери.

Варират няколко основни вида скрити камери. Първите са кабелните, които работят точно като останалите видове камери – предават данните от видеонаблюдението към DVR устройство и монитор. Те са надеждни и имат добър сигнал. Недостатък е, че са статични и често самият кабел може да бъде забелязан. След това има два вида безжични скрити камери – такива, които запазват записите си върху flash памет и такива, които предават сигнала директно по интернет. Предимствата при тях са, че могат лесно да бъдат скрити в почти всеки предмет, но за сметка на това не са толкова надеждни и са ограничени откъм часове възможност за работа. Най-добрите скрити камери имат вградени датчици за движение, което позволява да се записва само най-същественото и да се икономисва енергия.

Шпионските скрити камери са най-разпространените сред този вид наблюдение. Те се продават на много места и цените им варират от няколко десетки лева до няколко хиляди. Обикновено шпионските камери са преносими и цялата информация в тях не се предава директно, а се записва на специален чип-памет, който после се прочита на компютър. Интересното при тях е, че варират буквално в стотици различни видове –  могат да се скрият в специални очила, химикалки, запалки, ключове, дрехи и т.н. Това са преносимите шпионски камери. Другият вид са тези, които се поставят на някое място в стаята и са тип „бръмбар”. Минусите на тези камерки е, че често са некачествени, не издържат на дълъг запис, нямат много функции и качеството на самия запис е лошо. Най-често се използват за заснемането на доказателствен или компрометиращ материал.

Тук се чувстваме длъжни да предупредим, че по конституция никой не може да бъде записван без неговото знание и позволение, освен ако нямаме изрично разрешение за това. Умишленото видеонаблюдение към други лица се извършва законно след съответното разрешение, от лицензираните охранителни фирми, от държавните институции, или когато законът го изисква (например на стадиони и т.н.). Затова ако искате да използвате такава „шпионска скрита камера” без съответното разрешение имайте предвид, че човекът, когото сте записвали, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, или да подаде граждански иск.

Освен законов, съществува и голям обществен дебат доколко е етично използването на подобни скрити устройва за записването на различни хора, без тяхното знание. В много случаи използването на скрити камери е оправдано и необходимо заради някакви цели. Но в същото време, заради свободното им разпространение на пазара, с този вид технология може много лесно да се злоупотребява. Дали е морално или не обаче е нещо, което всеки сам решава за себе си.

Друг популярен вид скрити камери са тези, които не се използват за шпионаж, а за сигурност. Те работят на същия принцип като обикновените камери – наблюдават и записват определени области като превенция против нарушители. Разликата обаче е, че те са скрити и не се набиват на очи. Обикновено са прикрепени към други части от технологичната система за сигурност – СОТ, пожарни датчици, врати и много други.

Подобни скрити камери са особено популярни в магазините. Има толкова много видове безжични малки камери, че те могат да се скрият буквално навсякъде. Благодарение на камерите охраната на магазин може лесно и незабележимо да следи всички клиенти  без те да се притесняват или подозират нещо. Предимството им е, че докато един крадец ще внимава и ще се крие от обикновените камери, той няма как да знае за наличието на скрити такива и лесно може да бъде записан и хванат. Професионалистите в бранша могат да изготвят система от скрити камери в целия магазин, замаскирани в саксии, прозорци, огледала, болтове и т.н, така, че тя да обхваща буквално цялото помещение. Това е предимство в обекти, където се работи с големи пари и скъпа стока. На тези места обикновено хем трябва да има добра охрана, хем клиентите, които ще пазаруват не биха се радвали от вида на обикновените камери.

Друг популярен начин за използване на подобен вид скрита охранителна технология е вътре в апартамент или къща. Докато обикновените охранителни камери пазят и следят какво се случва около и извън самата къща, то не върви да се наблюдаваме сами вкъщи. Затова тук идват безжичните скрити камери. Те имат няколко предимства. Първо – скрити са и не обезпокояват посетителите и самите жители на този дом. Второ – могат лесно да се включват, когато няма никой в жилището и да се изключват, когато обитателите му са си вкъщи. Трето – особено полезни са, когато в дома има чужд човек на работа като детегледачка или чистачка. Разбира се, използват се най-вече против крадци. Добре е скритите камери да бъдат комбинирани с външни, големи и професионални камери за видеонаблюдение. Така дори външните камери да бъдат преодолени от престъпниците, те няма да подозират, че вътре има други камери и лесно могат да бъдат записани.
1.-Google-Glasses-Image-Courtesy-Best-Android-Lookout
Бъдещето на масовото видеонаблюдение и скоро най-разпространената скрита камера обаче ще бъдат нашумелите очила Google Glasses. Това са специални очила с вградена ултра модерна камера и свързани с интернет. Целта им е да свържат дори още повече човека с виртуалното пространство. Доскоро този вид технология беше възможна единствено в киберпънка, един от основните жанрове на научната фантастика. Днес обаче тези очила са вече факт и тепърва ще навлизат в ежедневието ни. Те са способни да анализират всичко, което вижда носещия ги човек – улици, сгради, книги, предмети, известни хора и т.н. Очилата директно се свързват с интернет и в реално време ще предоставят информация за околната среда. И това е само една от многобройните им функции . Смята се, че ако тези очила навлязат масово в употреба, както се планира, това ще стане най-голямата система за видеонаблюдение в света. На практика всичко, което виждат хората, носещи Google Glasses, ще бъде изпращано в интернет и съответно може да бъде записвано и използвано. Много хора се опасяват, че с тези очила ще бъде злоупотребявано и записите от тях ще се използват за масов шпионаж и нарушаване на личните права. Само напомняме примера с най-големия скандал тази година – масовото подслушването от американската Агенция за национална сигурност (NSA) към милиони граждани от САЩ и целия свят.

Print Friendly, PDF & Email