bodyguard-pistolСерията „Бодигард” на известната американска оръжейна фирма „Смит и Уесън” води началото си от 1957 г., когато е представен първия револвер с това име. В продължение на повече от век револверите „Бодигард” служат на служители и граждани и с отличните си качества са спечелили доверието им. В началото на тази година фирмата представи на любителите на оръжия два уникални нови модела– револверът „Бодигард 38” и полуавтоматичният пистолет „Бодигард 380”. Те бяха показани пред широката общественост на оръжейното изложение „Шут Шоу”, проведено през януари 2010 г. в Лас Вегас. Това са оръжия, продължаващи развитието на популярната серия „Бодигард”, чиито оръжия са предназначени основно за самозащита.

Револверът „Бодигард 38” се отличава с компактните си размери и изчистен силует. Цевта и барабанът се изработват от висококачествена неръждаема стомана, а рамата и кожухът на цевта са от лека алуминиева сплав. Всички метални части са с черно матирано покритие, което не отразява светлина. Ударно-спусковият механизъм е само с двойно действие, като ударникът е полускрит. Ръкохватката се състои от метална основа и единичен чирен от черна гума с грапави странични повърхности, която се закрепва посредством винт. Мерните прибори включват фиксирана мушка с нисък профил и U-образен профил в горната част на рамата.

Bodyguard-38

Револверът „Бодигард 38” се отличава с компактните си размери и изчистен силует

Освен механичните мерни прибори, револверът е с фабрично монтиран лазерен целеуказател от дясната страна на рамата, който подобрява точността на стрелбата. Спусъкът е класическо петле, с плавен ход. Друга особеност на револвера е бутона за освобождаване на барабана. Класическото му положение е от лявата страна на рамата, а при този модел е в горната част. По-различни от стандартите са лостчето за избутване на празните гилзи и отвора в кожуха, в който се намира. Револверът е предназначен за популярните в Щатите патрони с калибър 38 S&W Спешъл+Р и е с дължина на цевта 48 mm. Общата му дължина е 168 mm, височината – 112 mm, дебелината – 35 mm, вместимост на барабана – 5 патрона и тегло от само от 405 g.

Bodyguard380_1

Полуавтоматичният пистолет „Бодигард 380”

Полуавтоматичният пистолет „Бодигард 380” е първият модел от една бъдеща серия. Предназначен е за самозащита и се отличава с малките си размери и тегло. Автоматиката му работи на принципа на отката при къс ход на цевта. Ударно-спусковият механизъм е само с двойно действие. Мерните прибори са ниско профилни, като и мушката и мерникът са фиксирани. Оръжието е с изчистени линии, компактно, като всички командни детайли са разположени от лявата страна на рамата в специални гнезда. Това са механичният предпазител, затворната задръжка, лостчето за разглобяване и бутона за освобождаване на пълнителя. Под цевта има вграден фабрично лазерен целеуказател, който е изключително подходящ за точна стрелба на къси и средни разстояния. Рамата и ръкохватката са от черна синтетика, изработени в едно цяло, като ръкохватката е ергономична, с вдлъбнатини за пръстите на ръката. Като част от нея може да се вземе и дъното на пълнителя, което е от същия материал и профилно.

Пистолетът е със 70-mm цев, изработена от неръждаема стомана, като от същия материал са мерните прибори и направляващите. Затворният блок и останалите метални части са с черно мелонирано покритие. Общата му дължина е 133 mm, дебелината 19 mm, височината – 104 mm, теглото едва 300 g, а вместимостта на пълнителя – 6 патрона, като един допълнителен патрон може да бъде вкаран в цевта.

Print Friendly, PDF & Email