SANDCATSand Cat или „Пясъчната котка“е една от най-модерните и популярни военни коли в момента. Машината е изработена от инженерите на компанията „PLASAN” и е базиранa на тежкия американски пикап Форд “350“ Super Duty. Серийното им производство започва през 2009 година.

Всяка кола Sand Cat е снабдена с минно-устойчиво дъно, висока е 2.25 метра, теглото й варира от 6 до 8 тона, в зависимост от допълнителните аксесоари и оборудване, а в колата има място за 7 души с пълна бойна екипировка. Пясъчната котка разполага с автоматична система за потушаване на пожари в купето и на гумите, защита от радиация и защита от химическо и биологическо оръжие. Двигателят е V 8 POWER STROKE,  турбо дизел с директно впръскване и мощност от 350 к.с и  развива скорост от 160 км. ч. Любопитно е, че автомобилът може да се движи  с напълно спукани гуми, при това със скорост от 80 км.ч в продължение на 1.5 км и после да продължи така движението си още 20 километра, но със скорост от 50 км.ч. Теглото на едно колело е 95 килограма.

Колата има изключително високо ниво на балистична и противоминна защита. Разполага с бойно блокиране на вътрешната страна, проектирано така, че да държи врага навън. Блокировката, която трябва да е активна непрекъснато в движение, държи вратите затворени в случай на експлозия под или до автомобила. Седалките са снабдени с колани за многоточково окачване с цел намаляване на въздействието на взрива върху личния състав.

Всеки джип разполага с тежка автоматична картечница, която сама държи на прицел набелязаната цел и без да има нужда някой да я управлява на открито, разположена на горния корпус. Благодарение на специални камери оръжията могат да стрелят както денем, така и нощем. Термалната камера е способна да засече човешко тяло, скрито в гъсти храсти или други подобни места. Мерникът на картечницата е способен да увеличи образа до 30 пъти, при това с лазерна точност. Освен това във всяка от страничните врати са разположени амбразури, през които войниците могат да водят огън с лично оръжие на 360 градуса.

България разполага с 25 джипа Sand Cat. Първоначално те са закупени през 2007 година от „Форд“, а по-късно са бронирани от израелската фирма „PLASAN”. Интересен е фактът, че за самите джипове са дадени 10 милиона лева, а за бронирането им – 20 милиона лева, тоест бронировката  е струвала два пъти повече от самата кола. У нас колата се използва за различни демонстрации, разследвания на инциденти от всякакво естество, рутинни задачи за съпровод и охрана на техника, боеприпаси и официални лица, патрулиране, контрол на транспорта в специални зони и други.

Според специалисти „Пустинна котка“ е класи над всякакви други бойни автомобили, включително „Хамър“ и джиповете Мерцедес. Американците толкова много харесват колата, че през 2008 проектът  Sand Cat e откупен от Oshkosh, за да могат машините да се произвеждат директно в САЩ. За момента американската армия разполага с над 10 000 от тях, което достатъчно красноречиво говори за качествата на автомобила.

Print Friendly, PDF & Email