PPK-S Engraved

Моделът за колекционери PPK/S

През 1929 г. немската фирма „Валтер” създава фамозния полуавтоматичен пистолет РР (Polizeipistole) за нуждите на полицията. Няколко години по-късно, през 1931 излиза моделът РРК (Polizeipistole Kriminalmodell). Оръжието е предназначено и за гражданския пазар и бързо добива популярност, благодарение на простата си автоматика и изключителна надеждност. През 1935 г. пистолетът е приет на въоръжение в немската армия и е използван по време на Втората световна война. След войната той добива голяма популярност чрез книгите и филмите на Ян Флеминг за Джеймс Бонд, които започват от 1953 г.

През 2002 г. американската фирма „Смит и Уесън” сключва договор с немската „Валтер” за лицензно производство на пистолетите РРК и РРК/S. „Смит и Уесън” започват производството му с цел задоволяване нуждите на американския пазар и днес предлагат на пазара 5 модела – 3 с калибър .380 АСР (Automatic Colt Pistol) и два с калибър .32 АСР. Автоматиката му се основава на принципа на отката при неподвижна цев. Ударно-спусковият механизъм на пистолетите РРК е с комбинирано единично и двойно действие, като усилието върху спусъка при първото е 6 kg, а при второто – 2,7 kg. Те са с фиксирани механични мерни прибори, механичен предпазител, открито чукче на ударника и класически спусък и спускова скоба. Чирените на ръкохватката са от черна синтетика с накатена повърхност. Покритието на всички модели е еднакво, двуцветно, в сребристо-сив мат. Пълнителят е от лека метална сплав, с профилно дъно от синтетика, което се явява естествено продължение на ръкохватката. Различията между отделните модели, освен калибъра, се свеждат до следното – РРК се изработва от оръжейна стомана, а РРК/S е от неръждаема стомана. Единият от моделите е с лазерен целеуказател „Кримсън Трейс” (Crimson Trace), монтиран на ръкохватката.

„Смит и Уесън” предлагат и модел за колекционери – в РРК/S Mashine Engraved. Той притежава всички характерни черти на стандартните пистолети – изчистен дизайн, фиксирани механични мерни прибори, механичен предпазител, открито чукче на ударника и класически спусък. Екстрите се заключават в богатата флорална гравировка (гравировка, която създава асоциация с цветна градина и свежест) по рамата и гравираните по идентичен начин чирени от американски орех. Гравировките преливат една в друга и се получава истинска феерична композиция. На чирените е гравирано и името на немската фирма Walther. Пистолетът е изработен изцяло от неръждаема стомана, което го прави практически вечен. Предназначеният за колекционери модел е с калибър .380 АСР. Това е едно наистина уникално оръжие, максимално опростено, надеждно и изработено от висококачествени материали и с голяма прецизност. И накрая, за тези, които не са наясно с американските калибри, нека да уточним, че става въпрос за популярния в Европа патрон 7,65 mm.

Избрана галерия от представените модели може да видите ТУК

Print Friendly, PDF & Email