Makarov_s_palnitelПистолет „Макаров“ (ПМ) е руски полуавтоматичен (самозаряден) пистолет, разработен от оръжейния конструктор Николай Макаров през 1948 г. ПМ е създаден в резултат на конкурс за разработка на лично оръжие, предназначено за офицерския състав на Червената армия. Първоначално се произвежда от Ижьовския машиностроителен завод.

Конструкцията на ПМ включва 25 елемента. Плавността на линиите на външните детайли придава на пистолета удобна форма. Той е прост за боравене, високо надежден, с ниски за калибъра си (9 mm) тегло и размери. Теглото на пистолета е 0,73 kg празен; 0,81 kg зареден. Общата му дължина е 161,5 mm, а само дължината на цевта – 93,5 mm. Пълнителят на пистолета съдържа 8 патрона (9х18 mm), скорострелността му е 25 изстрела в минута при начална скорост 315 m/s. Ефективната стрелба на ПМ е 50 метра.

Razrez_MakarovПМ е широко използван и в България, като служебно оръжие на армията и полицията. Работи на принципа на свободния затвор. Бутонът за освобождаване на пълнителя е разположен на дъното на дръжката, непосредствено зад пълнителя. Предпазителят е разположен от лявата страна на затвора.

Произвежданите по лиценз в България от завод „Арсенал“ – Казанлък пистолети „Макаров“ са точно копие на руския образец. Различни са само нанесените фирмени маркировки и цвета на оксидацията на някои части. Както твърдят от фирмата, по качество българските пистолети не отстъпват на изработваните в другите страни.

Напоследък се появиха български пистолети „Макаров“ с някои незначителни изменения. В съответствие с модерните тенденции е променена спусковата скоба, като е разширена в предната си част, за по-удобно захващане на оръжието при стрелба с две ръце. Като опция в основата на рамата на някои образци може да се монтира лазерен целеуказател. По клиентска поръчка са възможни изменения на дизайна – чирени на ръкохватката, лого и т.н. Възможни са следните повърхностни обработки: оксидация, лъскав хром, матиран хром и матирана оксидация.

KnigaКъм българския „Макаров“ може да се монтира шумозаглушител с маса около 0.300 кг. и габаритни размери 45х218 мм. Навива се на дулната част на цевта.

За пистолетите „Макаров“ е писано много, зъ интересуващите се препоръчвам книгата на Емил Величков „Пистолети Макаров“. Не пропускайте да разгледате и галерията „Макаров“ на нашия портал.

 

Print Friendly, PDF & Email