Armatrix-4Немските инженери от създадената през 2004 г. фирма „Арматикс“ (Armatix) са интегрирали съвременните електронни технологии в една система с пистолет, наречена „Смарт Гън Систем“ (Smart Gun System). Това са класически малокалибрени пистолети, използващ малокалибрени патрони с калибър .22 LR. Новото е, че с интегрираната в тях електроника не могат да се използват от никой друг, освен от собственика си. Целта на това изобретение е да се намалят жертвите от неправомерно използване на оръжия, достигнали по някакъв начин в ръцете на престъпници, психопати и др.

Електрониката се командва от специален часовник, който върви заедно с пистолетите. Той позволява въвеждането на ПИН-кода, с който да се отблокира  ударно-спусковия механизъм.  Но това не е всичко. Дори някой да се добере до софтуера за задействане на пистолета, то той пак няма да стреля, тъй като е с биометрична система, която разпознава пръста на собственика или по-точно неговия отпечатък и не позволява да се използва от друг. Тя е патентована и е преминала изпитания в САЩ, където е приета. И последната преграда към нерегламентирано използване е монтирания в каишката на часовника радио чип, който веднага подава сигнал към електрониката в пистолета и го блокира. По този начин в мига, в който оръжието се намери на повече от 40 cm от ръката на стрелеца,  например при падане или ако някой го грабне, електрониката блокира и пистолетът става негоден за използване. Отзад на рамата има светлодиод, който в нормално състояние свети в червено, а когато се активира светва зелено и оръжието може да се използва. Батериите, с които се захранва електрониката издържат до 5000 ползвания или най-малко една година.

Armatix-3Инженерите на „Арматикс“ притежават голям брой подобни патенти и фирмата се очертава като една от водещите в обезопасяването на огнестрелните оръжия. Единият от пистолетите, обозначен като iP1 е с почти стандартни форми. Рамата е от полимери, цевта – неръждаема стомана. Мерните прибори са нископрофилни, фиксирани, а като цяло оръжието е с елегантен изчистен дизайн. Няма механичен предпазител, а само затворна задръжка, която е от лявата страна на рамата.

Вторият модел е с открито чукче на ударника, двустранно разположен механичен предпазител, стандартен бутон за освобождаване на пълнителя, метална рама, пластмасови чирени, закрепващи се с винт, релса за аксесоари и изобщо – класика. Тази иновация на „Арматикс” струва скромните 7000 евро, но винаги всяко ново изобретение е скъпо, докато не се появи конкуренция на пазара.

Print Friendly, PDF & Email