Walther4x32TriTac

Walther 4×32 Tri Tac

Любителите на лова с въздушни пушки знаят, че стрелбата с оптически мерник дава много по-добри резултати и на по-големи разстояния. Ето защо голяма част от тях предпочитат, когато си купуват пушка, тя да бъде с оптически мерник. Оптическите мерници за въздушни пушки се отличават от тези за ловните по няколко показателя. На първо място е далекобойността на този вид оръжия, която е много по-малка от тази на ловното. Освен това те са с по-нисък клас устойчивост, тъй като при въздушното оръжие почти няма откат. И накрая лещите са по-нисък клас, тъй като не са предназначени за големи дистанции.

3-7x20 Umarex

3-7×20 Umarex

У нас се предлага голямо разнообразие от оптики на известни и по-малко известни фирми като „Валтер”, „Умарекс”, „Дейзи”, „Гамо”, БСА, „Конус” „Таско” и др.. Всичко е въпрос на комбинацията цена/качество. Естествено оптическите мерници на реномираните фирми са по-скъпи, но за сметка на това по-качествени, създават по-малко проблеми и могат да се ползват много по-дълго време. И тъй като е невъзможно да се представи всичко, ще споменем само няколко модела.

Един по-обикновен и достъпен мерник е моделът 3–7х20 Reticle 8 на „Умарекс”, предназначен за различни модели въздушни пушки. Закрепва се върху горния край цевната кутия посредством носачи тип ухо. Чрез регулиране може да увеличава от 3 до 7 пъти. Предлага се с черен цвят на цени около 30 лв.

Оптическият мерник Walther 4х32 TriTac е предназначен за различни модели въздушни пушки. Характерното за него е тройната шина тип „Уийвър”, която позволява да бъдат монтирани различни допълнителни аксесоари. Закрепването на оптиката се осъществява бързо и лесно с помощта на монтирана отдолу шина. Захранва се от 3-волтова батерия CR2032, която осигурява 7-вариантно осветяване на скалата. Корпусът е лек, противоударен и защитен от проникване на влага. Мерникът е снабден с паралакс за регулиране на скалата. Това е наистина качествена оптика с доста екстри и върви малко над сто лева.

Оптическият мерник Walther 3-9х56 е предназначен за различни модели въздушни пушки. С него можа да се води прицелен огън на по-големи разстояния. Скалата е тип MilDot, захранва се от 3-волтова батерия CR2032 и има 7 варианта на осветеност. Снабден е с паралакс и по принцип се използва от мощни въздушни пушки, които имат и малък откат. Може да се намери за около 180 лв.

Модел                           3-7х20                 4х32                    3-9х56

Диаметър, mm             19                        32                        56
Дължина, mm               291                    257                      324
Тегло, g                        147                    480                      687

Walther3-9x56

Walther3-9×56

Това е само една много малка част от оптическите мерници, но все пак в материала са представени три от основните видове – нисък, среден и по-висок клас и всеки читател би могъл да се ориентира какво би му подхождало най-добре, спазвайки принципа – цена/качество.

Print Friendly, PDF & Email