В настоящата статия ще ви припомня някои от най-култовите, известни и използвани бойни оръжия от миналия век. Нямам претенции за изчерпателност, надявам се моя избор да ви хареса.
ak47-1814561. Автомат „Калашников“

До днес няма друго по-популярно оръжие от „Калашников“ в света. Изобретен е от руския инженер Михаил Калашников и най-популярният му модел е AK-47. Серийното му производство започва през далечната 1949 и днес, повече от 60 години по-късно, все още малко оръжия могат да се мерят с него. „Калашников“ стреля с изключително разпространени боеприпаси 7,62×39 мм и е невероятно надежден. Подходящ е за всякакви терени, като може да стреля след потапяне във вода, кал, пясък… Оръжието е евтино, стабилно, с масивна конструкция. Събира 30 патрона в базовия си пълнител, прави 600 изстрела в минута, а ефективната му стрелба е 400 метра. Тежи около 4.6 килограма със зареден пълнител. Днес от него са произведени над 100 милиона броя, което е достатъчно красноречиво за качествата на автомата. Съществуват десетки видове и прототипи, които могат да се модифицират по всякакъв начин. За това оръжие може да се пише невероятно много, но независимо от всичките му предимства и недостатъци едно е ясно – AK-47 е икона.
b6c4770c346aed70afd4563dbe72. Автомат М16

Автоматът М16 е американския отговор на „Калашников“. Двете оръжия се противопоставят във Виетнам, когато, според очевидци, американските войници захвърляли ненадеждните си M16 (които засичали и трябвало да се пазят от пясък, кал, вода) и хващали AK-47 на мъртви виетнамци. Въпреки всичко, автоматът е един от най-използваните и популярни и до днес, а по-малкият му „брат“, полуавтоматичната пушка М15 e хит сред цивилните граждани на САЩ. M16 тежи 4 килограма с патрони, изстрелва до 950 патрона в секунда, а ефективния му обсег е до 550 метра. Продава се от 1959 г. и до днес са произведени над 8 милиона броя.
Rpg-73. Ръчен гранатомет RPG-7

На мястото на това оръжие спокойно можеха да са и култовите Panzerschreck, Bazooka или Javelin, но все пак се спрях на RPG-7. Той е може би най-широко разпространеният ръчен противотанков гранотомет. Произведен е в Съветския съюз и е в масова продажба от 1961, като до днес са прoизведени впечатляващите над 9 милиона броя. Ефективната му стрелба е до 500 метра, произвежда се лицензирано в 9 страни, в 90 страни в целия свят е на въоръжение, също и при десетки терористични групировки. Популярно оръжие е заради простотата си, евтиното производство, надеждността и голямата поразяваща сила.
awp_120494

4. Accuracy International Arctic Warfare
Цялата серия на американските снайпери, най-известния сред които AWP. Изключително мощни пушки, често наричани „слоноубийци“. Започват да се произвеждат от 1982 до сега. Изобретени са във Великобритания. Един от първите „железни“ снайпери – не е направен от дърво. Има алуминиева рама, което прави тези снайпери  сравнително леки и едновременно с това много надеждни. Стреля с патрони  7.62×51 и побира по 10 патрона.
glock-17-1
5. Glock 17
Може би най-известният пистолет в света. В САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи. И не само там, а и в целия свят, Глок 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми. Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок. Стреля с боепропаси  9×19mm Parabellum, изключително надежден и здрав. Има възможност за множество модификации, съставен е от 58 части.
MP40
6. MP40
Култувото немско автоматично оръжие, използвано през Втората световна война не може да остане пренебрегнато в тази класация. Само за няколко години, от 1939 до 1945, от него са произведени над 1 милион броя. Използвало се е предимно от парашутистите и командирите на немската армия. Има малка скорост, малък откат, което го прави лесно и подходящо за по-неопитни ръце оръжие. Работи с боеприпаси 9×19 мм Парабелум и тежи около 4 килограма.
minigun

7. M134 Minigun
Приключвам малката класация с нещо смъртоносно и тежко, наричано ироночнo „Минигън“. Това е американска многоцевна и скорострелна картечница с въртящ се барабан. Чудовището обикновено се прикачва на хеликоптери, танкове и военни коли. Изстрелва невероятните 6000 патрона в минута и работи с боеприпаси 7,62×51 мм. За пръв път е използвано по време на войната във Виетнам, където показва своята ефективност. На въоръжение е в страни като САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Канада, Чили, Виетнам и други.

Print Friendly, PDF & Email