1203132Напоследък от „малкия” екран ни заливат с реклами за предизвестената „смърт” на аналоговата телевизия след  1 септември т.г. В областта на цифровизацията на видеонаблюдението обаче България чувствително изостава. Според изследване на „Frost&Sullivan” пазарните дялове на аналоговото и IP-видеонаблюдението ще се изравнят в световен мащаб през тази година. В България делът на аналоговите камери за видеонаблюдение днес е по-голям от 80%.

На практика по-ниската цена на аналоговите системи е мит. Като се калкулират разходите за сървърно и мрежово оборудване, кабелна инфраструктура, комутатори, комутационни панели, обслужване и пр., то една IP-система с 16 и повече канала се оказва с по-ниска обща стойност. Разбира се приоритет има качеството на видеото, тъй като камерите по различен начин се справят с различната осветеност и възпроизвеждане на движение. Например при малка честота на кадрите и висока степен на компресия на изображението трудно могат да се разгледат детайлите. При разследване на инциденти подобно видео може да се окаже безполезно. Изображението от HD, Full HD и мегапикселови камери са принципно с различно качество, което предоставя много по-подробна информация в кадъра. Цифровите камери са съвместими и с топловизьор, позволяващ осъществяване на наблюдение в условия на ниска осветеност. Тенденцията е все повече да се опростяват настройките, посредством т.нар. интегратори. Сред предимствата на цифровите камери са възможностите за опростено свързване към мрежата за пренос на данни с възможност за захранване по Ethernet (PoE), удобство при запис и съхранение на видео, безопасно предаване на данни (вкл. и Wi-Fi), гъвкавото изграждане на системи. Въвеждат се стандарти, един от популярните от които е Open Network Video Interface Forum (ONVIF).  Той се използва от около 60% от компаниите на пазара на IP-видеонаблюдението.

По данни на ISM Research петте компании лидери на пазара в сегмента на мрежовите камери са Axis Communications, Panasonic System Networks (PSN), Sony, Hikvision и Mobotix. Оборудването, предлагано от водещи вендори, позволява да се създадат системи от практически всякакъв мащаб с фиксирани и въртящи се SD и HD камери с вградени функции за анализ, топловизьори, видеосървъри, дискови масиви, оборудване за канално предаване на данни и пр. Тенденциите са към все по-голяма мащабност на системите. Сега например система със 100 канала се смята за средна по размер. Повишават се и нуждите за видеоархивиране. При HD качество за съхраниние на архив с продължителност 1 месец е нужен терабайтов капацитет на сториджите (системи за съхранение на данни).

Общата тенденция е в посока на бърз преход от аналогови към цифрови IP системи. Последните се приближават все повече като цена до аналоговите системи дори и при малки инсталации, като се оказват значително по-привлекателно решение от гледна точка на удобство и функционалност.

Print Friendly, PDF & Email