Въпреки че човекът никога няма да бъде заменен, машините все повече улесняват работата му и я правят по-ефективна. Това важи за всички сфери, включително и охранителната, и военната, където роботиката набира все по-голяма сила. В тази нова поредица от статии ви представяме някои от най-интересните и полезни роботи, използвани за цели, свързани със сигурността.
iRobot-logoIRobot е една от водещите компании за производство на роботи в света. Taзи година  Бразилия поръча 30 охранителни машини на стойност 3,5 милиона долара, за сигурността по време на Олимпийските игри и Световното първенство по футбол. Именно поради тази актуална покупка, която е водеща за сигурността на двете най-големи спортни събития в света, решихме да се спрем конкретно на тази компания в първата ни статия и да ви представим техните 4 основни модела роботи за сигурност, предназначени за различни цели.

iRobot (няма нищо общо с Apple) е основана през 1990 г. в САЩ. През 2010 г. е оценена на 401 милиона долара. Занимава се както с хай-тек военни роботи, така и с „обикновени“ домашни интелигентни прахосмукачки и уреди. Към 2012 г. е продала над 8 милиона домашни робота и над 5000 военни. Някои от продуктите им са използвани по време на военни операции в Афганистан и за справяне с тежкото положение във Фокушима.

120519_iRobot_001110 FirstLook  e малък, лесно преносим военен робот. Той е предназначен за различни военни мисии. Батериите му издържат до 6 часа непрекъсната работа. Използва се за изследване на труднодостъпни места като тунели, канавки, водостоци, къщи и други. Изключителната му подвижност го прави ценен сътрудник при планиране на нападения, изготвяне на предварителен сценарий, проучване и шпионаж. Способен е да маневрира, да преодолява бордюри, стъпала и различни препятствия и дори може да се „изправя на колела“, когато се преобърне. Работи с инфрачервена светлина и е способен да се придвижва дори през нощта, при това – без да издава положението си светейки. Може да издържи удари, падания и е водоустойчив до 3 метра дълбочина. Струва около 20 000 долара.
Откровено готиното му демонстрационно клипче изгледайте по-долу:

irobot_310_sugv_1310 SUGV е друга супер машина на компанията. Това е робот, който е предназначен за деактивиране и намиране на опасни вещества и експлозиви. Той събира информация за опасни зони и е способен да работи при тежки атмосферни условия. Лесен е за носене и има множество допълнителни екстри и аксесоари. Може да изкачва стълби, да преодолява препятствия и да маневрира в опасни зони. Предназначен е да работи както по неравна земя, така и в градски условия. Един от основните му аксесоари е манипулатор, с който могат да се обезвреждат опасни вещества, да се местят и носят предмети. Движи се с 10 км в час, тежи 13 килограма (без допълнения), изкачва стъпала до 25 сантиметра, обхаватът му е 1 километър и разполага с камера, способна да „зумва“ 10 пъти. Батерията му издържа до час и половина, а контролерът му, както производителите сами го описват, е тип „игрален“ и е почти едно към едно с този на Xbox360. Именно това са роботите, купени от Бразилия. Използва се и от американската армия.

iRobot-510-Packbot510 PackRobot е може бинай-популярният охранителен продукт на компанията. Роботът е предназначен за издирване. Той сканира за коли, хора, сгради и автомобили. Търси и неутрализира бомби. Намира бункери, тайници, пещери, тунели и канали. Това е тактически робот, който е пригоден да извършва почти всякакви мисии. Над 3500 броя от него са продадени за военни и граждански цели. Пригоден е за справяне с аварийни ситуации, за търсене на изходи, за проверка на строителната безопасност и много други. Лесно маневрира в развалини, изкачва стъпала и трудни повърхности. Разполага с изключително интелигентен и адаптивен софтуер. Може за кратко време да бъде пренастройван за извършване на коренно различна от предишната мисия. Носи се лесно на ръка и не са нужни допълнително превозни средства за него. За две минути е готов да бъде приведен от състояние на носене до състояние на ползване. Лесен е за използване и е предназначен не само за професионалисти, но и за обикновени войници. Разполага с много сензори за по-добра видимост и към него върви специална игра, която по-бързо да обучава ползващите го да работят с него. Тежи малко под 11 килограма без батерии, а самите батерии издържат до 4 часа работа и над 10 километра ход. Управлява се с лаптоп и ръчен контролер.

iRobot-710-Warrior-RE2-robotic-arm_medium710 warrior e военен робот, предназначен за разузнаване и пренасяне на оръжия и важни товари през опасни зони. Това е мощен и здрав робот, който носи големи и тежки товари. Пътува по неравни терени и изкачва стълби. Може да деактивира бомби и да се използва при строителството. Способен е да носи над 70-килограмови предмети. Работи при всякакви метеорологични  условия и опасни зони. Разполага с голяма гама от аксесоари, което го прави подходящ за много мисии. Достига тегло до 220 килограма с инсталирани аксесоари и се движи с 13 километра в час. Обхватът му е 800 метра, а манипулаторът му е дълъг почти 2 метра. Батерията му издържа до 10 часа.

Това бяха едни от най-използваните и разпространени роботи за сигурност в света. Очаквайте следващата статия, в която ще ви представим някои още по-интересни и любопитни роботи, било то и не чак толкова разпространени и ползваеми.

Print Friendly, PDF & Email