2009_bullet_proof_wear_security_professionals_concealable_vest2 (1)
Чудили ли сте се някога какво всъщност представляват бронежилетките? Какъв е принципът им на действие, от какво са направени, кога са ефективни и кога безполезни. Свикнали сме да ги гледаме по филмите и по жандармерията, но рядко се замисляме за тези въпроси. В настоящата статия обаче, ще се постараем да отговорим на много от тях.

Любопитен факт е, че опити за създаване на бронежилетка са правено още през 1561 г., когато императорът на Свещената Римска империя Максимилиан II, тествал своята специална „броня против гърмежи”. След това пък известни исторически личности като сър Хенри Лий и Оливър Кромуел използвали такива. Има доказателства, че опити за направата на подобна броня е имало и през средновековието в Япония – те са били изработвани от коприна.
Testing-the-Bullet-Proof-Vest
Бронежилетката започва да се развива сериозно през 19 в. През 1847 г. например, в Дъблин, един шивач изобретил и започнал да продава за първи път специални облекла против куршуми. За друг исторически пример се води и известната битка на Нед Кели и бандитската му банда в Австралия, които били най-издирваните престъпници в страната. Веднъж те се борили в обсада на един хотел и били облечени в специални метални брони, които буквално ги правили недосегаеми за куршумите. След това бронираната жилетка започва да се развива с буйни темпове – минава от такава направена от памук (Корея в края на 19-ти век), копринени тъкани, стоманени люспи (ПСВ), найлон (ВСВ), за да премине през Студената война, десетки военни сблъсъци през 20-ти век и да достигне до днешния си вид.

Днес бронежилетките се правят от много на брой и плътност слоеве от тъкани и/или от специални ламинирани влакна. Целта на повечето жилетки е да опазят торса на носещия ги от малокалибрени пистолети и пушки, от хладно оръжие и от малки шрапнели от експлозиви. Има и още по-сигурни и надеждни модели, които са допълнително защитени с  метални или керамични плочки, но те се използват предимно от войници и специални ударни части.

Armored-vests-shield-police-dogs-from-harmНай-доброто защитно бойно облекло обаче не винаги означава само бронежилетка. В опасни зони войниците често носят и много допълнителни защитни „части” като метални каски, бронирани нараменници, специални предпазни облекла за гръбначния стълб и много други. В нашия материал обаче ще се спрем на базовата бронежилетка, която се носи от обикновените бодигардове и охранители.

Принципът на бронежилетката е прост, но ефектен. Тя използва своите много плътни влакна, за да „хване” и деформира куршума. По този начин жилетката поглъща енергията на куршума и му попречва да стигне до плътта. Някои слоеве ще бъдат пробити, но в крайна сметка енергията на боеприпаса не достига, за да порази целта си. Разбира се, всичко зависи от това какъв калибър патрони са използвани от какво разстояние са изстреляни.

Абсорбирането на енергията на куршума е много важна част от спецификата и производството на бронежилетки въобще. В днешно време човек може да бъде убит или сериозно ранен само от силата на удара на патрона, дори той да не е проникнал в тялото. Затова едно от основните изисквания за добрата бронежилетка е тя не само да спира куршума, но и да намаля силата на удара.

Проблемът на повечето бронежилетки е, че те предлагат слаба защита от всякакви тежки и хладни оръжия. Жилетките са полезни срещу  най-масовите боеприпаси, но почти никаква пречка за ножове, стрели, ледени стрелички или куршуми направени от недеформиращи се материали. Това е така, защото силата на подобни обекти се концентрира в относително малка площ, което им позволява да пробият лесно слоевете на предпазното облекло. За предпазване от такива атаки се използват специални подсилени с полиетилен, метал или керамични плочки бронирани жилетки. Тези твърди и масивни брони са доказали своята ефективност срещу всякакви видове оръжия. Разбира се, такива тежки бронежилетки не са подходящи за използване от телохранители и полицаи и затова са измислени специални облекла против нападения с хладно оръжие.
paratrooper-armor
Интересно е, че в света няма един стандарт за бронежилетки. В различните региони на света се използват и са ефективни различни типове бойно облекло. Това се дължи на факта, че във всеки регион най-популярни и използвани са различни видове боеприпаси. Затова е естествено бронежилетката да е съобразена с региона в който ще се носи и да е предназначена срещу най-използваните патрони в него. Освен това изследване доказва, че най-много убити по време на престрелки са убити от собственото си оръжие – дали то им е отнето или по невнимание – не се казва. Затова всяка полициите  и големите охранителни фирма по света имат собствен стандарт за бронежилетка, съобразен с оръжията, които използват. Има стотици разновидности на бронирани облекла, но най-разпространените са 6 вида: Type I, Type IIA, TypeII, Type IIIA, Type III и Type IV. Разбира се, всяко следващо е по-„силно” от предходното и предназначено за предпазване от по-голям калибър куршуми.
Това беше съвсем общ поглед към света на бронежилетките. Макар да изглеждат просто и обикновено средство, което приемаме за даденост – нещата въобще не седят така. В днешно време бронежилетките са изключително важни, защото спасяват човешки животи и значително намалят рисковете. И въпреки че звучат като нещо елементарно, направата и тестовете им често са много по-скъпи и сложни, от колкото на някои оръжия. При бронежилетките всичко е от зависимост  – от колко и какви материали ще бъдат направени, за какво са направени, за кого да са направени, за къде са направени, против какви оръжия са направени. Тегло, плътност, форма, размер – всичко има значение. Оказва се, че бронежилетките са много по-интересни и сложни, от колкото сме предполагали.

Print Friendly, PDF & Email