wikipedia.org

wikipedia.org

Кевин Митник

Кевин Митник и до днес е известен като най-издирвания компютърен специалист. Неговите “подвизи” дори са увековечени в два холивудски филма – “Takedown” и “Freedom Downtime”. Още когато е на 12-години той започва с разбиване на системата за транспортни карти на Лос Анджелис, което му позволява да се вози безплатно в градския транспорт. Следва поредица компютърни измами, най-големите, от които са декодиране на телефонни мрежи, кражба на корпоративни тайни и дори пробив в системата на Агенцията за национална сигурност. Освен това успява да проникне в компютрите на електронни гиганти като „Нокиа“, „Фуджитцу“ и „Моторола“. В момента има компания за компютърна сигурност.

Кевин Поулсън

Първата му измама е когато по радиото съобщават, че ще дадат награда – Порше за 102-я обадил се слушател. Поулсън успял да се внедри в телефонната мрежа, така че той да бъде 102-я слушател и спечелил наградата. Следват серия подобни престъпления. ФБР започва да издирва Поулсън след като той проникнал в тяхната база данни и получил достъп до секретна информация за подслушвани телефонни разговори. Заловен е през 1991 г. и е осъден на 5 години затвор. Днес е главен редактор на „Wired News“. Една от най-популярните му статии описва как е разкрил 744 сексуални престъпници с профили в Myspace.

Адриан Ламо

Успява да проникне в системите на Yahoo, Citigroup, Bank of America и Cingular, след което уведомил компаниите за пропуските им. През 2002 година прониква в компютърната система на вестник „Ню Йорк Таймс“ и добавя името си като експерт в базата им данни. За това си деяние е заловен и осъден на шест месеца домашен арест, две години условна присъда и глоба в размер на 65 хиляди долара. Сега е лектор и журналист.

Джонатан Джеймс

16-годишен, Джеймс успява да установи потребителските имена и паролите за електронните пощи на служителите на Департамента по сигурността на САЩ. По този начин той получава възможността да чете строго секретни имейли и държавни тайни. Освен това е проникнал в компютърната система през 1999,  откъдето открадва софтуер на стойност 1,7 милиона долара. Заради това престъпление от НАСА се принуждават да изключат цялата си компютърна система.Това, че е бил непълнолетен го е спасило и получил само 6 месеца, вместо 10 години. Днес Джонатан Джеймс планира да основе фирма за компютърна сигурност.

Робърт Морис

Той е създателят на т. нар. компютърен червей. Вирусът удря 6 000 компютъра в университета „Корнел“, през 1988г. и причинява загуби за милиони долари. Морис обяснява в съда, че го е направил, за да разбере “колко голям е бил Интернет по онова време”. Робърт Морис е първият осъден по Закона за компютърни измами и злоупотреби. Днес той е професор и консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт.

Майкъл Калче

15-годишният Майкъл Калче успява да блокира някои от най-големите компании в САЩ, в това число eBay, Amazon и Yahoo на 14 февруари, 2000 година. Според компаниите този ден им коства около 1 милиард долара загуби. Бил Клинтън свиква Съвета за сигурност в киберпространството в Белия дом. След разследване, виновникът бива заловен. Момчето само се издало, защото се похвалило в няколко форума. Той е осъден на една година условно, ограничава му се достъпа до мрежата и трябва да заплати малка глоба.

Print Friendly, PDF & Email