Dvutzevka-2Руско-италианската частна фирма Arsenal Firearms създаде първия двустволов пистолет (с две цеви). Екзотичното оръжие е наречено AF2011-A1 „Second Century“ (на английски се чете „Twenty eleven“) и е пуснато в чест на знаменития Colt M 1911 на Джон Браунинг, който се използва и до днес, въпреки че навърши столетие. Разработката на новия модел е била в продължение на 6 месеца, като първата му презентация се е провела през пролетта на 2012 г.

„Second Century“ може да изстреля 16 куршума за 3-5 секунди. Такава бързина няма нито един пистолет в света, ако изключим автоматите. Само с едно натискане на спусъка оръжието залива противника с такъв сноп от огън, от който практически няма спасение. Пистолетът е самозаряден, на принципа на отвеждане на част от барутните газове за презареждане.

Dvutzevka-31В „Second Century“ са приложени част от детайлите на легендарния „Колт“, но това е първия пистолет в света със сдвоени цеви, който е подготвен за серийно производство.
Той може да изстреля два куршума едновременно с обща маса от 30 грама, които попадат в целта на разстрояние 3-5 см. един от друг. За сравнение деветмилиметровия куршум на “Макаров” тежи 6.1 грама. Производителите твърдят, че при двоен изстрел този пистолет може да повали бик. Калибърът му е 45ACP (11,43х23 мм). На практика пълнителят е съставен от два отделни отсека с вместимост от 8 патрона с обща основа, обединени в единна ръкохватка.

Пистолетът е дело на италианския оръжеен майстор  Никола Бандини, който създава компанията Arsenal Firearms съвместно с руския бизнесмен и колекционер на оръжия Дмитрий Страшински. Въпреки, че е съвсем млада, фирмата вече има производствени цехове в Австрия, Русия и Италия.

Ето и едно видео, което показва действието на това оръжие.

Print Friendly, PDF & Email