Индустрията на сигурността е една от най-печелившите в световен мащаб. Милиарди долари се дават годишни за услуги и технологии в тази сфера. Нормално, заради огромните печалби и търсене, технологиите за сигурност се развиват с огромни темпове. За по-незапознатите в сферата и за тези, които са нямали нужда от подобна техника, ще бъде шокиращо какви неща има за справяне с всякакви критични неща. И димът е едно от тях. От страховито бедствие, отнемащо най-много животи при пожар, димът е „опитомен” и направен в страхотно оръжие против крадци и пожари. В текущата статия ще разгледаме някои от приложенията на димът в сферата на сигурността.

Всеки знае за така наречените „димни гранати”. Това са гранати използвани предимно от спецчастите в критични ситуации, когато е необходимо да се дезориентира врага или войните/полицаиите да се прикрият от него. Тези гранати правят огромен облак от дим, който се разпростира и прави видимостта с просто око нулева.
_52135840_smokecloakbipinjewellers003

На подобен принцип действат и много съвременни системи за сигурност. При задействане на алармената система или някой датчик се включва специално устройство, което буквално за секунди напълва помещение с гъста завеса от бяла мъгла. Това устройство съдържа в себе си гликол, глицерин и  дестилирани вода и образуват дим, безвреден за човека. Целта на този тип системи за сигурност е не да навредят на крадците, а да ги объркат по два начина. Първо – задимяването на помещението чисто психологически стресира престъпниците и обикновено ги кара да избягат, второ, дори да преодолеят стреса, значително намалява видимостта им и бързината им на кражба. По този начин се дава достатъчно време да пристигне патрула на СОТ-а и да залови престъпника.

Освен като страхотно допълнение към основната система за охрана обаче, димната завеса често се използва и като съвсем отделна  система. Крадците са хитри и също разполагат с модерни технологии. Алармите могат да бъдат забавени за няколко минути, датчиците могат да бъдат излъгани, а охранителните камери „заслепени”. Докато при системите с дим това става значително по-трудно. Първо, защото са скрити и второ защото едва ли крадците биха очаквали изведнъж цялата стая да стане в непрогледна мъгла.

Най-голямото предимство на димните завеси е именно, че те са скрити, ефективни и физически възпират крадците. Какво имам предвид? Повечето системи за сигурност действат или превантивно, предварително заплашват и спират крадците, или алармиращо, издават тревога и съобщават на органите на реда за опасността. Тези системи често са много ефективни, но не винаги са способни да спрат опитните крадци. Защото не променят нищо в момента във физическата среда. Крадците могат да се уплашат от алармите, знаят, че след време ще дойде охранителната фирма, но все пак нищо конкретно не ги заплашва в сегашната минута и те имат време да избягат или вземат някое друго решение. Докато при димната завеса не е така.  Тя не служи като другите системи да предотврати влизането, тя служи, за да предотврати обира след като крадецът вече е влязъл. Физически променя околната среда.

Този вид димна завеса има приложение навсякъде. В бижутерии, сервизи, частни домове, зали със сървъри и много други. Димът е безвреден, бързо се проветрява, не оставя миризми и следи след себе си. Освен това не уврежда технологии и платове. Напрактика е подходящ за всяко помещение, независимо колко е голямо то. Когато се инсталира подобна система се измерва и самото помещение, за да се види колко дим ще му е нужно, за да се напълни за определения стандарт от време.

Първите подобни системи са измислени още през 1974 г. за допълнителна защита на кюлчета злато в специализирани трезори от компанията Concept Engineering. Комерсиалното им разпространение започва през 1994 г. Гликола, глицерина и дестилираната вода са вещества, които позволяват на димните завеси да са безопасни за човека, да не оставят остатъчни следи, да правят достатъчно ефективен дим и да имат дълъг срок на годност.

Макар да се използват навсякъде, димните завеси са най-обичани в бижутерския бизнес. Огромни луксозни търговски вериги в чужбина за бижута и часовници като Mappin & Webb, Goldsmiths и Watches of Switzerland, както и много други дребни търговци, имат инсталирани системи за димни завеси в магазина си. Статистиките, направени от самите магазини, показват, че от както са сложени тези системи, загубите от обири взлом са намалели драматични. Дори крадците да преминат другите системи за сигурност, те често бягат от димната завеса или дори да останат, заради намалената видимост, успяват да откраднат многократно по-малко неща.

Димът успява да се използва дори в инкасо услугите. Превозвачите на пари инсталират такива системи в колите и според специалисти при опит за кражба, това би направило обира много по-труден. Системите са одобрени от експертите по сигурност в целия свят и дори от застрахователите, които препоръчват димната завеса като добър метод за защита.

Видео с демонстрация на една страхотна такава система можете да видите по-долу. Комбинация от гъст дим, стряскаща аларма и настоятелно предупреждение. Кой крадец би устоял?

Print Friendly, PDF & Email