OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Desert Eagle
е един от най-популярните и разпознаваеми пистолети в света. Използван е като оръжие в много компютърни игри и филми, което e ключът към популярността му. „Пустинния орел” представлява тежък и много мощен пистолет, произведен и създаден в Израел. Основните му предимства са, че изглежда авторитетно и заплашително (заради което много обикновени хора и колекционери си го купуват ) и че е наистина мощен, с голям калибър патрони. За сметка на това недостатъците му са, че е тежък, голям, има силен откат, неточен  при далечни разстояния и побира малко патрони в пълнителя си.

Пистолетът е наистина голям и тежък – дълъг в 269мм (максималмо 374 мм), като цевта е 152мм(максималмо 254). Стреля с боеприпаси 357 Magnum, .44 Magnum, и 50 AE, като това са и трите различни разновидности на оръжието. Теглото му със заредени патрони 44Magnum е невероятните за пистолет 2.091 килограма! На планката на кожуха-затвор има полета за монтиране на оптичен или колиматорeн прицец за подобряване на точността. Куршумите му могат да достигнат до над 300 метра
desert eagle
Най-харектарната техническа част за него е, че работи на принципа на отвеждане на част от газовете към газово бутало, което презарежда пистолета. Това намалява отката на пистолета и позволява цевта да е неподвижна, което подобрява точността. „Пустинният орел” е направен от висококачествена стомана и притежава висока точност на стрелба, но на къси и средни растояния. Притежава дълъг живот и трудно се разваля. Центърът на тежестта му е изместена напред, за да се намали отката, който обаче остава много голям, заради големите калибри патрони. Предпазетелят му е така направен, че да може да се носи с патрон, зареден в цевта. Пълнителят му побира от 7 до 9 патрона, в зависимост от боеприпасите и въпреки малкият брой патрони може да стреля както на единична стрелба, така и на полуавтоматична.

Негативните черти на Desert Eagle, както споменахме по-горе, са, че е твърде тежък, скъп, непрактичен и с малък капацитет на пълнителя. Затова не се използва и харесва от властите на реда и военните сили по света. Друг минус е огромната боеспособност, което го прави непрактичен за подобни цели. Пистолетът е създаден, за да нанася огромни, смъртоносни рани, а обикновено изстреляния куршум излиза извън тялото и продължава пътя си, което може да доведе до поразяване на нежелани цели, седящи зад жертвата. Използва се предимно за спорт и лов, като има колекционерска стойност. Много хора, предимно в САЩ, предпочитат оръжието за самозащита, защото вида и големината му всяват респект и страх в нападателите.

Произведен е за първи път през 1982 г. в Израел и е замислен като спортен пистолет, но заради страхотната му боеноспособност и външен вид бързо се разпространява в целия свят. Измислен от съвместен проект на IMI  (Israel Military Industries) и американската компания Magnum Research.  Негов създадел е изключително популярния инженер Узиел Гал,  създател и на популярния картечен пистолет „Uzi”, както и на автомата „Galil”. От 1996 г. насам Desert Eagle се произвежда единствено в САЩ. Холивудски звезди като Вини Джоунс, Арнолд Шварценегер и много други правят пистолета популярен, поради разбираеми причини. Именно затова пистолетът е по-скоро за „имидж”, отколкото за носене и реална стрелба. Единствената армия, която е била въоръжена с него е израелската, при това, според различни източници в интернет – единствено за имидж и по различни снимки и видеа. Никога не се е използвал в реални бойни действия, а предно за лов на дивеч.
desert-eagle5

Поради това, че е много скъп не e много популярен в България. В САЩ струва около 1200 долара, докато справка по онлайн оръжейни магазини показва, че  у нас се продава за около 2500-4000 лева.

Print Friendly, PDF & Email