Canary-on-table
Иновативните, различни и интересни продукти винаги са привличали внимание. И сферата на сигурността не е изключение от правилото. Именно за такъв продукт ще си поговорим в настоящата статия.

Устройството Canary, разработено от компанията Canary Secure, се определя  и рекламира от създателите си като първото интелигентно устройство за охрана в дома, достъпно за всеки. Джаджата е изработена така, че да не привлича внимание и да прилича по-скоро на модернистично декоративно произведение, от колкото на охранителна система.

Всъщност обаче Canary представлява HD камера, микрофон и стотици сензори. Има режим за нощно виждане и може да работи по всяко време на денонощието. Умее да засича движението в стаята, в която е поставено, и след това да предприеми няколко охранителни действия, в зависимост от желанията на собствениците.

cacavafa
Canary предлага наистина много голямасъвкупност от възможности. Като за начало ако устройството усети движение в стаята то изпращал сигнал на телефона на собственика си, чрез специално приложение за смартфони на Android или iOS. От там насетне собственика може да избере ръчно какви действия да предприеме – да остави устройството просто да записва, да пусне оглушителна аларма, която да изплаши престъпника, или да се обади на полицията.

Да, устройството може всичко това, защото то представлява незабележим компютър, снабден с аларма, охранителна камера и умеещ дори да подава сигнали на органите на властта. Но качествата му не свършват до тук. Canary освен като охранителна система против крадци, служи и като противопожарна система. Устройството има способност да отчита околната температура, влажността и чистотата на въздуха. Затова ако усети, че помещението се задимява – веднага подава сигнал за това.

Според създателите Canary е уникална система, съчетаваща в себе си няколко вида сигурност – алармиране, видеонаблюдение, подаване на сигнал и противопожарна система. Освен това устройството е „интелигентно” и само се нагажда с навиците и желанията на собствениците си. От компанията обещават, че тепърва ще пускат нови приложения и възможности на устройството за което се надяват да зарази света. Според тях потенциала му тепърва ще се развива. Цената на Canary е не толкова висока за възможностите му и дизайна му – 200 долара. Макар и все още неизлязло на пазара, устройството може да се купи предварително на официалния сайт на производителите му.
canary-130722-2

Коментарът на Security.bg е, че Canary при всички положения изглежда като един много любопитен, интересен и може би дори ефективен продукт. Но той е по-скоро джаджа, от колкото истинска система за охрана. Като за начало Canary може да се разположи само в една стая. Освен това устройството е малко, твърде зависимо от WiFi връзката и електрозахранването. Лош минус може и да му изиграе, че в едно толкова малко устройство буквално за наблъскани всякакви камери, микрофони, аларми и датчици. Те може да работят, но със сигурност при тях има компромис на качеството и са далеч от професионалните датчици и т.н, изпълняващи една определена функция. А като най-голям минус бихме споменали факта, че Canary съобщава за нарушението или пожара чак след като те вече са станали. То засича крадеца, но след като е вече в къщата. Засича и пожара, но след като вече е избухнал. Затова Canary съобщава неща, които вече са постфактум, а не предлага реални превантивни мерки. Устройството може наистина звучи интересно, но едва ли би било способно да замени истинските, професионални системи за сигурност и охрана.

Print Friendly, PDF & Email