Pocivka-1В сезона на летните отпуски престъпният интерес към имуществото на хората, отсъстващи от основното си жилище по време на ваканция естествено нараства. За да не бъдат летуващите неприятно изненадани, когато се върнат по домовете си, е необходимо да помислят за някои превантивни мерки.

1. Колкото по-малко хора знаят за предстоящото ви отсъствие, толкова по-добре. Особено опасно е ако коментирате почивката си с компания, в която има и непознати за вас хора. Практиката показва, че често такива случайни лица подават информация на престъпния контингент, занимаващ се с апартаментни кражби.

2. Претъпканата пощенска кутия е явен признак за трайно отсъствие на стопаните на дома. Препоръчително е да дадете ключ от пощата на доверено лице, за да я прибира редовно.

3. Трайно затворените прозорци и тъмнина в дома в разгара на лятото също подсказват отсъствие. Ако имате силно доверено лице, на което бихте могли да дадете ключ от апартамента си, за да полива цветята (в случай, че гледате саксийни цветя) или да се погрижи за домашния любимец, може да помолите и периодично да пали или гаси осветлението, и да отваря или затваря прозорците.

4. Включете СОТ-а, ако имате инсталирана охранителна система. Свържете се с диспечерския център на фирмата, с която имате сключен договор и направете проверка дали функционира напълно изправно. Помислете в случай, че системата се задейства или не дай боже, бъде открит взлом, кое лице, най-близко до семейството ви, да присъства на огледа на жилището от патрулните екипи на охранителната фирма или полицията.

5. Ако не сте застраховали имуществото си, не оставяйте ценности и важни документи в дома докато сте на почивка. Препоръчително е пари, злато, нотариални актове, огнестрелно оръжие и др. да се оставят в надежден денонощно охраняван трезор или на друго защитено място.

6. Проверете преди тръгване дали сте изключили газта, тока и водата, за да избегнете евентуална авария по време на отсъствието си.

 Още някои ключови правила за спокойна лятна отпуска

7.  Препоръчително е да не носите твърде много пари в брой. Разплащането с дебитни или кредитни карти крие по-малко рискове за посегателства с цел кражба, тъй като карта без ПИН-код е безполезна за този, който я е откраднал.

8. Не носете парите си и дебитната/кредитна карта на едно и също място. Така ако ви откраднат портфейла с парите в брой, ще можете да изтеглите пари от сметката си и да избегнете евентуална критична ситуация.

9. При безкасови разплащания на ПОС-терминал или теглене на пари от банкомат, спазвайте правилата за сигурност при ползване на тези услуги – закрийте с ръка клавиатурата при въвеждане на ПИН-кода, огледайте се дали някой не ви дебне след теглене от банкомат, активирайте услугата уведомяване със СМС при всяка транзакция и така ще разберете веднага, ако от сметката ви излезе някаква сума без ваше участие.

10. Не оставяйте без охрана техниката си. Ако ви се налага да работите докато почивате на плажа и носите лаптоп, телефон или друга техника – камера, фотоапарат, i-pod и др., не ги оставяйте без надзор. Освен че слънцето и пясъкът не влияят добре на  техниката, това са малки по обем предмети и лесни за кражба. Вероятно загубата на самите вещи не би ви разстроила толкова много, колкото загубата на информацията, съдържаща се в тях.

11. Бъдете предпазливи с храните. Топлото време бързо разваля някои продукти, ако не са постоянно в хладилник, затова бъдете внимателни за дата на производство, срок на годност и външни признаци. Добре е да знаете, че зеленчуците и плодовете не биха причинили толкова тежки инфекции, колкото продуктите с животински произход.

12. Не влизайте да плувате на неохраняеми плажове! И не оставяйте децата си без надзор! Непоправимите бели най-често стават от небрежност!

––––––––

* Николета Спасова е председател на Управителния съвет на Българската камара за охрана и сигурност (БКОС)

Print Friendly, PDF & Email