Охраната по време на концерти е едно от основните неща на организацията и изключително  важен фактор за това как ще протече самото събитие. Защото липсата на добра организация и сигурност е възможно не само да развали удоволствието на хората, но и самият концерт да се опропасти.

Много важна роля за сигурността имат самите охранители или по-точно – поведението им. Ако охранителите се държат агресивно, подигравателно или надменно с хората – така ще им бъде и овърнато. Лошото поведение от страна на хората, които следят реда, никога не води до нищо добро. Често тези хора забравят, че са малко, а тълпата е огромна. Затова ако искат да избягат от конфликтни и неприятни ситуации, които могат да завършат зле, е хубаво не да гледат лошо, а да се държат човешки, приятелски, спокойно и учтиво с феновете, било то костващо им големи усилия.

Второ много важно нещо за добрата организация и охрана е самият пропуск до стадиона или залата. На всеки голям концерт пред пропускателните пунктове  се събират стотици хора, часове (а понякога и дори дни) преди самия концерт. Това са най-големите фенове, които буквално се борят за първите места пред сцената. А както знаем – досадното дълго чакане е изключително изнервящ и напрягащ процес. Обикновено най-големите конфликти стават именно с тези фенове и „лошата“ охрана, която не иска да ги пуска вътре. Често се случва подобно чакане да е наистина ядосващо и безсмислено, но то в никакъв случай не зависи от самите охранители, а от организаторите. За да се избегнат такива ситуации трябва пропускването до стадиона да стане не в последния момент, когато всички са се изнервили и отзад са се събрали десетки хиляди души, а часове преди концерта.

Макар много хора да идват по-рано, още повече пък ходят на концерти в последния момент, което води до голямо струпване и опашки. За да се избегне това е необходимо самите „коридори“ по които стават проверките на билетите и за опасни предмети да са по-дълги и с повече служители, които да проверяват едновременно повече хора. По този начин ще се избегне бавното влизане и изнервяне на тълпата, която се страхува да не изпусне началото на концерта.

concert_securityСамата проверка също може да породи много конфликти и напрегнати ситуации. В този момент с пълна сила важи първото правило за доброто отношения от страна на охранителите, колкото и трудно да им се струва то. Всички знаем, че има правила, които трябва да се спазват, но излишното заяждане не само, че е неприятно и разваля удоволствието на хората, но и може да прерасне в сериозен конфликт. Заяждане за това, че утре ставаме на 18 и нямаме бележка от родите си, че приятелката ни, която е с 1 месец по-голяма от нас ни се води „придружител“ или пък, че билета ни е малко поизтъркан и не се вижда някоя цифра, както и много подобни, са понякога абсурдни и пренебрежими, защото правилата са си правила, но пък те не могат да предвидят всички ситуации. Затова коректното отношение и човешкото разбиране от страна на охранителите винаги е единствено в плюс за сигурността по време на концерт.

След това е от огромно значение различните пропусквателни пунктове да бъдат разпределени равномерно и на всеки ход да бъдат сложени достатъчен брой хора, които да се грижат за безопасното  влизане и излизане от концерта. Необходимо е също така достатъчен брой хора на реда да бъдат разположение из целия стадион или зала, за да следят зорко за рутинни инциденти, които често се пораждат при такива мащабни концерти. Твърде голяма блъсканица, пияни хора, караница, сбивания, внезапна нужда от медицинска помощ са най-честите неприятни случки, които се наблюдават по време на струпване на големи маси. Затова персоналът отговарящ за сигурността трябва да е толкова на гъсто и добре обучен, че да може да се справи с всякакви подобни ситуации.

Това, разбира се, са само малка част от най-основните неща, които всяка добра охранителна фирма трябва да предприеме една охранителна фирма. Важното е организаторите, а и самите хора, които следят сигурността да са абсолютни професионалисти и хора, разбиращи от работата си. Освен тях обаче ние самите, обикновените хора, обичащи да посещават концерти, трябва да улесним работата им и да спазваме някои елементарни правила.

concertКато начало е ако не задължително, то много силно препоръчително да се запознаете с обстановката преди да отидете на концерт. Всеки промоутър пуска официално съобщение преди концерта, с информация относно начина на влизане, мерките за сигурност, нужните документи и предметите, които не бива да носим със себе си. Ако прочетете това съобщение ще бъдете много по-информирани, ще влезете по-лесно и безпрепятствено и ще избегнете неприятните моменти от типа да не ви допуснат, ако не оставите скъпия си професионален фотоапарат, например.

Една от най-големите грешки, която можете да допуснете е да носите ценности със себе си по време на концерт. В голямата гъчканица има не само голям шанс случайно да ги изгубите, но и да ви ги откраднат дори без да разберете. А това със сигурност би скапало цялото ви преживяване. Затова избягвайте носенето на дебитни карти, бижута, пари в кеш и други подобни.

За да бъдете сигурни, че ще влезете навреме и безпрепятствено е хубаво да отидете възможно най-рано и да отделите поне 1-2 часа са предвиждане и влизане до стадиона. Това не винаги е възможно, защото голяма част от концертите се провеждат през делнични дни, когато хората са на работа, а други пътуват, но ако сте свободни не оставяйте отиването на концерт за последния момент.

Разбира се, не забравяйте да пазите сами себе си! Не оставяйте еуфорията и приповдигнатото ви настроение да създават излишни конфликти. Не се заяждайте с органите на реда и другите фенове. Не употребявайте прекомерно количество алкохол. Всички обичаме да пием бира или нещо по-тежко по време на концерт, но не бива да се злоупотребява. Хубаво е да ходите в по-големи групи и винаги да имате някого до себе си, най-вече ако сте от нежния пол.

concert_security_tshirtА след края на концерта не забравяйте, че опасността не е преминала. Излизането от стадиона или залата обикновено е причината за най-големите инциденти. За това организаторът трябва да се е погрижил да разпредели хората възможно най-добре по изходите, но не по-малка роля за безопасното напускане от стадиона имат и самите фенове. Не бързайте да излизате веднага, не се бутайте и нареждайте сред огромната тълпа, опитваща се да се просмуче през тесния вход. Ако изчакате 10-20 минути няма да загубите никакво време, но ще си спестите много нерви. След като напуснете концерта напуснете колкото се може по-бързо района, защото в този момент, с хиляди хора наоколо, много от които в нетрезво състояние, улиците около мястото на събитието със сигурност не са най-безопасното място на света.

Спазвайте тези основни „правила“ на концертна култура и събитието не само, че няма да ви бъде по-неприятно, но дори напротив – предварителната подготовка и интелигентната поведение би направило изживяването ви много по-приятно и лишено от конфликти.

Print Friendly, PDF & Email