„Имитацията на охрана излиза доста скъпо“ – тази любима фраза на управителя и съсобственик на бургаския клон на „3S СОТ“ Петко Иванов получи ново доказателство. В незавидната роля на потърпевш този път се оказа бившият военен от Божурище Пламен Кръстанов, шеф на създадената от него през юли 2010 г. „Фърст секюрити сървиз“. В късния следобед в четвъртък на 24 януари от бус на тази фирма бяха откраднати 173 000 лева до офис на „Изипей“ в столичния квартал „Слатина“. Сумата бе посочена лично от шефа на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Всичко започва с „почукване по прозореца“ на спрелия на базарчето на ул. „Гео Милев“ 128 брониран микробус „Мерцедес“. Водачът любезно пита: „Кажи, какво има?“ и открехва вратата. Бандитът само това чака – издърпва го и го просва в калта с насочен автомат. В това време двама пък издърпват черни чувалчета с пари от ръцете на втория охранител, който тъкмо ги редял на пода отзад в буса. Накрая разбили стъклото с чук, съвсем като екшън. Безучастни свидетели на обира станали служителки на „Изипей“ и вторият охранител на инкасото, който е вътре в офиса, за дневния оборот. След като прибират парите от буса, обирджиите изчезват със зелен автомобил. Едва накрая тримата пишман охранители се сещат за паник-бутона…

Дързък бъндитизъм, или добре премислена акция? Анализът навежда по-скоро на второто, в съчетание с удивителна липса на професионализъм, изразяваща се в неспазване на елементарни за инкасовия превоз правила. Ето някои от тях. Първо, частни охранители на инкасо нямат право да отварят врата или прозорец на никого. Дори да ги спрат полицаи на пътя. Те трябва да отидат заедно с полицейската кола в най-близкото РПУ, примерно, и там да изяснят претенциите на униформените. Второ, тримата бодигардове не са носили оръжие, макар да са имали разрешение за такова. Служебното им оръжие, с което те единствено имат право да извършват дейността си според една от актуалните промени в ЗЧОД, се е намирало точно в този момент в служба КОС към Шесто РУП за изискващото се прострелване. Трето, парите пък били нахвърляни по пода на колата в чувалчета, вместо да са заключени в специална каса в задното помещение на  автомобила.

В подкрепа на тезата „добре премислена акция“ са също няколко факта. Обектът, край който се е разиграл обира, е единадесетият за този ден, тава гарантира натрупването на несимволична парична маса. Времето е подбрано в тъмната част на денонощието – това прави почти негодни записите от малкото камери в района. „Фърст секюрити сървиз“ има лиценз за охранителна дейност едва от 19 януари 2011 г., служителите й са едва 32 души. Всички служители на фермата са нови, може би някой от тях е бил „наблюдателен“ и е помогнал парите да сменят собствениците си. „Преди време имаше недостиг на гардове, а сега заради безработицата в бизнеса има доста хора, които не са достатъчно добре проверени“, споделя с горчив опит ген. Людмил Маринчевски, бивш съуправител на „Група 4 Секюритас“ днес управител на „Комсиг груп“, като допуска, че може да има и нарочно внедрени от криминалния контингент.

Изводите се налагат в две посоки. Мениджъри, внимавайте на кого поверявате охраната на парите си. Дали най-ниската цена е достатъчно оправдание за вашия избор? Професионализмът не се придобива за дни и затова струва скъпо.

 

Print Friendly, PDF & Email