В настоящата статия, малко по-различна от обикновените за нашия портал, ще ви представим един преводен материал от howstuffworks, предназначен за родители. В него ще прочетете ценни съвети за това как да опазите живота, сигурността и здравето на детето си, кои са най-големите опасности и виновници за инциденти с малчугани и как да намалим шанса те да се случват.

Снимка - childsafekeeping.com

Снимка – childsafekeeping.com


1. Много хора имат навика да съхраняват препаратите за почистване и дезинфекция на дома в банята, на балкона или най-вече – в шкафа под мивката. Тези места са обаче изключително лесни за достигане от децата и често стават причина за абсурдни натравяния. Затова съхранявайте отровните материали на високи стелажи и никога не използвайте отровни продукти в съдове или бутилки, използвани за напитки или храни. Освен това токсичните течности трябва да имат специални капачки за безопасност, които са почти невъзможни за отваряне от детски ръце. Все повече производители слагат подобни капачки, но и такива се продават по магазините за битови стоки.

Основни съвети:

деца52. Не отглеждайте растения, които са отровни – децата имат навика да ядат всичко. Макар да са много популярни в никакъв случай не бива да отглеждате някое от този списък от растения ако имате дете, тъй като при дъвчене клоните и листата им са токсични – Коледна звезда, Имел, Дифенбахия, Филодендрон, Равен, Лаврови клони, Рододендрон, Азалия и Черешови клони. Не пренебрегвайте този съвет и проверете дали в дома си отглеждайте подобни растения, защото те може да се окажат опасни за живота на детето ви. Всяко едно у тях е популярно за домашно отглеждане у нас.

3. Когато имате дете в къщата никога не настройвайте бойлера над 120 градуса, дори да е с най-модерните предпазители.

4. Научете детето си да внимава как пресича и не го оставяйте само на улицата. И до днес най-много злополуки завършващи със смърт при децата се случват заради катастрофи и невнимателно пресичане. А това може да се предотврати от внимателния родител.

5. Направете всички брави в къщата си лесни за отваряне, за да не може вашето малко дето да се заключи без да иска в някоя стая, което често предизвиква паника и става повод за инциденти.

деца6

6. Бъдете сигурни, че всички контакти в къщата са обезопасени и дори детето ви да бърка в тях няма да пострада.

Според авторите на HowStuffWorks всяка стая в къщата крие собствени рискове за безопасността, затова те показват всички слабости.

В кухнята:

1 – Инсталирайте специални заключващи устройства на всички шкафове и чекмеджета, които съдържат опасни вещества или материали като ножове, вилици, чинии, препарати и т.н.

2 – Изключвайте всички малки кухненски устройства когато не ги използвате (покривайте контактите), а когато ги използвайте бъдете сигурни, че кабелът им не е близо до пода, където детето може да го достигне лесно.
деца3
3 – При използване на котлоните бъдете сигурни, че всички дръжки на тиганите и тенджерите са към вътрешната страна и не се подават отвън, където детето ви може да ги докосне. Когато готвите следете детето си, внимавайте при боравене с горещи течности и непрекъснато му повтаряйте да стои далеч.

4 – Когато сервирате гореща храна не забравяйте да оставите приборите по средата на масата, където децата да ги достигнат по-трудно. Освен това се старайте покривката да не излиза много извън масата, където детето ви може да я дръпне лесно.

В спалнята:

1 – Не оставяйте бижута и малки предмети на места, където децата могат да ги намерят, лапнат и да се задавят с тях.

2 – Парфюмите, дезодоранти, грим и всякакви други козметични вещества също трябва да бъдат скрити.

3 – Колани, вратовръзки, връзки за обувки и особено найлоновите торбички могат да причинят задушаване, затова ги дръжте далеч от обсега на децата си.

Банята и тоалетната:

1 – Дори да успеете по някакъв изумителен начин да махнете от обсега на малчуганите всякакви препарати, сапуни, шампоани, пасти, лекарства, бръсначи, оборудване и т.н, банята все още остава място с твърде голямо ниво на риск. Тя е пълна с хлъзгави твърди повърхности и куп други опасности. Затова никога не оставяйте своите малки деца, дори да ви се струват вече „пораснали”, сами в банята. И се постарайте тя да е добре затворена и заключена през останалото време.

деца4

2 – Обезопасете крана за гореща вода и научете детето си, че металните тръби, където минава топлата вода, парят. Маркирайте я с червена лента.

Във всекидневната:

1 – В хола (а и в останалите стаи от къщата) има много мебели, които са с твърди и остри ъгли. Децата обичат да си играят и скачат, а често се случва да паднат. Затова обезопасете всички подобни ъгли като им сложите специални меки протектори. Продават се в почти всеки голям магазин за мебели.

2 – Махнете всички нестабилно закрепени мебели. Люлеещи се столове, шезлонги и въртящи се дивани могат да са опасни за здравето на малките, тъй като те обичат да си играят с тях и не осъзнават колко лесно могат да паднат.

3 – Ако имате пияно в дома си направете така, че капакът да се заключва, за да не могат децата да го отворят, за да си играят и съответно да прескрипят пръстите си.
деца2
4 – Инсталирайте детектори за дим в къщата си и специална НЕводна система за гасене на огън. Да, това е скъпа инвестиция, но ако някой път ви се налага да оставяте децата сами дори за малко, било то и с детегледачка или просто в другата стая, такива инциденти се случват. Сетете се колко често слушаме по новините за подобни трагедии. Добрата противопожарна система гарантира не само безопасността на малчуганите, но и на целия ви дом.

5 – Инсталирайте скрити камери в стаите, където обикновено стоят децата. Когато става дума за невръстни деца това не е шпионаж, а мярка за безопасност. В днешно време има много добри системи за скрито видеонаблюдение, с които можете да наблюдавате какво правят децата си ви денонощно, дори от телефона си.

Print Friendly, PDF & Email