1403132Източването на пари чрез дебитната карта е една от най-неприятните възможни кражби. Така крадците директно ти бъркат в джоба, и в някои случаи изтичат пари, които са пестени с години. В САЩ, която е страната с най-много подобни престъпления, тези кражби водят до загуби от милиарди долари годишно, а в Европа най-засегната е Великобритания. За съжаление у нас не е ясно точно за какви размери става въпрос, защото банките не разкриват такава информация, заради имиджа си. Но, макар и не чак толкова популярни, такива случаи не липсват и тук. Като например грузинските граждани, за които Security.bg писа, успели да точат необезпокоявано у нас, в продължение на месеци. А да следваме няколко прости правила за сигурност никога не е излишно. Как най-добре да опазим нашите банкови сметки?

Макар банкоматите да са по-защитени от всякога, а и всяка банка да слага допълнително защита, както се казва, престъпният свят не спи и също продължава да се развива. Крадците стават все по-изобретателни и да разчитате, че вашата банка ще ви опази от тях, не е достатъчно. Един от най-разпространените инструменти за кражба чрез банкомат е така нареченият „скимер“. Това е сложно устройство, което се състои от две части. Едната изглежда като част от банкомата и се залепя там където се пъхат картите, без да привлича каквото и да е било внимание. Способна е да сканира и копира данните от микрочипа на дебитните и кредитните карти, които са поставяни в банкомата. Втората част е микрокамера, която се поставя около банкомата и записва как жертвата написва ПИН кода си. След това е ясно. Създава се фалшива карта с данните за микрочипа, банкоматът я разчита като истинска, а крадецът знае ПИН кода ви и започва да точи парите ви. А това е само един от много примери, по който може да се извърши подобен вид кражба. Става и само със скрита камера и джебчийство и чрез много други хитрости и технологии.

Започваме с една изключително полезна информация, която малко хора използват. В България всяка банка има денонощен телефон на който може да се обадите веднага, щом разберете, че дебитната ви карта е загубена или открадната. Така, в рамките на минути, картата ви ще бъде блокиране или завинаги, или временно, ако мислите, че просто сте я изгубили.  Ще получите и информация дали са извършени транзакции от нея. Излишно е да казваме, че това е най-важното и задължително нещо, което трябва да направите веднага щом разберете, че картата ви липсва. Дори да я намерите по-късно, въпрос на едно обаждане е тя да бъде отблокирана. Освен това, ако се обадите навреме на банката си, дори да са теглили от картата ви започва разследване и ако не се установи, че парите не са изтеглени от картодържателя, те ви се връщат. Ако не сте доволни от разследването пък, може да подадете жалба към МВР или прокуратурата за ново разследване. Варианти има много, но все пак е доста неприятно да си в такава ситуация. Затова най-добре е да се вземат мерки за превенция.

Най-простото, което можете да направите е да огледате добре банкомата за скрита камера или неестествени предмети около него. Макар и трудно забележими те не са невидими. Винаги, дори около вас няма никого, крийте с едната ръка ПИН кода си така, че дори вие самите да не го виждате. Все пак знаете комбинацията наизуст и можете да се справите и със затворени очи. Ако около вас се навъртат съмнителни хора и оглеждат какво правите не извършвайте тегленето, най-вече ако те са до банкомата преди вас. Винаги се оглеждайте.

Възползвайте се и от услугата, която повечето банки предлагат, за уведомяване при извършена транзакция от вашата дебитна или кредитна карта. Това става или чрез имейл, или чрез СМС. Не пренебрегвайте тази безплатна възможност, защото в случай на неидентифицирано теглене бихте могли да реагирате своевременно и да ограничите загубите до минимум. Обикновено автоматичното ограничение на повечето карти е 300-400 лева на теглене.

Не дръжте ПИН кода си написан някъде и не го казвайте на никого. Това правило е елементарно, но много хора го забравят, неосъзнавайки колко много помагат на крадците по този начин. Освен това, в случай на изгубени лични документи, незабавно уведомете вашата банка, дори картата ви да не липсва. Чрез личната ви информация много лесно могат да се източат парите ви. Това важи и за документи като бележки за транзакции, бланки за вкарване или теглене на пари чрез касиер и други подобни. Да ги изхвърлите в кофата, намачкани на топка, не е вариант.

Ако банката ви се свърже с вас и ви иска личните данни като ЕГН и други, това значи не е вашата банка, а измамници, които се преструват на нея. Банката никога няма да ви моли за лични данни по телефона или имейл. Хубаво е редовно да сменяме ПИН кода си, най-вече ако имаме много пари в сметката. А в случай, че разполагаме с големи спестявания е най-добре да имаме две сметки – една за ежедневни нужди с по-малко пари и друга, където се държи по-голямата част от финансите ни и които могат да се теглят единствено на ръка и с доказателство, че сме ние самите.

Хубаво е да теглите от банкомати в оживени места, по възможност на голям клон на банката ви и задължително с камера. Така кражбата става много по-трудна и има директно доказателство, че не вие сте изтеглили откраднатите парите. Винаги оглеждайте самите банкомати. Натиснете и дръпнете входа за картата, по възможност дори бръкнете, за да видите дали няма поставени изкуствени устройства. Гледайте и дали няма оставени предмети около самия банкомат, флайъри, кутийки и други. Освен това проверете и самата клавиатура на която изписвате ПИН кода си. Крадците стават все по-изобретателни и вече съществуват много видове изкуствени клавиатури, които запомнят цифрите изписани на тях.

Някои от тези простички правила могат да ви се струват твърде педантични, но много по-неприятно е да отидеш в магазина и да разбереш, че нямаш нито един лев в сметката си. Следвайте ги и шансът да попаднете в такава ситуация значително намалява.

 

 

Print Friendly, PDF & Email