burglarsliderСпециализираното списание SecurityMagazine разпространи проучване, което показва каква точно е мотивацията на крадците да извършват престъпления. Изследването е направено от Джоузеф Кунс от Департамента на правосъдието и криминологията на САЩ. Той разпитал лично над 400 осъдени на различни престъпления, благодарение на чиито отговори успял да „погледне“ в съзнанието им и да разкрие какви са техните лични мотивации и методи.

Проучването, наречено „Разбиране на решенията на престъпника, от гледна точка на нарушителя” е финансирано под егидата на ESA – най-голямата търговска асоциация за електронна безопасност, а и в самата секюрити индустрия въобще. Според Джоузеф Кунс това изследване е от важност, за да могат да се разберат  техниките и мотивите на престъпниците и след време тези знания да се използват против тях. Изследователят казва, че с разбирането на тези хора и извеждането на някакви изводи, чрез ключови въпроси, след време потенциалните жертви на подобни престъпления ще могат да се защитават по-добре, а самите закони ще могат да се прилагат по-ефикасно.

Изводите от изследването са на база анкетиране на 422 лишени от свобода мъже и жени, избирани на случаен принцип от щатските затвори в Северна Каролина, Кентъки и Охайо. Изследването показало интересни резултати. Според него 83% от крадците предварително проверили дали набелязаната цел разполага с аларма или СОТ система преди да престъпят към кражбата! 60% от тях пък казват, че ако разберат, че набелязаната цел има аларма и се пази от охранителна фирма – те ще я подминат и ще търсят алтернатива. Други 31% са заявили, че все пак ще направят опит за кражба взлом, но сигурно ще преустановят „нападението” си, ако не успеят да обезвредят алармата. Едва 13% от крадците казват, че винаги ще продължат обира.

Изследването показало, че голяма част от хората влизат да крадат, за да набавят средства за наркотици или защото имали спешна нужда от пари. Едва 1 от всички 422 души казал, че извършил обир, за да си набави оръжие. Над половината от крадците предпочитат кражби по домовете и едва 31% се ангажират с търговски кражби. Повечето престъпници казват, че са предприели обир заради отворен прозорец или врата и едва един на всеки осем заявява, че борави с инструменти за отключване на врати или предварително се снабдява с ключ.

Едва 12% от кражбите са планирани! 41% от всички обири били спонтанно решение, останалите 37% заявяват, че при тях това „варира”. Забелязана е и голяма разлика между жените и мъжете. Мъжете били по-склонни да планират и да се подготвят предварително, докато жените са по-импулсивни и предприемат повече спонтанни кражби. Освен това мъжете предпочитат нощта за време на своите обири, докато жените – деня.

Print Friendly, PDF & Email