20306-sanjay-dutt-with-his-bodyguard.jpg
Вероятно вече сте прочели статиите в SECURITY.BG на един от най-добрите бодигардове в България Здравко Леков, личният охранител за Европа на Скарлет Йохансон, човекът, който придружава у нас Парис Хилтън и много други световни знаменитости. Аз реших да напиша един по-различен материал на тема „Какво е бодигард?”.

Бодигардът е най-елитният, квалифициран и високо платен охранител. Това е не само професия, но и призвание. Бодигард не става всеки охранител. Да работиш това означава да си изключителен професионалист с много голям опит. Тази професия съчетава не само физическа сила, но и дългогодишен стаж, огромна наблюдателност, бърз ум и способност да реагираш моментално в критични ситуации. Обикновено бодигардът е част от най-близкото обкръжение на известните и важни личности по света. Той е този, с когото прекарват най-много време, на когото поверяват сигурността и живота си. А нима има нещо по-важно от това? Неслучайно има не един или два случая, в които известни хора става много близки със своите бодигардове и дори стават интимни и брачни партньори с тях.
IMGP3305
Освен „грубата” работа на терен, обаче, и това, което сме свикнали да гледаме по филмите, бодигардовете  имат много други задължения, в които трябва да използват изцяло ума си. Добрият телохранител трябва да планира маршрута, по който ще се движи персоната, която охранява, трябва да избира и да се грижи за превозното средство, проучва и гледа плановете на сградите, които ще бъдат посещавани от клиента му, проучва хората, които ще имат контакт с VIP персоната. И чак след това придружава човека в ежедневните му задачи. Мислейки.

За да бъдеш телохранител трябва да имаш толкова много качества, че често  тази професия се определя като „изкуство” и дори „спорт”. Неслучайно в десетки държави се провеждат цели шампионати за телохранител, а най-известното сред тях е международният турнир „Бодигард” , започнал през 1994 г, в който участват хора от цял свят, включително и от България.  През 2010 г. турнирът прераства в Световно първенство и тази година ще се проведе, вече за четвърти път, в Ялта. Самият факт, че толкова много държави имат федерации по тази дисциплина и се организират турнири е достатъчно показателен. Замислете се – в коя реално практикуваща се професия има подобно нещо?
bodyguards-president
И това не е случайно. Телохранителят трябва да е перфектен в толкова много неща, че да го възприемаш като „просто охранител”, както много хора у нас, е неуважение и омаловажаване. Бодигардът трябва да е добър и да разбира от всичко по много. Да умее да се справя с какви ли не ситуации, да има набор от огромни знания, да тренира тялото и реакциите си с години, да е интелигентен, наблюдателен и да е способен без да се замисли да рискува живота си, за да опази човека, за когото отговаря. Бодигард е високоинтелектуална работа. Работа, която изисква планиране, наблюдение и в главата ти непрекъснато да се въртят безброй много сценарии за всяка една ситуация, в която попадаш. Телохранителят трябва непрекъснато да наблюдава и да мисли, да се нагажда според хората наоколо и дори според терена, да знае от къде може да изскочи някой и откъде може да се произведе изстрел с огнестрелно оръжие. Той трябва да е винаги абсолютно концентриран, а мозъкът му да работи на максимални обороти. Защото дори една единствена секунда забавяне може да коства живота на човека, когото пази.

За да ви докажа всички силни думи по-горе просто ще изброя и ще ви разкажа за дисциплините, по които се състезават телохранителите на световното първенство „Бодигард”.
1-2-res
Първата е „Тактика и техника на съпровождането на VIP лице”. Тук се доказват уменията да се опази живота и, забележете, достойнството на охранявания човек. Защото освен от опасности за живота моралния кодекс на телохранителя го задължава да опази човека до себе си от всякакви действия, които биха застрашили и реномето, и достойнството му. В тази дисциплина отбор от четирима охранители участват в изценировка на нападения. Те трябва да преведат през определен кордон охраняваното лице и неочаквано биват нападнати с пистолет, нож или палка от някого. Единият от охранителите моментално обезврежда нападателя, а останалите прикриват „жертвата” и я закарват до безопасно място. По този начин се демонстрира физическа сила и бойни умения, тактика за осигуряване на безопасността на охраняваното лице, бързи реакции, максимална наблюдателност и концетрация и способност за бърза реакция.

Втората дисциплина е „Ръкопашен бой”. Тук се правят нападения с различни „хватки” и оръжия, за да се види как ще реагира и ще се справи с тях телохранителя. Целта е изцяло да се покаже неговата боеспособност, физическа сила, техника и най-вече способност за защита и обезоръжаване на врага.
4-3
Следващите три дисциплина са за стрелба – по мишена по време на придружаване, бърза стрелба по различни положения и стрелба с автомобил. Ясно е, че телохранителят освен всичко трябва да е и експерт по оръжията. Той трябва не само да може да стреля, но и да го прави перфектно – да е бърз, точен и безопасен за околните. В първата дисциплина за стрелба телохранителят трябва за 4 секунди да извади от кобура му и да произведе 3 точни изстрела по мишената. Двама телохранители пазят с телата си персоната, един стреля. Всичко става за броени мигове. Два изстрела в гърдите, един в главата. Вие бихте ли го направили? Втората дисциплина изисква всеки състезател да изстреля 10 патрона за 20 секунди от 12 метра разстояние по различни мишени. През това време трябва да смени един пълнител, да стреля прав, клекнал и легнал. В третата пък охранителите се намират в кола. Изведнъж колата спира, бодигардите излизат моментално, използват вратите на колата за прикритие и започват да стрелят.
5
Следващите дисциплини са „Майсторско управление на автомобил”, „Търсене на взривно устройство в автомобил” и „Оказване на долекарска помощ”. В тези дисциплини телохранителят доказва своето умение перфектно да шофира кола в екстремни ситуации, с бърза скорост и с големи препятствия. Доказва способността си да тършува, разпознава и обезврежда опасни взривни вещества. И накрая, но не на последно място, показва до колко добре е подготвен, ако се случи най-лошото и пазенето лице пострада, да окаже бърза помощ и да пренесе човека на безопасно място до идването на лекари. Разбира се, описвам всяка една от тези дисциплина изключително просто и  за да придобиете най-бегла представа. В тях има много правила, стандарти и системи за оценяване като във всеки друг спорт, но ако трябваше да ви ги разкажа всичките, тази статия щеше да стане два пъти по-голяма.
7-1
Освен всичко е важно да споменем, че всяка една от тези дисциплини е отборна. И това отново е важно умение за всеки телохранител – да умее да работи в отбор. Защото обикновено най-големи VIP персони се охраняват освен от един „главен” бодигард и от много други. Има телохранители, които отговарят за различни неща – наблюдение, организация, откриване на шпионска техника, мониторинг и преглед за снайперисти, изцяло физическа защита, проверка, предпазване от папараци, фенове и журналисти, предпазване от отвличане, както и много, много други.
8-2
У нас съществува „Българска бодигард федерация”, която има собствен управителен съвет, много партньори, организира събития за телохранители у нас и изпраща българи на международни състезания. Федерацията е учередена от спортни клубове на държавни и частни структури за сигурност, които развиват и участват в спортния приложен многобой за телохранители „Бодигард”. Освен развитието и участието в многобоя, Федерацията популяризира и развива тренировъчния, спортния и състезателен процес на този не особено познат у нас вид спорт. Състезанията „Бодигард” по правилника на Международната бодигард федерация в България се провеждат от 2008 г. И точно заради големия интерес от страна на охранителни фирми и колежи, бойни клубове и дори от Националната служба за охрана към Президента на Република България довежда до учредяването на Българска бодигард федерация през 2012 г.
IMGP1153

Сами виждате – телохранителят е нещо повече от професия. За да си такъв трябва да имаш огромен набор от инстинкти, знания, аналитична и бърза мисъл, реакции, огромни знания и безбройни часове тренировки. Трябва да си готов да рискуваш живота си за друг човек и освен всичко това да можеш да комуникираш с него, да спечелиш доверието му и да имаш големи социални умения. Затова, замислете се преди да наречете телохранителя „пазач на мутри” или „дебеловрат охранител”, неща типични за българския манталитет и начин на мислене.

Снимки – „Българска бодигард федерация

Print Friendly, PDF & Email