Zbigniew_BrzezinskiЗбигнев Бжежински е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ. Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той отрасва в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета МакГил, а университетът Харвард го прави доктор по философските науки. От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, където той е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които били управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

Какъв е големият риск от ситуацията в Украйна?

Големият риск се състои в това, че Русия е управлявана от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че Путин успее завинаги да отдели Крим от Украйна. Той получава Крим, но губи Украйна за много десетилетия, защото това предизвиква мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез своята земя. Путин извършва чудовищна грешка.

Интервю с украинския експерт по сигурност и журналист Михайло Самус  по същата тема четете – Тук!

З
агубен ли е Крим за Украйна?

Не зная, на този въпрос трябва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страст, те проведоха бандитска атака в Крим, маскирайки я както това би направила мафията. Но те би трябвало по-внимателно да прилагат такъв подход към цялата Украйна – това може да доведе до къде по-мощен взрив в центъра на Европа, към конфликт, който светът не е виждал от 1939 г.

Путин казва на света: „Украйна е моя“. Как да се отговори на това изказване?

Трябва да се отговори, че Украйна принадлежи на украинците. Във всички страни има малцинства със свое мнение, но ми се струва очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост.

Какво трябва да прави в този случай Западът?

Преди всичко да разбере какво може да направи сама Украйна. Не мисля, че някой е длъжен да защитава независимостта на страна, ако тя не е готова сама да я защитава. Лично аз смятам, че Украйна ще окаже съпротива, ако Путин използва сила, както вече направи в Крим и както открито планира да продължи да прави. Ако той прибегне до действия, а Украйна започне съпротива, ще е съвършено ясно, че Западът трябва да се притече на помощ на украинците.

Обратното, смятам, че ако ние не бяхме предприели разширяване на НАТО, днес щяхме да сме свидетели на конфликт между балтийските страни и Русия заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша.

Предполагам, теоретически можем да си представим вариант на стабилизиране на Украйна съвместно с Русия. Но, повтарям, имаме работа с лидер, който не може рационално да пресметне какво е полезна за Русия. Той предпочита да извиква примитивен национализъм и да бъде подкрепян от младежи с предизвикателно поведение, които пребиват всеки, който не е съгласен с тях. Повтарям пак – трябва да сме единни в своя отговор.

Интервюто е взето от  в. „Фигаро“ и публикувано в Mediapool.

Print Friendly, PDF & Email