Лазар Мурджев е роден на 5 септември 1962 г. в София. Ловец, художник, писател, офицер. На 13 май Агенция за сигурност „Парадокс” отпразнува 20-годишен юбилей. Нейният управител и председател на ББР (Българско бюро за разследване) г-н Лазар Мурджев ще представим днес. Той е също така издател на списание „Сигурност” и зам.-председател на КООСО (Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната). За полетите на духа из драките на обществената джунгла с Лазар Мурджев разговаря Николай Тодоров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лазар Мурджев

Г-н Мурджев, какво е личното ви отношение по нашумелия скандал с използването на специалните разузнавателни средства?

 Милата ни Родина е обхваната от бедстваща абсурдност. Единствената държава в света, която си назначава „ликвидатори” като държавни служители, разкрива си агентурния апарат (при това с просташка гордост), елиминира си изцяло всички жалони на националната сигурност и суверенитет. Когато всичко е абсурдно, съвсем естествени са процесите, които „се случват” на България. Към момента е „удобно” да се нарекат „скандала със СРС-тата”. Абсурдът e, че след „избухването на демокрацията” и технологично-комуникационния „бум” – подслушват всички – мобилни и интернет оператори, корпоративни и партийни централи, банки, медии и т.н. МВР стана неконтролируем мастодонт. Липсата на процедури и елементарни правила за структуриране на (техническите и обслужващите оперативни процеси) служби, които винаги са били самостоятелни (отделни) ги прави инструмент на лобита, олигарски групировки и неконтролируеми изпълнители на частни поръчки.

Както виждате, в т.нар. „скандал” още никой не говори „аджеба” на кого са докладвани (донасяни) тези „резултати” – дето щели да ги унищожават, пък не знаели кой ги е разпоредил…, та и премиерския „нужник” накичили … Абсурди?!!

Че ако е така, този бюджет на НСО, а и самото НСО за какво е? (Бат Бойко си кара сам колите, колани си има, въоръжение всякакво – знаем в Хасково и с РПГ стреля добре…) Пълен абсурд…

И на този фон безподобен бюджет за СРСта.?!

Дълга тема…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наемате ли се да прогнозирате какви тенденции по отношение на националната сигурност ще се развият в България след отминалите избори на 12 май?

Националната сигурност в България е много тежко и комплексно понятие. Състоянието на държавата е трагично. Средата за сигурност е правопропорционална на националните проблеми и международното статукво на България. Свидетели сме на процеси, които до скоро ни се струваха невъзможни. Ние сме в демографска и икономическа криза.  С ликвидиран суверенитет, селско стопанство, образование, наука, здравеопазване, армия, служби за сигурност, ВПК, екология. Свидетели сме на свирепа циганизация, безнравственост и мизерия на духа. Ценностната система на българина е сразена и народът ни се превръща в елемент от глобалния потребителски свят от консуматори, подвластни на монополите. Същевременно, наши части участват във военни мисии, предизвикващи внимание и отношение на фундаментални групировки от Азия и Близкия Изток към България.

В тази среда за сигурност България има само един път – пътя на единението в името на националните интереси.

Тенденциите, при наличието на настоящето политическо противопоставяне и този предизборен цирк, не вещаят добро за България и националната ни сигурност.

Като президент на компания от охранителния сектор, с какви промени в нормативната база бихте препоръчали да се занимаят новите законотворци от 42-рия парламент?

Управител съм на Агенция за Сигурност „Парадокс“ от 1993 година. Бил съм радетел за професионална, интелигентна и експертна политика за сигурност. Законодателството все още е „длъжник” на бранша, както по отношение на критериите за обществени поръчки, така също и във връзка с взаимодействието и сътрудничеството с МВР.

Бихте ли запознали читателите ни с актуалните проблеми, които решава ръководената от вас организация Българско Бюро за Разследване (ББР)?

ББР е структура на 10 години. Основната ѝ дейност е насочена към единение на експертния потенциал на нацията в областта на националната сигурност. Бюрото е център на ICMEC за България. Съвместно с АС „Парадокс” реализира проект за Специализирано училище за безопасност и охрана (СУБО). ББР е съучредител на КООСО (Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната), където съм заместник-председател на Конфедеративния съвет. Не на последно място вече повече от една година издаваме списание „Сигурност” (www.securitymagasine.com), което се превърна в единствената трибуна на експертния и професионален бранш „Сигурност”. Експертния съвет на списанието е представен от всички асоциации на специализираните служби и видове въоръжени сили в Република България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вие сте ловец, поет и писател, защо българските интелектуалци нямат ролята, която им е отредена във водещите икономически развити държави?

Наскоро „зададох” отговора на този въпрос по следния начин: Интелектуалният елит на нацията – къде приюти се и затъна сред „сороси” и сребърници дребни!!! Защото мисля, че тук е и разковничето на националната ни сигурност. Единствения суверенитет, който България удържа към момента е през т.нар. „Културно- историческо наследство”. Това е националната ни идентичност. Това са Тервел, Борис-Михаил, Симеон, Кирил и Методий, БПЦ. Това е славянската писменост, културата на траките, добивът на пшеница, фундаментът на цивилизацията за Европа и света. Днес единствено това културно-историческо наследство съхранява нацията ни и националната ни идентичност.

Това винаги е било „трън” в очите на новите империи и в тази връзка са основните им цели за елиминация на нравствения, културен и интелектуален елит на България. После всичко е лесно – циганизация и потребители… Което ме кара да ви отговоря на последния въпрос с думите на моя професор по философия „… ако си добре приспособен към болно общество, не е признак за добро здраве…”

Идентичността на Нацията!

Това е единственият сегмент в държавата, на който се крепи националната сигурност и „някакъв” суверенитет…

Днес другият сегмент е Улицата… Пожелавам си да обединим усилията и „от дъното” и от „миналото”…, да изровим зедно България.

Print Friendly, PDF & Email