Melech-5Янир Мелех е от Израел. Той е главен изпълнителен директор на ABIR Global Security Services – една от водещите фирми за секюрити-мениджъри в страната. Завършил е „Military School of Haifa“ – наричан израелския „Уест Пойнт“. В продължение на 8 години служи в армията на Израел. След това 6 години (1988-1996 г.) работи в отдела за специални операции към израелските тайни служби. Днес компанията ABIR Global Security Services осигурява експерти, които се грижат за сигурността на повече от половин милион души.

Г-н Мелех, какви са впечатленията ви от България?

Аз съм за първи път във вашата страна и все още нищо не съм видял от нея. Тук съм във връзка с обучение за работа с детектор на лъжата и нямам много свободно време. Мога да кажа единствено по отношение на сигурността, че спрямо Израел вие живеете много по-спокойно. Израел има уникални проблеми – ракетни обстрели, камикадзета, атентати, отвличания… Ние се намираме в една асиметрична война, която отчасти се дължи и на чисто битови различия. Българите и евреите си приличаме – ние обичаме да сме със семействата си, да посещаваме заедно МОЛ-ове, развлекателни центрове, децата ни да са около нас, докато при повечето мюсюлмани е точно обратното. Просто те имат друго мислене. Що се отнася до сигурността, откривам и друга прилика – и в България, и в Израел богатиге хора не обичат да плащат много за сигурността, трябва да им се случи нещо, за да вземат сериозни мерки и да потърсят експертна помощ това да не се повтаря…

Melech-1

Разкажете ни за компанията ABIR Global Security Services, която ръководите.

В Израел има около 7000 охранителни фирми, но такива като нашата сме само две. Ние предлагаме висококвалифицирани мениджъри, които ръководят звената за сигурност в големи корпорации и промишлени обекти в цялата страна, те са като супервайзери. Бих сравнил работата ни с дейността на тайните служби – предлагаме пакет от услуги – от А до Я. Събираме корпоративна информация в сферата на сигурността, анализираме я и даваме съответните предписания. И това го правим успешно вече 20 години. Имаме около 170 такива мениджъри, които се грижат за сигурността на поне 500 000 души.

Melech-3

Янир Мелех в интервю за предаването „Тази сутрин“ по Нова телевизия

Има ли отделен закон за частната охранителна дейност в Израел и лесно ли е да направиш такава фирма?

Да, има такъв закон, но условията да се вземе лиценз за охранителна фирма са елементарни. Просто собственикът на фирмата трябва да е гражданин на Израел и да е с чисто съдебно минало. Контролът на дейността на тези фирми се осъществява от Министерството на правосъдието и отделно – от Министерството на икономиката. Едно от важните изисквания пред охранителните фирми е те да могат да носят материална отговорност за причинени щети при тяхна вина. Малко по-различно стои въпросът с въоръжената охрана. Тук правилата са доста по-сложни. Носещите оръжие трябва задължително да преминат сериозно обучение и да положат изпит.

Могат ли охранители да задържат нарушители, или това са прерогативи на полицията?

При нас много често в рискови райони се формират съвместни екипи от полицаи и частни охранители, които заедно се грижат за реда и сигурността на хората. Иначе само част от охранителите имат право да извършват т.нар. „граждански арест“, като за тази цел те са обучени от полицията в какви случаи и как точно да го правят.

Melech-2Вашата фирма предлага и изследвания с детектор на лъжата, ефективен ли е този метод?

Да, дори много. Ще дам някои примери. Наскоро проведохме изследване в една голяма корпорация, в която имало съмнения за злоупотреба с пари. С нашите методи се насочихме към човек на висока позиция, от дейността на когото зависеха много ключови дейности. Въпросът беше много деликатен, но се оказа, че сме били прави. Друг пример – правихме изследване в Нигерия за това дали е възможно сред служителите на полицията да има внедрени информатори на Ал Кайда. Особеността там е, че всички са мюсюлмани и това е рисков фактор. За 3 седмици направихме 600 изследвания, след които се оказа, че при 25% има такава податливост.

Какво мислите за конфликта в Сирия и има ли вълна от бежанци в Израел?

За нас конфликтът в Сирия е от типа „Loss-loss“. Израел ще е на страната на губещите, който и да надделее в конфликта. „Арабската пролет“ всъщност е борба за надмощие между сунити и шиити и дали Хамас, сегашният президент Асад или „Мюсюлмански братя“ ще доминират в бъдещо управление на Сирия за нас е едно и също. Иначе вълна от бежанци няма, но ние сме солидарни с пострадалите от войната и в нашите болници има много сирийци, на които оказваме медицинска помощ.

Print Friendly, PDF & Email