2014.02.10_Ian Spurgeon_editЯн Спърджън е бивш военен, който е служил дълги години във Въоръжените сили на Швеция. В момента Ян е частен охранителен контрактор. Старши инструктор е от 13 години и в момента е главен инструктор на Viking CQB. Главен изпълнителен директор е на GARM Dynamics, компания в сферата на Управлението на риска.

Разкажете за читателите на Security.bg кой сте и с какво се занимавате.

Viking CQB е организация, която е съставена от бивши служители на армията, полицията и специалисти по лична охрана. Всеки член на екипа ни има над 10 години професионален опит.

През 2006 г. бе решено, че армията трябва да има единна система за близък бой. Група от бивши специалисти реши да се възползва от създалата се ситуация и така формирахме Viking CQB. От начало провеждахме обучения само на действащи военни, но от 2010 г. курсовете ни станаха достъпни и за цивилни. Организацията вече провежда обучения извън границите на Швеция, като последната ни дестинация е САЩ.

Повече информация за частните военни компании можете да намерите ТУК.

С какви впечатления сте от страната ни и професионалистите, които обучавате тук?

От малкото време, което съм прекарал тук мога да кажа, че страната ви има добро сътрудничество с партньори от чужди държави. Прави ми впечатление, че много от охранителите залагат основно на физическата сила. Не се прави много в посока на психическата подготовка и най-вече предотвратяването на рискови ситуации. Повечето охранители не са професионалисти и са доста лесни мишени за елиминиране. Обръща се много внимание на показността, а не на професионализма. Няма нужда от екипи по 10 охранителя, тъй като тази тактика изобщо не е ефективна. Трябва да се използват малки екипи от по няколко човека, които са изключително добре подготвени. По-важно е наблюдението и събирането на информация, а не толкова използването на физическа сила.

2014.02.10_Viking 2

Каква е разликата, в бранша на сигурността, между България и Швеция?

Тъй като не мога да направя директно сравнение бих помолил моят колега Красимир Панчев да сподели неговите наблюдения.

Основната разлика е, че в България се работи след като дадено събитие вече се е случило. В Швеция и не само, се стараят да предотвратят събитието далеч преди то да се е случило. Когато се идентифицира потенциална заплаха се работи в посока на нейното отстраняване, което спестява много време и разходи. Когато събитието вече се е случило, мащабите на жертвите, разрушенията и разходите са многократно по-големи. Аз също ще подчертая, че в България се разчита основно на използването на физическа сила. Охранителите в страната са по-скоро биячи от колкото професионални телохранители. В Швеция охранителите са по-незабележими и се отнасят учтиво към останалите хора. Шведските охранители се опитват да разговарят с хората и да съберат възможно най-много информация. В България охранителите изглеждат опасни и дори плашат повечето хора“, споделя Красимир Панчев.2014.02.10_Viking 3

Кои са особеностите на борбата в затворени помещения и какви са разликите с тeзи на открито?

Основните разлики са дистанцията и нивото на стреса. В ръкопашния бой трябва да се използва всичко, което знаеш. В борбата на открито или от дистанция е необходимо да си специализиран основно в едно направление и то е стрелбата. Физическата умора при боя в затворени помещения е много по-голяма в сравнение с бой на открито.

Повече информация за частните морски военни контрактори можете да намерите ТУК.

Кои са качествата, които трябва да има един професионален телохранител?

Един телохранител трябва да бъде спокоен, непоколебим и да притежава аналитичен ум. Никога не бива да загубва разума си или да изпада в паника. Това може да доведе до още по-сериозни последствия и да ескалира проблема. Ние имаме изпитан метод, който звучи така: Първо питаме учтиво субекта да се премести от мястото където е в момента, ако той не се премести, му казваме по-настоятелно да се премести и ако той все още отказва, ние го преместваме.

2014.02.10_Viking

Интервю на Security.bg с български контрактор, можете да прочетете ТУК.

Разкажете ни повече за т.нар „откриване на наблюдение”?

Мога да ви дам пример, който нагледно би обяснил какво точно представлява „откриването на наблюдение“. Имаме убит цивилен в малко село от ракетен обстрел. Убитият има роднини, които са бесни на хората отговорни за нападението и искат да отмъстят. Тъй като нямат ресурса да нападнат вражеските сили, те решават да елиминират учения, който е разработил ракетата. Вражески настроените хора започват да събират информация за обекта. Проучват къде живее, от къде минава за работа, какви са навиците на роднините му и т.н. Целта на тези действия е да се локализира слабата точка на обекта и той да бъде нападнат там където е най-лесно. Целта на „откриването на наблюдение“ е да установи тези вражески действия и да прецени как да реагира на риска. Може да се вземат конкретни действия или събраната информация да се предаде на съответните служби, които да поемат случая.

2014.02.10_Viking 4

Освен тези два курса, които провеждате в България, какви други организирате?

България е разположена на много удобна географска ширина, което я прави лесно достъпна. Също така е член на НАТО, което допълнително улеснява провеждането на подобен тип обучения. В тази връзка страната е много подходяща за провеждане на нашите обучения.

Освен „тактики за близък бой“ и „откриване на наблюдение“, смятаме да предложим курсове за освобождаване на заложници, тактическа стрелба, обучение на парамедици и набор на професионални кадри. Когато нивото на завършилите нашите курсове се вдигне, ще започнем да предлагаме и обучения за напреднали.

Очаквайте скоро интервю с Красимир Панчев, който е парашутист от специалните сили на Българската армия с над 12 години опит. През последните 6 години работи като контрактор в различни зони по света с висок риск.

Print Friendly, PDF & Email