В навечерието на един от най-българските празници Тодоровден, SECURITY.BG разговаря с криминалния психолог Тодор Тодоров, управител на фирма „ASSESS“. Тодор Тодоров е на 40 години. Роден е в гр. Бяла Слатина.  Завършил е психология в Югозападния университет „Неофит Рилски“. През последните 14 години е работил като криминален психолог в Института по психология към МВР, където в периода 2009-2012 г. е изпълнявал длъжността началник на Сектор „Криминална психология“. От началото на 2013 г. е управител на фирма „АСЕС“ ЕООД, предлагаща полиграфски и психологични услуги.

t

–         Г-н Тодоров, утре вие имате имен ден, какво ви се случи през последната година?

Тодоровден е много голям празник. Много от приятелите и колегите не знаят рожденния ми ден, но на Тодоровден редовно ме поздравяват и се чувствам зачетен и уважен. За тази година с мен се случиха изключително много неща с висока степен на личностна значимост. Всичко стана много интензивно, не усетих как мина времето. Дълги години работех в системата на МВР, в Института по психология, преди месеци реших да променя това и да потърся ново предизвикателство.  Сякаш се уморих от дългогодишната работа в МВР и имах нужда от промяна. Промяна, при която нивото на адреналин в никакъв случай не е по-малко.  Човек свиква с това да има отговорности и да прави нещата по начин, по който да се случват правилно и добре. Проектът, който започнахме с фирма „АСЕС“, съвместно с г-н Атанас Симеонов, собственик на VIP SECURITY   (бел. авт. най-голямата българска фирма за сигурност), е насочен точно към развиването на полиграфската дейност, налагането й, постигането на по-глобални успехи в тази сфера. В момента съм управител на „АСЕС“, поставили сме си доста високи цели по отношение на обслужването на клиентите ни, касаещи тяхната фирмена сигурност, подбор на персонал и пр.

ttttttt

–         Какво е мястото на полиграфската дейност в съвременния бизнес?

–         Полиграфът се прилага основно в работата при разкриване на извършителите на престъпления и то основно по отношение на тежки престъпления срещу личността. В частния бизнес не рядко се работи по разкриване на различни престъпления, при което съответно си заплащат самите потърпевши, но също така се използва и при проверките за лоялност, както и като превантивно средство точно в тази насока. За служители на по-отговорни длъжности и с мениджърски функции, относно това по какъв начин биха, или по-скоро са злоупотребявали с информация, или със средства, до които имат достъп. Всичко това, когато се прави като един вход за работа всъщност действа превантивно. На много места самата динамика на работа изисква някои правила да бъдат размивани. Колективната отговорност се превръщат в индивидуална безотговорност. Когато хората обаче са наясно, че има начин да се разбере кой какво е направил и евентуално след това да се стигне до причините, се замислят за начина, по който действат на работното си място.

–         Както SECURITY.BG вече анонсира, вие организирате един обучителен курс, който ще се случи за първи път в България.

–         Това, което ни предстои да направим като обучение, извежда България на първо място в Европа по отношение на тази дейност. Така или иначе бях стигнал до това убеждение още в работата ми в МВР и с контактите ми с колеги от чужбина, че ние и без това сме много по-напред от тях в това отношение. Идеята е, организирайки и правейки този пълен осемседмичен курс за обучение, съвместно с Backster School of Lie Detection и съответно акредитацията на „АСЕС“ като такова училище за в бъдеще да направи България център за развитие на полиграфията в цяла Европа. В повечето държави в Европа,  полиграфска дейност или е много слаба, или изобщо не съществува. Всеки някъде нещо се е учил да работи, но какво точно работи и по какъв начин, не е много ясно.  Може би до известна степен поради тази причина смятат полиграфа за спорен метод, просто защото няма нито структурираност, нито организираност на хората занимаващи се с този вид дейност. Пред нас е поставена амбициозната цел да направим това нещо първоначално поне в България, а вече за в бъдеще ще видим – каквото сабя покаже.

Бих си позволил още само да анонсирам имената на гост лекторите, които сами по себе си говорят за грандиозността на това събитие: Грегъри Адамс, директор на Backster School of LieDetection, двама главни инструктори Пол Реден и Дж. Т. Адамс, един от членовете на Борда на Директорите на Американската полиграфска асоциация Реймънд Нелсън и Джеймс Алън Мате, „гуру“ на полиграфската наука, автор на много учебници.

тодор тодоров, полиграф, изследване

Тодор Тодоров в разговор с колегите от „Асес“ Николай Иванов и Рая Чобанова

–         Как оценявате бизнес средата в тази толкова специфична не само за България дейност?

–         Откакто сме започнали, работата ни непрекъснато се увеличава. В условията на криза има изключително много работа за полиграфа. Хората са способни да правят невероятни неща, когато са притиснати до стената, било да откраднат нещо, било да бъдат нелоялни, съответно да измислят вариант, в който на „чужд гръб“ да спечелят нещо, без да се интересуват какво се случва на хората около тях. Ние реализираме обучения на служители на фирми, които се занимават с боравене с по-големи кешови суми – кредитни институции, бензиностанции и пр., които доста често са обект на нападения. Важно е те да знаят как да реагират в такива ситуации, за да запазят живота и здравето си, защото това е много по-ценно от спасяването на каквато и да е сума пари.

полиграф, експерт, Тодор Тодоров, курс, Асес

–         Вие сте ангажиран в дейността на Българската полиграфска асоциация, какво й предстои?

–         Бизнесът в България е обвързан с политическото статукво, което изобщо не е добре. Трябва да се постави една по-добра основа за обслужване на клиентите, която да гарантира качеството на обслужването. За съжаление към момента има доста „колеги“ полиграфисти, които се възползват от добрия имидж, който сме изградили от досегашната си работа и в Института по психология, и в „Асес“. Те не се стремят да разрешат някакъв казус, а се стремят към печалбарство. Това е когато без да се разполага с достатъчно добра информация по даден казус, се наемат с разрешаване. Те, обаче, предлагат „услугата“ си много евтино, да речем за по 60-70 лева, което по принцип на езика на психологията, да си оценяваш евтино труда, означава че оценяваш себе си като занаятчия в тази област, а не експерт. Не може да се върши работа само за да се вземат някакви пари. Наскоро дори чух, че един такъв „колега“ е решил да прави 10-дневни курсове за работа с полиграф и твърди, че за 10 дни човек може да се научи да работи с полиграф! Това е смешно и жалко, защото е невъзможно е при такава специфичност на материята, за толкова кратко време да се изградиш като експерт. Още повече, след това да практикуваш полиграфското изкуство качествено и да имаш увереност в крайния резултат, който постигаш. Ясно е, че този „колега“ няма реалистична представа нито за себе си, нито за мястото си в тази работа. И това е един от проблемите, с който ще се борим, за да можем да утвърждаваме авторитета на бранша.

полиграф, експерт, Тодор Тодоров, курс, Асес

–         Благодаря ви, г-н Тодоров, приятно посрещане на празника!

Разговаря: Николай Тодоров

Print Friendly, PDF & Email