Kamen PenkovКамен Пенков е роден на 5 ноември 1953 г. в София. Висшето си образование придобива през 1983 г. във ВСШ „Г. Димитров“ – МВР, ІІ-ри факултет, а магистърска степен – в Югозападния университет „Неофит Рилски“, „Правно-исторически факултет“ – 2001 г.

В периода 1976 – 1990 г. работи в структурите на МВР. През 1991 г. основава Агенция за сигурност „Скорпио“ и до 2000 г. е неин президент. В периода 2005 – 2008 г. е назначен за заместник-министър в Министерството на вътрешните работи.

През 2005 г. придобива квалификацията доктор, а през 2008 г. – доцент по „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ (национална сигурност). Изнасял е лекционни курсове и е водил семинарни занятия  по административно-правен режим на националната сигурност във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Има 16 научни публикации, посветени на проблемите на противодействието на престъпността. През 2004 г. е избран за действителен член на  Руската академия по безопасност, отбрана и обществен ред. Член е на Световната академия на науките по комплексна безопасност. От октомври 2008 г. е избран за изпълнителен директор на Международен институт за сигурност и сътрудничество.

Семеен е, с четири деца и три внучета.

Проф. Пенков, съвсем скоро вие празнувахте 60-годишен юбилей, кои от постиженията си в живота оценявате най-високо?

Смятам себе си за щастлив човек, като на първо място ще подчертая, че родителите ми са живи, живея сред голямо семейство, в което всички се уважават и почитат. В професионално отношение пред мен никога не е стоял въпросът какво поприще ще избера. Моят баща беше служител на МВР и ми предаде любовта към полицейската работа. Имал съм честта да работя с много стойностни хора. Като криминалист в МВР съм награждаван многократно за разкрити престъпления. Паметна ще остане датата 1 август 1991 г., когато създадох охранителна фирма „Скорпио”. Това беше датата, на която сключих първия договор за охрана. Щастлив съм, че фирмата се развива успешно и в наши дни и е сред водещите охранителни компании у нас. Радвам се, че като преподавател имам възможността да общувам с млади хора, студенти, на които да предавам опита си.

Как влязохте в охранителния бранш?

На 17 октомври 1990 г. напуснах системата на МВР във връзка с приетия тогава Закон за деполитизацията. Малко бяхме тогава колегите, които предпочетохме да останем членове на социалистическата партия и да сменим професионалното си поприще. Такъв беше и Бойко Борисов, който също се зае с охранителен бизнес. В първите години, заедно с един бивш мой колега, Георги Георгиев, много грамотен технически човек, поставихме основите на „Скорпио”. След 2000 г. аз излязох от фирмата, но управлението пое моята съпруга, която вече беше натрупала опит. Винаги сме се стремили да бъдем водеща фирма в бранша и да сме сред първите, прилагащи нововъведения в своята дейност, да поддържаме и повишаваме квалификацията на своите специалисти и работници. Следим актуалните нужди на пазара и реагираме адекватно, всичко това позволи на АС „Скорпио” да се наложи като съвременна и конкурентна фирма.

penkov-2

Къде виждате проблемите на охранителния сектор днес?

Бих отговорил на вашия въпрос в две посоки. Първата е, че обществото ни подценява елемента „сигурност”. Сещаме се в момент, когато „се обърне колата”. И затова ви поздравявам като специализирана медия, че поставяте много въпроси и карате хората да се замислят. Втората посока е, че и охранителният бизнес не остана „имунизиран” от някои пороци, доста фирми все още работят в т.нар. „сив сектор”, особено по отношение на работните заплати. Тук и държавата има вина, защото много от търговете по обществени поръчки за охрана се печелят по критерий „най-ниска цена”, а това е порочно. Аз познавам този отрасъл в много развити европейски страни, бих дал за пример Испания, там има 3 големи охранителни компании. У нас има повече от 650 фирми с национален лиценз, вече не знам колко са изобщо охранителните фирми, а като добавим т.нар. звена за самоохрана, като знам какви са им ресурсите, ясно е, че се формира една среда на нелоялна конкуренция. Липсва стандарта за качество на охранителната услуга и мисля, че тук НАФТСО, като представителна браншова организация трябва да работи много по-активно. Не е редно да се допуска фирма с повече от 20  констатирани нарушения за година да участва в търгове по обществени поръчки, камо ли да ги печели, а такъв пример мога да дам. У нас все още предстои да се наложи европейския модел на развитие на сектора.

Но нали вие бяхте заместник-министър в МВР, какво ви попречи да разрешите тези въпроси?

Вярно е, но като заместник-министър аз бях, ако мога така да се изразя, в „разкрачено” положение. Във всеки момент можех да бъда обвинен в пристрастие към „Скорпио”, или пък в разчистване на сметки. И сега си давам сметка, че съм правил компромиси. Ще дам един пример. След един обир на инкасо в района на Ямбол направихме проверка на отговорната фирма и констатирахме такива драстични нарушения, че всеки друг на мое място не би се поколебал да й отнеме лиценза. Но аз си дадох сметка, че това ще се изтълкува като удар по конкурент и се задоволихме с по-леки мерки. Като заместник-министър отговарях за толкова много неща, телефонът ми беше винаги включен, държах да съм в течение на всичко, което се случва и имах усещането, че работя по 24 часа в денонощието.

Нека се върнем в днешната реалност, как ще коментирате проблема с бежанците?

Това не е проблем само на МВР и Министерството на външните работи. Имам усещането, че моментът за реакция беше „проспан” и вина за това носят разузнавателните и аналитичните ни служби. Имам предвид ДАНС, Националната разузнавателна служба, военното разузнаване и др. Те не си свършиха работата, основно да предупредят какво предстои. Според мен трябва да бъдат спешно пригодени бивши военни имоти с отпаднала необходимост, извън населени места, и да се устроят бежанците в лагери от закрит тип. Но както при много други работи, вървим след проблемите.

Penkov-3

Разкажете ни нещо за Международният институт за сигурност и сътрудничество, на който сте изпълнителен директор.

В института членуват експерти от Русия, САЩ, Италия, Израел, бивши министри от Словения, Турция, Румъния, Македония, настоящ министър от Унгария, не мога да изброя всички. Обменяме информация, изготвяме анализи, проекти и програми, консултираме лица и организации по въпросите, свързани със сигурността на личността,  превенцията на трансграничната престъпност и защитата на човешките права в международен план, участваме в разработка на национални и международни проекти и програми отнасящи се до сигурността. Наскоро, през септември, посетихме с Румен Петков Либия. Там се интересуваха от опита на България в изграждането на частния охранителен сектор. Проявиха интерес към обучение на техни кадри за тази индустрия в България. Ние имаме добри бази и традиции в това отношение.

Print Friendly, PDF & Email