DSC_0100Михайло Самус е журналист в Defence Expressмедия за сигурност, базирана в Прага, но организацията е с украински произход. Офисът й е в ЕС, заради строгия визов режим, който затруднява пътуването от Украйна към Европа. Дейността на компанията е да изготвя анализи за отбранителния сектор и геополитическите явления в Украйна. Медията е част от по-голяма група наречена Center for Army, Conversion and Disarmament Studies, която предоставя консултански услуги за отбранителната индустрия. От повече от 10 години, медията се опитва да прокара идеята, че европейските и украинските технологии в тази сфера могат много успешно да си сътрудничат по конкретни проекти.

В началото, протестите в Украйна започнаха като гражданска инициатива, а накрая се политизираха и почти прераснаха в гражданска война, защо се случи така?

Не съм сигурен, че протестите станаха политически. Във всеки случай, станаха по-радикални. Причината за това беше, че политиците реагираха на протестите с насилие. В нощта на 30-ти ноември, полицията започна да бие студенти. От това произлезе сегашната криза. Първоначално, хората протестираха заради невлизането на страната в ЕС, но след 30-ти ноември, недоволството ескалира. Тези мирни протести започнаха да стават по-радикални и се насочиха към правителството и президента, именно заради насилието, което управляващите започнаха да упражняват от този момент нататък.

Има ли някоя сила, която стои зад всичко това, някои обвиняват Русия и Европа, други САЩ?

Естествено, това са теории, слухове и геополитически размисли относно ситуацията, но личното ми мнение е, че Русия, Путин в частност, вижда сегашното вътрешно напрежение в Украйна като възможност да я върне в границите на една „съветска империя“. Веднъж Путин каза, че разпадането на Съветския съюз е била една от най-големите трагедии на миналия век. Аз мисля, че неговата лична цел, не политическа, а лична мисия, е да възвърне Съветския съюз под някаква форма. И до днес много руснаци приемат Украйна като част от тяхната империя, те не я зачитат като отделна държава. Затова Русия би могла да се възползва от ситуацията и да върне Украйна под крилото си. Много хора мислят, че в миналото без Украйна, няма Съветски съюз – затова Украйна е изкуствено създадена, проект на САЩ, целящ да държи Русия далеч от глобално влияние. А днес САЩ и ЕС претендират за влияние в страната, претендират, че правят нещо за нея. Но всъщност те правят изключително малко за Украйна. Всичко, което вършат, се изчерпва с постове в Туитър и Фейсбук.

DSC_0096Всъщност, защо хората в Украйна излязоха на улиците, от какво не са доволни, какво искат да се случи и да се промени?

Като говорим за Украйна, смятам, че това е единствената страна в Европа, която все още, след повече от 20 години, във всеки един аспект, продължава да бъде част от Съветския съюз. Не са направени никакви реални реформи. Да вземем например здравеопазването – безплатно е, но в него не се влагат пари и нивото му е ужасно. Моята жена е доктор, затова знам много добре за какво става въпрос. Положението е трагично. Заплатата на някои лекари в Украйна е от порядъка на 120-150 евро на месец. Това е лудост. Не са направени и никакви административни реформи. Все още имаме милиция, вместо полиция. Дори управленската структура е същата и се помещава във същите сгради – единственото, което сменихме, е знамето. Затова младите хора, родени около и след колапса на Съветския съюз, не желаят да остават в страната – тя не дава никакви възможности за висококачествено образование, кариерно развитие и нормален стандарт на живот. Затова и протестират. Първият опит за промяна, беше Оранжевата революция, но тя не постигна резултат, тъй като лидерите й не въведоха никакви реални реформи. Нещата си останаха същите.

Каква е причината да има толкова много убити и ранени? Силите за сигурност ли са виновни и отговарят ли те с адекватен отпор и сила за ситуацията?

Както казах в началото, тези протести бяха изключително мирни. След 30-ти ноември, протестите смениха целта си и основното искане беше да се смени правителството, тъй като настоящото потъпква човешките права. Хората поискаха реформи. Но не мога да разбера употребата на такава груба, брутална сила, която използват силите на реда. Може би милицията смята, че няма да има разследвания, след като всичко приключи, но аз се надявам да има. Бих искал да знам кой подготвя психологически милиционерите – проявите им са нечовешки. Защото те със сигурност са обработени психологически за постъпките си. Имаше случаи, в които десетина души от специалните части бият паднал на земята човек в продължение на няколко минути, без той да представлява каквато и да било заплаха. Това е просто извратена агресия. Аз не мога да си го обясня.
DSC_0099Има ли реално разделение в страната и възможно ли е страната да се разцепи?

Да. В източната част, живеят предимно хора със съветско съзнание, докато в западната са с по-прогресивно мислене. Хората в Изтока са много силно манипулирани от руската телевизия, която предимно гледат. Медиите са голяма сила, а в тази част руската пропаганда промива мозъците на милиони. Искат да сме едно с Русия. Но ако ги попитаме „Искате ли да живеете в една държава с Путин?”, те ще кажат „Не”, те не искат съвременна Русия, а Съветския съюз, живеят със съветската мечта за евтини наденици и евтина водка. Що се отнася до реалното разделение, бих казал, че само четири региона са достатъчно русофилски, за да попречат на протестите – Харков, Донецк, Луганск и Крим. Ако се стигне до въоръжен конфликт, смятам, че би се получило разцепление, войските от западните части биха се озовали лице в лице с войските от тези региони, тъй като всяка въоръжена част е от региона, в който има гражданство. В един такъв сценарий, Путин би имал оправдание да навлезе в Украйна, под претекст, че защитава руски граждани. Възможно е в такава ситуация, някаква част от източна Украйна да се отцепи.

Какви са Вашите прогнози за бъдещето на страната и развоя на събитията?

Оптимистично настроен съм. Надявам се, че най-после, в парламента ще се постигне решение да се проведат избори, може би не скоро, но до около половин година. Парламентът, като представителство на украинския народ, трябва да намери мирно решение на проблема, защото ако нещата продължават по този начин, неминуемо ще избухне гражданска война. Надявам се до няколко дни да се започне този мирен процес.

Интервюто е взето на 20 февруари, 2014 г. бел.ред.

Print Friendly, PDF & Email