Baron-James-Shortt-of-CastleshortБарон Джеймс Касълшорт е полковник от Кралската гвардия, най-старото формирование за бодигардове в света. Той е избран за директор на Международната Бодигард Асоциация лично от основателя й майор Виктор От. Обучава специалните части и подразделения на полицията по цял свят. Джеймс Касълшорт е в България като лектор на курс на тема Първостепенните умения на телохранителя. Джеймс Касълшорт е женен, има 2 сина – Едуард и Антъни, дъщеря Люси и 6 внука!

Г-н Касълшорт, вие сте директор на МВА, но сред широката общественост в България не сте популярен, разкажете ни за вас.

IBAАз съм ирландец по произход. Моят баща е един от пионерите в развитието във Великобритания на японското бойно изкуство джиу-джитцу. Аз започнах да тренирам този спорт на 6-годишна възраст и сега, вече на 60 години не съм спрял. От тук идва и моят интерес към бойните спортове и професията на бодигард. Баронската ми титла е галска, идва от дядо ми. Иначе като млад съм преминал обучение в един францискански орден, после изкарах курсове по медицина, които днес са ми също много полезни. Стигнах до специалните части на Великобритания (САС), където служих до 1987 г. На два пъти (1987-88 и 1992 г.) съм воювал в Афганистан на страната на муджехидините, които тогава искаха да извоюват независимостта на страната от бившия Съветски съюз. В последствие установих отлични отношения с руснаците, дори водих в Москва специални тренировки по покана на Министерството на отбраната. Всъщност водил съм курсове на много места по света: Малайзия, Корея, Тайланд, Украйна, Дубай, Ирак, Полша, Естония, Латвия, Литва…

sn_3Как ви заплени изкуството на телохранителите?

Когато напуснах САС един приятел ми се обади по повод провеждането на конкурса „Мис Свят“ в Лондон, по-конкретно с молба да съдействам за безопасността на девойките и хората, ангажирани с конкурса. Приех присърце нещата. Някои от участничките имаха придружители, които трябваше да се грижат за безопасността им, но това бяха предимно бивши спортисти, атлетично изглеждащи, но пълни аматьори в охранителния бранш. От опита ми по време на този конкурс се роди и мисълта Virgins can’t teach you to Fuck“, тоест няма как девици да ви научат да правите секс – или казано не толкова цинично – опита първо трябва да се придобие, а след това да се предава, или преподава. Защото добрият бодигард – това не са само тренировки и мускули, а умението да се предвиди потенциалната заплаха, за да се неутрализира.

Какво включва курса, който в момента провеждате?

sn_2Курсът е с практическа насоченост и цели да развие конкретни знания и умения за адекватни реакции при защита на живота и сигурността на охраняваните лица. Има охранители на физически лица, но също така и служители от сферата на сигурността. „Първостепенните умения на телохранителя“ обхваща 40 астрономически часа, разпределени в 5 последователни дни и включва теоретична подготовка и работа върху хипотетични ситуации, в които курсистите развиват и усъвършенстват своите умения в организиране на охрана, ескорт на охранявано лице, близък бой, стрелкова подготовка и други. Използвам случая да благодаря на домакините от VIP Security за предоставените ни отлични условия за провеждането на занятията.

Какво е да си бодигард?

Много хора наричат себе си „бодигард“, но според мен едва 10% от тях реално притежават нужните умения за това. Проблемът е в компетентността. Ще дам един пример, който разглеждаме на курса. Става дума за двете покушения, станали в България срещу Иван Тодоров – Доктора, при първото от които взривно устройство убива неговия шофьор, а във второто жертвата е самият той. Случаите са много известни в България. И в двата случая имаме голяма некомпетентност от страна на охраната, допуснати са елементарни грешки, които ние анализираме.

Освен конкретните случаи, бих искал да споделя и една друга тенденция, която забелязвам най-вече в източноевропейските страни, но не само. Става дума за това, че охраняваните персони често искат просто да се демонстрира физическо присъствие около тях, ползват хората, които наемат като бодигардове да им бъдат шофьори, да пазаруват и още какво ли не… Работата по осигуряване на сигурността е екипна. Когато има констатирана заплаха, екипите трябва да работят професионално – да се проверяват маршрутите, местата, от които се тръгва и към които се отива. Охраняваното лице дори се лишава от лично пространство. Често давам примери, в които стрелци са използвали, че охраняваната персона говори по телефона, а личните му охранители се отдръпват всрани, за да не „подслушват“ разговора. И това се оказва много удобен момент за покушение.

Най-охраняваният човек в света – президента на САЩ – ползва екип от 250 души, има 2 конвоя с 20 автомобила, има 15 специални екипа с обучини кучета, хората му ползват ресурса на Сикрет сървиз.

Print Friendly, PDF & Email