След като обширно ви представихме най-популярните и използвани оръжия за самозащита, за които може да прочетете в секция „Експертно”, идва ред на някои не чак толкова популярни, но доста интересни и в някои случаи – полезни „джаджи”.

Кучегонът е малко устройство, което при активиране издава ултразвуци, почти нечуваеми за човешко същество, но свръхдразнещи кучетата. Обикновено тези устройства карат най-добрия приятел на човека да подвие опашка и да избяга моментално. Това е все едно до човешко ухо да бъде поставена полицейска сирена. Няма да оглушеете и умрете, но болката и нетърпимостта ще са големи. Същият е и принципът на кучегона. Чрез многократни тестове и опити на хиляди хора е доказано, че реално действа и помага срещу по-голямата част от кучетата.

Но има един съществен недостатък и това е, че при малък процент от кучета устройството може да предизвика обратен резултат. Това са глухите кучета и някои от домашните породи, които са възпитани агресивно и като пазачи – например добермани, питбули и така нататък. В определени ситуации кучегонът не само, че не би ги прогонил, но и би ги раздразнил дори още повече. Устройството действа на около 10 метра, но никога не го използвайте срещу животно, което не ви е нападнало. Въпреки това ви препоръчваме да се снабдите с подобно устройство, защото все пак живеем в държава, където нападението от страна на глутници и бездомни кучета е ежедневие. В повечето подобни ситуации устройството би помогнало, но винаги имайте едно на ум, че не сте на 100% сигурни на кого няма да подейства. Кучегоните струват от около 20-30 лева до 100 и повече.

Кадър от демонстацията на чадъра за самозащита

Доста любопитно изобретение е чадърът за самозащита, изобретен от френска компания. Той е предназначен за ВИП личности и е наречен „чадъра на Саркози”, защото навремето френските служби поръчаха 10 бройки за охрана на президента Никола Саркози. Чадърът е много солиден и така конструиран, че да служи като щит и да защитава голяма част от тялото, ако го сложиш пред себе си. Може да защити собственика си от бутилки, камъни, други тежки предмети и дори от куршуми. И е направо перфектен за защита от дъжд и градушка. Можете да си го купите на скромната цена от 10 000 евро. По наше мнение някой стабилен, масивен и скъп чадър (е, не 10 бона!) би ви свършил също добра работа срещу кучета и хора, освен това кой от нас не е носил типчно лондонски, дълъг, черен чадър, представяйки си, че е самурайски меч?

Бухалки, специални пръчки и всякакви подобни се продават в почти всеки оръжеен магазин. Наистина е интересен фактът, че ако се поразровите на много места ще откриете бухалката в раздел „средства за самозащита”. Продават се и много други „прътове” направени от карбон и други материали, които уж трябва да ви служат за самозащита. По наше мнение това са едни от най-непрактичните и лоши средства за тази цел. Те, също като ножовете, са направени за агресивно нападение, убиване, разбиване на глави и чупене на кости. Освен това са изключително непрактични. Само се замислите за идеята всеки ден, на разходка в парка, да си носите специална бейзболна бухалка за „самозащита”.

Друг, доста нестандартен метод за самозащита е чрез фенери и лазери. Макар и не специално предназначени за тази цел има много мощни лазери, които буквално могат да ослепят човек. Някои от тях са дори незаконни, но има и други с умерена мощност, които биха били подходящи за самозащита. Предимствата им са, че са почти безвредни, могат да подействат от голямо разстояние и ви дават време за бягство. Освен това са малки и практични. Лошото е обаче е, че изискват добър прицел, за да се улучи точно окото и макар да причиняват голяма болка и да заслепяват, не се знае как ще реагира „жертвата” ви. Това може да ядоса противника ви дори още повече, а веднъж докопа ли се до вас, лазерът няма никаква съществена полза. Съществуват и специални, супер силни, фенери и прожектори, както и устройства тип светкавица, които при близък контакт с лицето предизвикват заслепяване и дезориентация, които биха ви дали време за бягство.

Ето и доста интересно клипче за това как можем да се защитим със светлина (ако сте нетърпеливи за демонстрация – скролнете директно до 3:40 секунди на клипчето):

Print Friendly, PDF & Email