101025090104-largeВсе повече хора са съгласни биометричните данни да бъдат използвани в борбата с крадците и дори да заместят PIN кодовете на банковите карти, съобщава Globalsecuritymag.com. Според проучване на Steriа, в което са взели участие 3650 души от цяла Европа, 81% от хората подкрепят навлизането на биометричните данни като начин на идентификация на престъпници.

Биометричният начин на идентификация е за момента най-сигурния, надежден и труден за залъгване метод. Този метод включва физическите характеристики на хората и ги разпознава по отпечатъци, форма на лицето, ирис, вени и т.н. Той става все по-популярен в цял свят и статистиките показват, че е най-подкрепян в развити страни като Франция, Великобритания и Германия, където над 80% от анкетираните го одобряват като начин за идентифициране на престъпници.

Въпреки това идентификацията с биометрични данни все още е твърде плашеща и фантастична идея. Затова и едва 45% от всички анкетирани (процентът не е малък за такава технология, но все още не е достатъчен) са потвърдили, че са за въвеждането на този метод в ежедневието – врати с пръстов отпечатък вместо ключалки, разпознаване на очите, вместо PIN кодове и т.н.

Всъщност идентификацията с биометрични данни е технология на бъдещето и все повече хора го осъзнават. Този начин има много предимства. Първо – изключително ще затрудни и намали кражбата на лични документи и кражбата на самоличност. Възможно е дори изцяло да премахне нуждата от документи. Освен това ще помогне цялостно за справянето с престъпността, граничния контрол и още много други.

Print Friendly, PDF & Email