PLIENINIS SKYDASВ ерата на технологиите, охранителните фирми и видеонаблюдението сякаш оставяме на заден план първото изобретение, което човечеството е измислило, за да пази домовете си – входната врата и ключалката. Всъщност, в днешно време тези два фрагмента също са претърпели голямо технологично развитие и една сигурна врата и брава към нея биха допълнили перфектно, и дори поставили основа, на вашата цялостна система за сигурност. В текущата статия ще разгледаме някои от най-сигурните видове врати, които се предлагат на нашия пазар.

Първо е важно да уточним, че никоя врата или ключалка не е абсолютно непробиваема за опитните крадци. Но,за сметка на това, колкото по-сигурни са те, толкова повече време отнема на апашите да я отключат или пробият. Най-добре е, обаче,  ако на здравата ви врата има автентична лепенка за абонамент към добра охранителна фирма със СОТ. Тогава шансът някой крадец да се занимава точно с вашия дом намалява значително. Не забравяйте, че добрите системи за сигурност не се състоят само от един компонент, жилището ви трябва да е добре защитено отвсякъде.

Най-добрите масови врати за сигурност са блиндираните врати. Това са солидни и масивни врати, чиито панти са добре закрепени със здрави болтове за касата към вътрешната страна. Вратата трябва да има и специални шипове, които да я предпазят от вдигане към пантите. Избягвайте паянтовите и евтините китайски врати, които се продават за 100-200 лева и гарантират сигурност. Тези врати, с най-обикновени инструменти, се отварят за секунди, дори да имате най-скъпата ключалка на света. Именно затова ключалката и вратата вървят ръка за ръка и ако единият  от тези два компонента е по-евтин и несигурен, той обезсмисля другия и го приравнява на нивото си. Ако искате да се чувствате сигурни,  купете скъпа и надеждна врата и скъпа и надеждна ключалка.

Не пренебрегвайте и самата каса – тя също трябва да е масивна и добре прикрепена. Вратата, касата и titandoor2sключалките трябва да са достатъчно здрави, че да издържат възможно най-дълго на груби опити за проникване – блъскане и удари. Затова допринасят и здравите ключалки и брави. Най-добре е да имате няколко системи за заключване, които да са независими една от друга и да са разположени на по-голямо разстояние, което да прави самата врата по-удароустойчива, заради разпределянето на силата.

Най-предпочитаните врати в момента са тези, които са направени от хубав и здрав метал. Макар дървените да са избирани като по-стилни врати, днес на пазара има и изключително красиви интериорни метални врати, които съчетават стила със сигурността. И не само това е причина да си купите скъпа и масивна врата. Освен безопасност за вашия дом,  по-качествените врати предлагат и добра изолация на шума и топлината. Като допълнение на вашата врата е хубаво да се сложи и добра шпионка, защото, както се казва, дори най-добрата система за сигурност не може да ви предпази от крадци, ако сами си ги поканите вкъщи. Шпионката трябва да предлага добра видимост и да не оставя празни ъгли, в които могат да се скрият потенциалните злонамерени хора и същевременно да не предлага никаква видимост във вашия дом. Едно предложение от Security.bg е електронната шпионка.

За допълнителна сигурност някои хора слагат в дома си две входни врати една до друга. Отключваш едната и преминаваш на следващата. Възможно е и вместо врата тази комбинация да съдържа метална решетка. Това решение не винаги е добро, защото първо, че създава некомфорт за хората, живеещи в жилището и второ-  две не винаги е по-добре от едно. По-удачният вариант е да се закупи една наистина здрава и стабилна входна врата, отколкото две паянтови и несигурни.

steel-woods-tructure_1aДругият голям плюс на така наречените блиндирани врати е и фактът, че не се влияят от никакви климатични условия. Затова са подходящи както за блокове, така и за къщи. При къщите обаче е по-сложно. Докато в апартаментите на високите етажи вратата е единственото място,  през което могат да влязат взломаджиите, при къщите това е възможно да се случи и през множеството прозорци. Затова е хубаво, ако живеете в къща, да подкрепите вашата здрава врата с датчици за счупени стъкла,  СОТ и видеонаблюдение.

Като недостатъци на блиндираните врати пък се сочи фактът, че всичко при тях трябва да е планирано предварително – шпионки, брава, ключалки и т.н, тъй като заради здравостта си след това трудно могат да се модифицират. Освен това тези врати са наистина тежки и масивни и самото им инсталиране става много трудно и с пренасянето и прикрепянето към касата трябва да се заемат професионалисти. Поради същата причина тези врати са малко по-трудни за отваряне и затваряне, което може да е проблем при по-малки деца в къщата.

Други сигурни врати са по-тежката категория – бронебойните, които издържат на куршуми и пожароустойчивите врати. Те са за по-специални случаи, много по-сигурни и, разбира се, по-скъпи. Пожароустойчивите врати отговарят на определени стандарти и предлагат съответно 30, 45 и 90 минути огнеустойчивост. Те са направени от специални трудно разтопими метали, касите им са със пожароустойчиво уплътнение, а пълнежа им е термоустойчив.

Очаквайте скоро и втората част на материала, в който ще си поговорим за най-сигурните ключалки и брави.

Print Friendly, PDF & Email