041113-Ohranitel2013

Дора Колева от фирма „Селена-52“, спонсор на конкурса,
връчва чек на стойност 1000 лв. на охранителя на годината

„Искам да опиша два случая, случили се през 2013 г., с един от моите охранители, който показа, че все още в България има хора, които са доблестни и може да се разчита на тях. Случаите показват, че във фирмата ми работят достойни мъже, които въпреки застрашеността за своя живот и здраве, не показват и миг колебание пред опасността“ – това пише в писмото си до журито на конкурса „Охранител на годината – 2013“ о.р. полк. инж. Цветан Стоянов, управител на хасковската фирма „ВИС-42“ по повод номинацията на Господин Добриков Господинов за охранител на годината.

Както SECURITY.BG вече писа, именно Господин Добриков Господинов бе обявен за победител в конкурса в навечерието на професионалния празник на частната охранителна индустрия 11 ноември.

Ето и самите случаи:

На 12 април 2013 г., към 23,15 ч., в охранявания от фирмата обект: Складове за взривни материали – с. Сърница, собственост на „ГОРУБСО” АД – Кърджали, бе направен опит за проникване в склада с цел кражба на взривни материали. На смяна бе охранителя о.р.подп.инж. Господин Добриков Господинов, който забелязвайки нарушителите предприема незабавни мерки за тяхното залавяне. Същият се скрива зад стената на склада и изчаква пристигането на крадците. С бързи и ясни команди и с два изстрела във въздуха ги заставя да легнат на земята, след което се обажда на дежурната оперативна група и органите на МВР в с. Минерални бани. До пристигането на същите охранителят Господинов не показва никакво колебание на молбите на нарушителите да ги пусне. След пристигането на органите на МВР и ДОГ същите са отведени в ареста и им е повдигнато обвинение. Предполагаемите материални щети изчислени от собствениците на обекта и по показанията на нарушителите, щяха да бъдат около 20 хил.лв, а моралните щети неизчислими. От името на „ГОРУБСО” АД на същия му бе изказана благодарност.

На 22 юли 2013 г., към 15,40 ч., в района на охранявания обект: Складове за взривни материали – с. Сърница, собственост на „ГОРУБСО” АД – Кърджали, възникна пожар, който застрашително се отправи към склада за взривни материали. На смяна бе охранителя о.р.подп.инж. Господин Добриков Господинов, който благодарение на извършените инструктажи и проведените практически действия за работа с подръчните средства за гасене, намиращи се на обекта, успя да локализира разрастващия се пожар в района на обекта и незабавно уведоми Пожарна безопасност – с. Мин. бани, обл. Хасково, които потушиха пожара и предотвратиха неговото разрастване в района на с. Сърница. Въпреки голямата опасност за неговия живот и здраве, тъй като на обекта е сам и в близост няма кой да му помогне, същият показа безпрецедентно самообладание, жертвоготовност, за да спаси повереното му имущество. Предполагаемите щети от пожара, ако беше обхваната сградата, в която се съхраняваха взривните материали, можеха да бъдат милиони левове и нанесени огромни щети за околната среда и населението на село Сърница.

Господин Добриков Господинов е роден през 1958 г. в Димитровград. Завършва Националния военен университет „В. Левски“ във В. Търново през 1980 г. със специалност инженер-химик. Служи в поделения на Българската армия и достига до чин „подполковник“, след което се пенсионира. От 12 години е охранител. Живее в Хасково, семеен е, има 2-ма сина и 3 внуци – две момчета и едно момиче. Специално за портала SECURITY.BG той изказа благодарността си към колегите и лично към управителя на „ВИС-42“ за това, че работи в чудесна колегиална обстановка и че са решили неговите прояви да бъдат популяризирани чрез този авторитетен конкурс. На всички колеги охранители пожелава по-малко работа във вид на „срещи“ с такива нарушители.

Print Friendly, PDF & Email