sg500Електрошокът е едно от най-популярните и употребявани оръжия за самоотбрана, използвани в целия свят. Това не е случайно и електрошоковото оръжие е един от най-добрите избори, които можете да направите при избора на персонално средство за противодействие.

Като за начало употребата на подобен тип оръжие е елементарна. Не изисква боен опит и физическа сила, а работата е интуитивна и всичко от което се нуждаете е да проучите добре устройството, да прочетете упътването и да научите кой бутон за какво служи. Това прави електрошоковите оръжия добър избор за по-слаботелесни хора и за дами.

Електрошокът е много ефективно оръжие, защото изцяло обездвижва и обезоръжава жертвата за няколко минути, което ви дава достатъчно време да избягате на безопасно разстояние.  Друга изключително положителна черта на тези оръжия е, че те не са смъртоносни. Разбира се, могат да убият човек в много лошо физическо състояние или с определени болести, но шансът е изключително малък. Тези оръжия използват напрежение с висок волтаж и нисък ампераж, в диапазон от около 60 000V до 7 000 000V, а ампеража от 2 до 7 милиампера. По този начин токът се подава на жертвата чрез импулси, които водят до парализиране на мускулите, заради образуването на млечна киселина. Така нападателят остава обездвижен от 2 до 10 и повече минути.

Има много видове електрошокове, от стандартно изглеждаща им форма, до червила, GSM и всякакви други битови „дегизирани” предмети, които не биха събудили подозрение у никого. Популярни са и шоковите палки и шоковите пистолети, които обаче са по-скъпи, по-мощни и се използват предимно от охранители и органи на реда, както и за охрана на VIP личности. Не се препоръчват за ежедневна употреба, заради по-трудното им използване и заради това, че са много по-забележими и неудобни за носене. Много от масовите електрошокове имат и всякакви други екстри – фенерчета, лазери, аларми, паник бутони, устройство за гонене на кучета, вградени спрейове и много други. Всичко в зависимост от цената.

Самите цени са много приемливи и зависи какво качество, мощност и екстри имате. Можете да си купите най-обикновен електрошок за 20-50 лева и някоя по-сериозна и оборудвана „джаджа” за няколкостотин лева. Друг плюс на електрошоковете е, че за разлика от спрейовете са за многократна употреба и винаги са в бойна готовност. Всички модели работят или с презареждаеми батерии, или с вградена батерия, които се зареждат веднъж на няколко месеца, в рамките на часове. По-хубавите модели имат вградено предупреждение когато батерията ви отслабне и ви препоръчваме да си купите такъв, защото електрошок без батерия може да ви изиграе много лоша шега.

Както споменахме – тези оръжия трудно биха могли да доведат до смърт, като такъв ефект може да има само при хора със сърдечни проблеми или деца. Самозащитата при електрошока може да бъде подсъдима само ако се използва срещу по-слаби или невъоръжени хора, тоест при нападение. Хубаво е да се насочите към някоя реномирана марка и по-скъп модел, а не към китайските продукти, които се ненадеждни и могат да убият или пък точно обратното – да не направят нищо.

Електрошокът обаче също има минуси.  Първият е, че е почти неизползваем по време на дъжд и много мокро време, заради ясни причини. А вторият, че шоковото оръжие се използва от близко разстояние. Това в някои случаи може да бъде много опасно, най-вече ако нападателите ви са по-силни или имат нож. Друг минус е, че за да подейства електрошокът трябва да бъде в допир с тялото няколко секунди, а не се знае дали противникът ви няма да е твърде по-силен и опитен и ще  ви остави толкова време на действие. Затова винаги търсете най-качественото и мощното, за да сте сигурни, че ефектът няма да потрае едва няколко секунди, а ще парализира нападателя ви за по-дълго време и ще ви осигури време за бягство.

Този минус не важи при най-добрата разновидност на електрошокът – тесерът. Тесерът представлява подобрен електрошок, който може да изстрелва „снаряд” на няколко метра, свързан с кабел с основното тяло. Положителните му страни са много – не изисква опит, защото прицелването му е лесно (повечето имат лазерно насочване) и няма никакъв откат, лесно и леко е за носене, моментално обездвижва  жертвата и е несмъртоносно. А най-хубавото е, че дори с изстрелян заряд тесерът може да продължи да работи като обикновен електрошок. За съжаление тасерът е може би най-скъпото не бойно оръжие за самозащита.

Електрошокът  е на достъпна цена, лесен за използване, не е смъртоносен, не изисква разрешително и е ефективен. Но перфектно оръжие за самоотбрана, което да не води до летален край, няма. Някои по-лоши модели електрошок могат да не доведат до почти никакви резултати, а това, че се използват от близо със сигурност не е плюс. Затова внимателно претеглете положителните и отрицателните черти и преценете дали това е оръжието за вас.

Реална демонстрация на тестера вижте ТУК:

Print Friendly, PDF & Email