НожТази част на серията за средства за самозащита ще е малко по-различна. Днес тук няма да ви препоръчваме оръжие, с което да можете да се защитавате, а точно обратното – ще ви кажем с кое точно не трябва. 

Хората масово носят ножове по джобовете и чантите си, мислейки че са защитени. Но грешат. Въпреки че хладните оръжия все пак са средство за самозащита, те са най-лошото средство за тази цел. Да, хубаво е да носите нож със себе си. Той може да направи ежедневието ви по-лесно, ако сте на пикник в гората и искате да си направите салата. Може и да спаси живота ви, ако сте катастрофирали и не можете да се измъкнете от горящата кола, без да отрежете колана си. Но не би могъл да ви бъде основно средство за самозащита.

Хората  забравят смисълът на понятието „самозащита”. Самозащита не означа бой и саморазправа. Самозащитата е успешното измъкване и избягване от застрашаващите здравето и живота ви обекти, а не влизането в пререкания и физически контакт. В този ред на мисли, ножът в никакъв случай не може да се нарече „средство за самозащита”, защото той не е направен, за да избягате благодарение на него, а за да имате предимство в битка. Веднъж извадите ли каквото и да е било хладно оръжие, вие вече нямате никакви шансове за бягство, а трябва да влезете в двубой с нападателите си. Двубой, в който не се знае дали ще излезете победител, защото никога не сте сигурни дали човекът отсреща също няма нож, който използва по-добре, или по-лошо – пистолет.
На първо място – ударите от ножовете са опасни, нанасят лоши рани и много често са смъртоносни. Ако целите просто да избягате и не сте хора, които биха наранили тежко друго човешко същество, хладните оръжия категорично не са за вас. Най-вече, че ако раните или по-лошо – убиете човек с нож, независимо от обстоятелствата, има голяма вероятност вие да бъдете съден и да лежите в затвора.

Друг минус е, че много малко хора знаят как всъщност се използва нож. На пръв поглед това е „касапска” работа, но в реална ситуация е много по-трудно, от колкото изглежда. Хладното оръжие изисква умения и опит, изисква да знаете как, къде и кога да нанасяте удар, в противен случай може да ви нанесе много по-големи вреди, отколкото ползи.  Много важно при подобен вид  самозащита е да се знае, че могат да се нанасят рани единствено в зоната на ръцете, не по-високо от лактите, както и в краката.

Тогава шансът да нанесете смъртоносна рана намалява, но идва другата опасност. С подобна рана, а и всъщност с повечето рани, нанесени от нож, човек не се обезоръжава, дори напротив – става по-агресивен, а положението ви става по-лошо. При удар, нанесен с нож, болката е изключително силна и внезапна, което води човешкото тяло до състояние, близко до бяс и рязко увеличава притока на адреналин. Тогава противника ви, независимо от габаритите си, може да стане много по-силен и ожесточен. А помисли ли, че животът му е застрашен, той разбира, че няма какво да губи и тогава нищо не може да ви спаси.

0450b_uzi_defender_fixed_blade_knife_01Най-доброто, което можем да ви посъветваме е как да се предпазите от атака с нож. Ако имате газово оръжие или спрей можете да ги използвате, за да зашеметите или уплашите противника си и да избягате. Във всеки случай трябва да „контраатакувате” от разстояние противника си, а не да го оставите да се приближи. Но не забравяйте, че не всеки път можете да улучите и имайте едно на ум. Има случаи , в които хора с огнестрелно оръжие не могат да уцелят от уплаха противници с ножове  на минимално разстояние. А ако все пак се достигне до атака – само две неща могат да ви спасят – ръцете ви, които спират ножа и краката ви, които ще ви отведат далеч от нападателя. Бягството може да ви се струва унизително, но в самозащитата няма унижение. Да запазите живота си е много по-важно от всякакви криворазбрани възгледи за достойнство.

Незнайно защо масово върлува убеждението, че хладните оръжия са добри за самоотбрана и дори много дами носят такива в чантите си. Ножовете са предмети за нападение, а не за самозащита. Оръжия, които са направени да отнемат живот и които, ако ги използвате, ви поставят пред две ужасни ситуации – да убиете или да бъдете убити. Това важи за всички видове хладни оръжия – пеперудки, боксове (изключително неефикасни) и така нататък. От Security.bg категорично ви съветваме да не използвате каквито и да е било хладни оръжия за самоотбрана, а да се насочите към специално изобретените за това средства – спрейове или дори газов пистолет, както и някои други добри оръжия, с които ще ви запознаем нататък.

Изключително интересно клипче, което развенчава повечето митове, свързани с ножовете, а накрая показва как да се защитим от тях, можете да видите по-долу (ВНИМАНИЕ! Видеото съдържа истински кадри на насилие.):

Print Friendly, PDF & Email