geneva01Всяка трета от районните администрации в швейцарската столица Женева (те са общо 45 на брой, някои ги наричат „комуни”) прибягва към услугите на частна охрана за осигуряване на безопасността на своята територия, според вестник Tribune de Genève. Основната функция на частните гардове е охраната на обществените сгради, за да не бъдат те и имуществото в тях обект на атака от крадци. Дейността на охранителите по никакъв начин не се влияе нито от политическите настроения, нито от финансовите ресурси на общините. Като цяло кантоните в Швейцария отделят за охранителна дейност 5,5 милиона франка годишно, от които 3,3 милиона се заделят за Женева.

Причините за подобна „разточителност” са ясни: полицията не е в състояние да бъде навсякъде. Ръстът в търсенето на охранителни услуги е трайна тенденция от началото на 21-ви век, като израз на страха на гражданите от грабежи и грубиянски обноски.

В район Вандевър има само един полицейски пост, който дежури само денем. Затова властите са сключили договор за охрана с компанията Guardian protection. Кметът Катрин Кюфер лично определя задачите на гардовете. Ако те забележат нещо подозрително по време на патрулирането, то трябва да сигнализират на полицията в Кантона. Ако то е незначително, трябва да съобщят на полицаите от кметството. Частните охранители получават заплата, за да бъдат нащрек и да сигнализират навреме. Те нямат право да изискват от гражданите документи за самоличност, или да задържат субекти, които им се струват подозрителни. Те са просто помощници на кметската и кантоналната полиция. Контрола за движението по пътните платна, борбата с грубиянските прояви, с шума и замърсяването на улиците е прерогатив на полицията.

Всекидневно жителите на женева могат да видят хора в униформи с ленти на ръцете с надпис „Частен патрул”. Те следят за реда и спокойствието пешком, нерядко с кучета, или движейки се с автомобили. Един от районните кметове, Томас Барт подчертава, че един частен охранител струва на общината един път и половина повече от общински полицай, но за сметка на това районът има охрана както през нощта, така и през почивните дни.

В Женева има много охранителни фирми. Техни служители патрулират в училищните дворове, по време на митинги и манифестации, на строежи и други обекти. Частната охрана не е длъжна да заменя полицията, но на особени места тя е необходима и добра поддръжка. Разбира се, без да се меси в конфликтни ситуации… Както отбелязва президентът на Професионалния съюз на полицаите (UPCP) Кристиан Антониети, „безопасността  на улицата следва да се осъществява от силите на обществения ред. Работата на частната охрана се състои в бдителност и своевременно оповестяване”.

Фактът, че през нощта на улицата патрулират охранители от частна фирма дава спокойствие на хората. Гледайки тази нощна идилия, ни идва да възкликнем: „В Женева всичко е спокойно”.

Print Friendly, PDF & Email