Ohranitel2013След като ви запознахме с доблестните прояви на Господин Добриков Господинов, обявен за „Охранител на 2013 година“ в конкурса, организиран от БКОС, БСК и НАФОТС, сега ще ви запознаем и с неговите подгласници Цветомил Кръстев от „Ди Ди Ем” ЕООД и Станимир Каравелов от „Алфа СОТ 2000” ООД, заели съответно второ и трето място. Те бяха наградени с икона на св. Мина, с почетния знак на БСК и диплом.

Ето и самите им истории.

В писмото си до журито Данаил Тоновски, управител на „Ди Ди Ем” разказва:

DDM„Охранителна фирма „Ди Ди Ем“ ЕООД е основана на 20 декември 2007 г. с основна дейност  по охрана на обекти. Обект с особена степен на важност по отношение на мащаби, капацитет и имущество е клуб „Инсомния” находящ се в гр. Койнаре. Имуществото и оборудването на клуба е на обща стойност 300 000 лева. Капацитетът му е от порядъка на 200 седящи и 400 правостоящи места.

На 1 март т.г. в клуба охранителите от фирмата предотвратяват внасянето и разпространяването на наркотици от група дилъри от Червен бряг. Особена заслуга и проявен професионализъм по време на работа проявява Цветомил Кръстев, който след преминаване на лицензиран курс на обучение за охрана е назначен на работа. Той успява да опази сигурността и здравето както на колегите от екипа, така и на посетителите, с проявена адекватна реакция.

На следващата вечер същият охранител успява да овладее ситуацията, въпреки че групата „дилъри” (подкрепени от още 40 криминално проявени и познати на полицията лица) нахлуват в дискотеката, търсейки отмъщение и отговорност за това, че не им се разрешава да внасят и пласират дрога. Започва саморазправа с целия екип от охранители. Цветомил успява   да прояви отново адекватност и навременна намеса. Знаейки, че отговаря за живота и здравето на много хора и рискувайки своя, за да се справи с бруталното нахлуване и агресивните самоуправни действия на групата е бил принуден да използва притежаваното служебно оръжие. Инцидентът се случва в клуба и опасността от повреда на имуществото е голяма. Опасност от значително висока степен има и за охранителя, и за екипа, както и за посетителите. Инцидентът приключва без никой от посетителите да пострада, като и имуществото е опазено без повреди. Охранителят понася само леки телесни повреди – поставен в много сериозна ситуация и без адекватната реакция от многократно потърсената помощ от полицията. Аз, колегите и всички присъстващи заявихме своята благодарност към охранителя за проявения професионализъм.“

Ето и писмото до уважаваното жури на Радослав Радославов, управител на асеновградската фирма „Алфа СОТ 2000“:

Alfa_2000„Уважаеми дами и господа, бихме желали да представим на вашето внимание два конкретни случая за адеквантни действия на дежурни автопатрули, показващи спецификата на нашата работа и резултатите от нея при екипно взаимодействие и правилно реагиране в сложна обстановка и предотвратяване на материални щети в охраняваните от фирмата обекти:

На 3 септември 2013 г. дежурният автопатрул в състав Йордан Петров Петров – охранител и Боян Здравков Гурдев – водач на МПС извършва многократно проверки на обект на фирма „Никимол“ ООД, охраняван със сигнално-известителна техника поради чести задействия, без видима причина. При поредния оглед около 1,30 часа, двамата забелязват дим от помещение, в което се съхраняват дървени въглища. Незабавно е информиран дежурния център. До пристигането на служителите на противопожарната служба, охранителите влизат в помещението и с подръчни средства започват да гасят пожара, като успяват да го локализират и да предотвратят изгарянето на цялата сграда.

Благодарение на съобразителността и експедитивността на служителите, са предотвратени щети за десетки хиляди лева, запазена е голяма част от имуществото, както и сградата. Така фирмата успя с минимални загуби да продължи своята дейност. Прилагаме копие от благодарственото им писмо.

На 23 октомври 2013 г. в 23,56 часа дежурният оперативен център изпраща автопатрул в състав Станимир Томов Каравелов и Пламен Димитров Костадинов да извърши проверка на банкомат на ПИБ АД, находящ се в Асеновград, пл. „Акад. Николай Хайтов“ 3 със съмнение за лице, което тегли неправомерно парични средства. Отговорникът на смяната Станимир Каравелов предприема адекватни действия, като с помощта на автопатрул в състав Борислав Стефанов Матков и Йордан Петров Петров организира блокирането на района на централна градска част. Виждайки охранителите, лицето побягва. Един от служителите – Борислав  Матков остава до банкомата, за да запази местопроизшествието. Каравелов пресича пътя на бягащия, а Костадинов и Петров го преследват и на около 250 метра задържат лицето Емин Мехмед Юмер, на 25 години от Асеновград. При задържането му са използвани помощни средства – белезници. В Емин Юмер са открити 11 (единадесет) пластични червени карти с черни ленти и 1900 (хиляда и девестотин) лева, които той предложил на служителите да вземат, за да го пуснат. Уведомени са органите на МВР. С протокол за предаване на задържано лице, същият е предаден на пристигналия автопатрул на РУП – Асеновград. Заведена е преписка  от РУП под № 1216/24.10.2013 г. С правилното си реагиране и предприетите действия, задържайки лицето Емин Юмер, охранителите предотвратиха финансово престъпление, спасиха банковите сметки на десетки граждани и защитиха имиджа на ПИБ АД – клон Асеновград и на фирма „АЛФА СОТ 2000“.

 

Print Friendly, PDF & Email