Lignose

„Лигнозе Айнханд“

Защитни средства, предназначени за женски ръце, съществуват отдавна. Техни отличителни черти са лекотата и изящността им, което в никакъв случай не ги прави по-малко опасни и смъртоностни. Възможностите за скрито съхранение в дамите са доста по-големи, отколкото при мъжете. От векове е известна традицията в Япония и Китай жените да се въоръжават с остри кинжали, които скривали като диадеми в косите си. Жените в общия случай нямат мъжката сила и сръчността да ползват смъртоносни оръжия. Затова характерна за „дамските“ оръжия е лекотата при боравенето с тях. Обичайно жените се защитават с газови пистолети, електрошокови приспособления, или спрейове. Но много дами предпочитат да притежават пистолети, разработени според техните анатомични особености.

Един от първите образци на „дамско“ оръжие са джобните пистолети от типа „Деринджър“, появили се през 30-те години на XX век в САЩ. Името им се свързва с Хенри Деринджър, създателя на малогабаритните капсулни пистолети. Един от най-популярните модели между 1866 и 1935 г. е станал двуцевният „Ремингтон 95 Дабъл Деринджър“, който е съчетавал портативност с висока мощност.

Друг много популярен модел е бил „Браунинг бейби“, модел 1906 г., с дължина 114 мм и калибър 6,35 мм. Оръжието се характеризира с изключително малките си габарити. Побира се  в дланта и може да се носи спокойно в джоба. Пистолетът е значително по-мощен от идентичните револвери. Разработен е под нов боеприпас – 6,35х15,5. Патронът става известен като 6,35 Browning и .25 АСР по американския стандарт. Калибърът в действителност е 6,38 мм, гилзата е дълга 15,55 мм. Масата на куршума е 3,25 грама. Патронът е снаряден, с бездимен барут. Началната скорост на куршума е от порядъка на 260 м/с, а дулната енергия – около 90 Джаула. Двата предпазителя гарантират безопасното носене на пистолета, зареден с патрон в цевта. Пълнителят събира 6 патрона. Заключва се посредством ключалка в долната страна на ръкохватката. Дължината на пистолета е 114 мм, височината 78,5 мм, дебелината 24 мм. Оръжието тежи 350 грама. Цевта е дълга 53,5 мм. С такъв пистолет не е възможно да се води прецизна стрелба. Дори при някой пистолети няма мерник и мушка, а е направен прорез по дължината на затвора. Ефективното разстояние на стрелба с този тип оръжие е 5-10 метра. Това го характеризира като специфично отбранително оръжие и се оприличава на дамски пистолет.

През годините 1913-1916 полският конструктор Витолд Хилевски (Witold Chylewski), живеещ и работещ във Виена, разработил неголям автоматичен пистолет с приспособление за отвеждане на затвора назад с помощта на ръката, държаща оръжието. След като неголямо количество (около 1000 бройки) от тези пистолети са били произведени в Швейцария от фирмата SIG, фирмата на Бергман придобила собственост върху патента му и организирала производство на пистолета под собствена фабрична марка, но скоро след това станала собственост на „Лигнозе“, в резултат на което пистолетът повече е известен като „Лигнозе Айнханд“.

PicCZ_92

CZ-92

Съвременните пистолети CZ-45 и CZ-92 са предназначени за самоотбрана на кратки разстояния. Автоматиката им работи на принципа на свободния ход на кожуха – затвор. Това позволява водене на стрелба само на самовзвод (double action only) т.е. за всеки изстрел се взвежда ударника (както при револверите) и след изстрела петлето се връща в отпусната позиция, което повишава сигурността срещу нежелан изстрел. Предпазители няма – нито механични, нито автоматични. Спусъкът се блокира при изваден пълнител. Петлето е напълно скрито в кожуха – затвор. Мерни прибори също няма, при стрелба стрелеца се цели, гледайки над кожуха. Вместимостта на пълнителя, обаче е внушителна и заедно със малките си размери и маломощния патрон, правят това оръжие достоен аксесоар във всяка дамска чанта.

SIG Sauer pink

Розовият „Зиг Зауер“ (Sig Sauer)

От немската компания „Зиг Зауер“ (Sig Sauer) също са помислили за дамите. Техният буквално „розов“ модел пистолет P226 SL SO в калибър 9×19 е разработен на базата на P220 с оглед да отговаря на съвременните изисквания за многозарядност на оръжието, здрав и изключително надежден. Ударно-спускателен механизъм е тип DA/SA с лост за безопасно спускане на чукчето декокер. Вместимостта на магазина е от 15 патрона. Дължината на цевта е 112 мм, а теглото – 790 грама.

В Русия много популярен съвременен дамски пистолет е „Малыш“ (малък), разработен от инж. Юрий Березин. Изящен на външен вид, той може да се побере в мини-чантичка, в джоб на сако или панталон. Може да стреля с патроните на „Макаров“ 9х18, но има и разновидност, която ползва 9х17. Пистолетът е ефективен само на малки дистанции – до 10 метра, но това е напълно достатъчно за целите, за които е създаден.

Не е за подценяване пистолетът на италианската фирма Beretta, модел 21 Bobcat в калибър 6.35 мм. Субкомпактен модел, предназначен изключително за самозащита. Широко популярен, освен като дамско оръжие, и като резервно служебно оръжие. Ударно спускателният механизъм е от тип DA/SA. Разполага с предпазител, който блокира спусъка и ударника.

Ето и едно интересно видео по темата.

 

Print Friendly, PDF & Email