panikАвстралийската компания SECUREcorp скоро ще представи приложение за смартфони, позволяващо на ползвателите им да излъчват сигнал за тревога, когато се сблъскват с проблеми. Представителят на SECUREcorp Крейг Харууд обяснява, че услугата охранители да пристигат за броени минути след подаване на сигнала, ще струва от порядъка на 250 долара месечно. Австралийският долар е съпоставим по стойност с щатския долар, а средната месечна работна заплата в Австралия е 3748 долара бруто, или 2912 долара, след приспадане на удръжките.

„Ние ще оказваме поддръжка в тези случаи, когато на абоната ни не е необходима намеса от провоохранителни органи, но е необходимо физическо присъствие или помощ – обяснява Харууд – това е нещо като персонална система за сигнализация.“

Бутонът за сигнал към охранителите е една от функциите на платформата Party Survival Guide, разработена за безопасно планиране на събития. Тази услуга също включва повикване на такси и уведомяване при нужда на австралийския аналог на телефон 112 (в Австралия номерът е 000).

Наоми Окли, бивш офицер от полицията, дал идеята за разработване на такъв продукт от компанията Safe Partying Australia споделя, че първоначално е смятал тази разработка да бъде насочена най-вече към тийнейджърската аудитория, за да служи например при прибиране у дома в по-късни часове, но се е оказало, че областта на приложение всъщност е много по-широка.

На въпроса за това, че охранителите нямат право да изпълняват полицейски функции – например да задържат нарушители, Харууд отговаря: „Нашите служители имат същите права, както и останалите граждани. Охранителите се грижат да предотвратят възможно насилие и да оказват помощ при застряшена сигурност. В това се състои тяхната задача и те трябва усърдно да я изпълняват. Ако има наличие на престъпление, тогава трябва да има намеса на полицията.“

Новото приложение ще бъде достъпно като услуга от август тази година.

Print Friendly, PDF & Email