InternetАко сте си имали проблеми с хакери в интернет, то сигурно осъзнавате колко важна е неприкосновеността на личния ви живот. Всъщност, много потребители отдавна са забравили времената преди животът им да е бил обвързан с интернет, когато личният им живот е бил нещо наисина лично и само тяхно.  Това бяха времена, в които папарашките снимки на музикални или кино звезди ни развеселяваха, а „претенциите“ им за това, че трябва да бъдат оставени насаме предизивкваха често лицемерни изказвания, че който е станал звезда, няма личен живот.  Сега обаче, това твърдение се обръща с обратен знак към всеки, който позлва онлайн ресурси, и голям на брой недоброжелатели смятат, че всеки, който е неблагоразумен да се подвизава в интернет пада под ударите на правилото, че в интернет неприкосновеност на личния живот няма.  Разбира се, едва ли има някой, който ще се съгласи с подобна теза, но истината е, че ако сте се „доверили“ на днешните социали мрежи, имейл услуги, и онлай клиенти за чат, вашите данни стават общодостъпни, ако не вземете мерки.

Всеки знае, че трябва (или би трябвало) да използва сложни пароли. Но дали знае, че трябва да използва опциите за поверително сърфиране когато проверява банковата си сметка?  От Business Insider ни предлагат съвети, които да ни послужат като ориентир за това какво е необходимо, за да сърфираме безопасно в интернет.

1. При проверка на банковата си сметка или при онлайн плащане използвайте режим инкогнито или поверително сърфиране. Това е един допълнителен слой на сигурност, с който може да защитите вашата информация.

2. Сложете парола на вашия компютър и смартфон. Ако устройствата ви попаднат в неподходящи ръце, това ще затрудни достъпа до вашата информация.

3. Използвайте Google alert за вашето име. Така винаги ще знаете какво се говори за вас онлайн. За да направите това отидете на google.com/alerts и въведете вашето име, както и други варианти на името ви. Уверете се, че сте сложили кавички около името си, така че търсачката да търси специално за вас.

4. Създайте си навик след като спрете да използвате услуги като Facebook, Gmail, Twitter и други да излизате от тях. Дори ако оставите Facebook и започнете да сърфирате в друг уеб сайт, някой друг който използва вашия компютър и същия уеб браузър може да влезе в профила ви отново.

5. Най-малко веднъж месечно проверявайте настройките си за поверителност във Facebook и другите социални мрежи, които използвате.

6. Ако имате Gmail акаунт, използвайте двуфакторна автентификация. Всеки път, когато влизате във вашия имейл, ще ви трябва специалния код, който компанията изпраща на телефона ви чрез текстово съобщение. Това означава, че ако някой знае паролата ви, все още няма да може да влезе във вашия имейл акаунт, освен ако не е взел и мобилния ви телефон.

7. Използвайте сложни пароли, в които има главни и малки букви, цифри и символи.

8. Най-малко веднъж месечно изчиствайте историята си на сърфиране и кеш паметта на браузъра. Това е много важно ако компютърът се ползва от няколко души.

(По digital.bg, още по темата за сигурността в Интернет може да прочетете ТУК)

Print Friendly, PDF & Email