Kaloyanovo

В Калояново, Пловдивско хората се чувстват спокойни за имуществото си, защото е изградена система за видеонаблюдение

Ако не са момчетата от “Трафик СОТ”, майка ми вече нямаше да е жива. Те я водят на лекар, купуват ѝ лекарства. Аз живея в Пловдив и си ходя при нея в Калояново веднъж седмично. Жената е на 83 години и е тежко болна. Постоянно нещо я боли, трудно живее, но момчетата много помагат. Те са дясната ми ръка. Всички възрастни хора в селото са много доволни от тях. Явно служителите във фирмата са подбирани, защото са винаги усмихнати и се отнасят прекрасно с  възрастните хора. За мен те са номер едно, разказва Петър Барбанаков за социалния проект на “Трафик СОТ”, който се реализира с подкрепата на “Виваком”.

За една година от старта му охранителите вече се грижат за самотно живеещи пенсионери в Марица, Родопи, Калояново, Хисаря, Съединение, Брезово и Раковски. До края на годината ще осигурят патрули във всички 16 общини на Пловдивска област. Програмата цели предотвратяването на кражби на покъщнина, зимнина, животни и др., като в същото време служителите на “Трафик СОТ” извършват и социални дейности. Ежедневно се отзовават на сигнали на старци, които спешно трябва да бъдат транспортирани до лечебно заведение. Пазаруват им лекарства, храна и други стоки от първа необходимост. Освен това задължително прозвъняват по списък веднъж седмично всичките си клиенти, за да проверят здравословното им състояние. “Случвало се е и по един-два пъти на ден да ми се обаждат да ме питат как съм. Много са внимателни”, споделя 83-годишната Мария Барбанакова.

Сотаджиите са поставили и камери на входовете и изходите на селата, съгласувани с полицията, които правят 24-часови записи. С тяхна помощ през последните месеци само в община Съединение са предотвратени няколко кражби и са заловени петима апаши. “Например в село Церетелево откраднаха един мотор. В момента човекът е даден за разпознаване. Другото беше крупна измама с пари на една жена в Малък чардак. Също е разкрита. Има следствени действия по двата случая. Благодарение на видеонаблюдението тези два случая са разкрити. Има и други, по които се работи, но не е редно да давам информация, тъй като се води следствие”, казва кметът Георги Руменов. Всички населени места в Съединение вече са захранени и с безжичен интернет, заплатен от общината и с вложена от “Трафик СОТ” техника. Пак в село Малък чардак навръх Нова година крадци влезли в дома на 73-годишния Димитър Петров. “Видях, че пътната ми врата е отворена, и както са ме инструктирали, вдигнах слушалката на телефона. За няколко минути дойде един човек от СОТ-а. Сам съм, жена ми почина. Имам си само една козичка, тя ми е радостта. Първо отидохме при нея, да видя, че е там. После обиколихме двора. Нищо не бяха откраднали. Само бравата беше напъвана с щанга и човекът веднага ми я поправи”, спомня си Димитър.

Видеонаблюдение е изградено и на храма в Старосел. “Дала съм задание на фирмата да работят и върху осигуряване на безжичен интернет за централната градска част на Хисаря и видеонаблюдение на входовете и изходите на града и парковата зона. Много добре работим заедно. И хората от общината са много доволни от техните услуги, тъй като те също им доставят лекарства, ако има някой болен и няма с какво да бъде закаран на лекар, съответно го обслужват”, обяснява кметицата на Хисаря Пенка Ганева. Охранителите работят успешно и с кмета на Калояново Александър Абрашев. “Възложил съм на “Трафик СОТ” да охраняват всички общински сгради тази година с оглед на това да са по-близо до хората. Защото поръчката ми е под праговете и имам право да сключа договор с всеки. Донякъде съм рискувал, тъй като са нова фирма, но го направих с оглед на този социален СОТ, който предлагат на хората, и за да имат стимул да работят и с частните абонати, а не само с общините. Доволен съм. Ако така вървят нещата, може би и догодина ще работим пак заедно”, отчита Абрашев.

Бележка на редакцията: Публикуваме този материал с любезното съдействие на вестник „Марица“ Пловдив

Print Friendly, PDF & Email