„Охранител” е термин, който не означава едно и също нещо във всички страни. Така както пожарникар, военен, полицай, адвокат по света са различни понятия, така е и с охранителите. В текущата статия ще разгледаме  разликите между охранителите от някои от най-големите държави – какви са техните функции, задължения, права и изисквания към тях.

Преди това обаче ще уточним нещо важно. На английски за „охранител” има две основни понятия – „security guard” и “security officer”. Често те се приемат като едно и също, но много хора в бранша ги разграничават. Всяка от тези длъжности е различна, има свои характеристики и задължения. Охранителят (security guard) е това, което и ние възприемаме, като чуем думата – човек, който пази дадена сграда или терен, който следи за пожарната безопасност, наблюдава и следи кой влиза и излиза, прави патрули и т.н.  Охранителят е обучен да идентифицира подозрителни хора, да се грижи за видеонаблюдението и детекторите за опасни вещества и метали. Охранителят има по-малка отговорност и няма нужда от някаква специална квалификация, почти всеки може да работи като такъв, а заплатата му почти винаги е равна, или малко по-голяма от минималната за съответната държава.

7-Pointed-Star-Badge-SECURITY-OFFICERДругото понятие, което използват в англоезичните среди, “security officer”, се доближава най-много до нашият „експерт по сигурността”, но не точно. Под експерт у нас обикновено се разбира човек с висше образование, който управлява охранителите, седи в офис, прави инспекции и други. В чужбина става въпрос  отново за охранител, но на по-високо ниво. “Security officer” има повече права, отговаря за извънредни ситуации и е длъжен да защитава хората и противодейства на нападателите, докато полицията се намеси. Той може да изпълнява широк спектор от задачи, трябва да е силен физически, интелигентен, бърз и с много знания и опит, за да може да действа като истински професионалист. „Охранителят офицер” има повече права, може да носи и, в случай на нужда, да използва огнестрелно оръжие. Обикновено такива служители стават бивши военни, полицаи, антитерористи и други хора с дълъг опит в сферата на сигурността. Тази професия е много по-високоплатена. Служителите по сигурността в чужбина трябва да са преминали много голяма подготовка, тренировки и тестове за интелигентност, за да бъдат сертифицирани като такива. Те могат да пазят големи търговски центрове, музеи, училища, университети и много други. Любопитно е, че до 80-те години на миналия век за охранител е бил използван предимно терминът „watchman” (отговарящ на нашето „пазач”), който е бил популярен още от Средновековието.

CBP_female_officers_going_aboard_a_shipЕдни от най-интересните представи за охранители имат  в САЩ. Първо, защото по много неща си приличат с нашите и същевременно по още толкова се различават, и второ, защото в почти всеки щат има различни закони и разбирания за това какво е „охранител”. Освен всичко Америка е страната, където първи идват новите технологии, нововъдения и стандарти в бранша. В момента в щатите работят над 1 милион частни охранители, като само до 2016 г. се очаква да бъдат отворени още 175 хил. места в сферата на сигурността, защото пазарът непрекъснато се разраства.  Това означава, че в САЩ охранителите са чувствително повече от полицаите (около 750 хил.). Реалната бройка на охранителите всъщност е дори още по-голяма, тъй като в тези статистики не влизат хората, които са наети да работят директно за корпорациите, а не посредством охранителни фирми.

В повечето щати не всеки може да работи като охранител, като трябва преди това да има специален лиценз, да е преминал криминална проверка, обучение и да отговаря на нужните стандарти. Охранителите в САЩ имат право да извършват граждански арест в случай на нужда и са задължени след това да се обаждат на полицията. Точно както у нас, повечето охранители не носят огнестрелно оръжие, като това е позволено чрез специално разрешително и минаване на обучение. Именно САЩ – страната, която най-много разчита на технологиите, които работят съвместно с охранителите – роботи, всякакви охранителни джаджи, видеонаблюдение и други. Именно за това много от охранителите в щатите трябва да са технологично грамотни и да се справят при работата си с всякакви приспособления. В Америка полицията и частната охрана често работят съвместно и си помагат. В някои случаи (като в град Оукленд) се случва дори частната охрана да замества полицията в някои случаи.

DCJS-LogogВ щата Вирджиния, например, всеки охранител трябва да притежава т. нар. DCJS карта, която му позволява да упражнява тази професия. За да се получи тази карта, трябва да се премине през 18-часово обучение, завършващо с изпит. На всеки 2 години картата трябва да се обновява и охранителят да преминава през проверка. Ако охранителят е въоръжен, то той задължително трябва да премине през обучение минимум 22 часа. Оръжието се проверява и записва всяка година. Много е интересно, че в този щат охранителят може да се специализира, преминавайки 40-часов специален курс, в т. н. „Квестор на мира”. Тази длъжност се назначава от областен съдия и охранителят, която я притежава, има същите права, каквито има един полицай в територията и при дейността на фирмата, която охранява. Включително и употребата на сирена.

В Пенсилвания пък всеки охранител, който иска да носи оръжие, трябва да премине през 40 часа курс на обучение. За да получи такова разрешение, освен курса, охранителят трябва да премине през физически и медицински изпит, изпит по указване на първа помощ, психологически изпит и тежък изпит по точност. За сметка на това документът важи за 5 години, след което трябва да се мине през опреснителен курс.

В Калифорния охранителите получават лиценза си от Бюрото за разследвания и охранителни услуги и то след щателна проверка за криминално минало от ФБР. Желаещите кандидати трябва да са поне на 18 години и да имат завършен 40-часов курс за охранители. След като получат този лиценз, охранителите трябва да се специализират в 16 часа обучение по различни свободноизбираеми дисциплини. След 6 месеца охранителите трябва да преминат още един подобен курс. Отделно от това всички охранители имат задължително 8-часово задължително обучение по въпроси на сигурността.
Както виждате, във всеки щат на Америка има различни изисквания и отговорности на това да си охранител. Почти навсякъде в САЩ обаче, охранителят е добре обучен. Преди XXI вeк охранители са можели да стават всички и не е била нужна квалификация. Това обаче се променя след 11 септември 2001 г. Атентатът преобръща представите на американците за сигурност и ги кара да приемат мерки, които преди това са били немислими. Нарастват цените за сигурност и съответно качеството и професионализма на самите охранителите. Обучението и проверките стават задължителни, вдигат се нивото и стандартите. Много фирми откриват собствени обучителни центрове и започват да предлагат професионални тренировки на хора от частния охранителен бранш, които се доближават до тези на военните. Самите частни компании започват да търсят повече специалисти. Обучението става основен приоритет в отрасъла, цели се нивото на масовия охранител в САЩ да се вдигне неколкократно от предишното. Все по-често експертите и професионалистите в частния сектор надминават органите на реда от държавния.

(Очаквайте част II)

Print Friendly, PDF & Email