spray

Личната сигурност е приоритет номер едно за всеки човек. Никога не се знае кога ще попаднем в екстремна ситуация, в която се изисква моментална ответна реакция. Затова е хубаво винаги да сме подготвени и да имамe подръка средство, с което да можем да се защитим. Разбира се, не всеки може и иска да носи боен пистолет в задния си джоб, затова в тази  поредица от няколко статии ще си поговорим за най-добрите, законни и лесно достъпни оръжия, които без проблем може да носите със себе си.

Едно от най-добрите „оръжия” за самоотбрана са спрейовете. Тези малки флакончета биха могли да ви измъкнат от много опасни ситуация и да спасят живота и здравето ви. Техните най-големи предимства са, че са евтини, законни, не нанасят смъртоносни щети, носят се лесно и незабележимо и са елементарни за използване. Подходящи са както за въздействие срещу хора, така и срещу животни и са често предпочитани от дами.

Има много различни видове спрейове, в зависимост от предназначението и съставките им. Ако искате качествен и надежден продукт, специално в тази сфера, винаги се насочвайте към по-реномираното и скъпото, защото на пазара има много фалшификати, които биха могли да ви сгодят наистина лош номер в рискова ситуация. Друга заблуда е, че тези спрейове действат от малко разстояние и са опасни, защото позволяват на нападателите да се доближат до вас. Което не е вярно във всички случаи, защото се продават и флакони, които пръскат вещество дори на 5 метра. Цените започват от около 10 лева и достигат до много повече.

Ще познаете качествения флакон по цената (не прекалено висока, но не и твърде ниска), знака за съдържащото се вътре вещество, срока на годност, знака на производителя и сертификацията. Това са задължителни неща. Съществуват много видове спрейове, но няколко са най-употребяваните. Едни от най-срещаните са с вещества CS и CN. Това са сълзотворни газове, който действа след около 10-20 секудни от момента на поражение, токсични са, направени са от изкуствена химия и са опасни за хора със сърдечни и дихателни проблеми. Лошото при тях е, че са  слабоефективени при хора, употребили упойващи вещества и срещу животни. Друг популярен вид са OC, които са напълно био продукти и са базирани на свръх лютиви чушки. OC спрейове се смятат за най-добрите, екологично чисти, а и ефективни.  Има още много подобни вещества, но не всички са подходящи за кучета или дрогирани хора. Затова, преди да закупите такъв спрей, трябва да се информирате от продавача в оръжейния магазин кое за какво служи и да решите кой флакон, с кое активно вещество, е най-подходящ за вас.

Съществуват дори различни варианти на изстрелване на самата струя. Основните са три. Конична струя, лесна за употреба, няма нужда от точно насочване и може да порази много нападатели. Подходяща е за животни или движещи се нападатели, защото покрива голяма площ. За сметка на това може да повлияе и на вас и има малък обхват на действие, около 2 метра. Друг вид е насочената струя, която е устойчива на вятър, има голям обхват на действие и  поразява едно конкретно лице, но е по-сложна за употреба. Използва се от полицейските сили по света. И третия вид е пяната, която е най-сложна за употреба, изисква повече време за резултати и има малък обсег на действие. За сметка на това не се влияе от вятър, има по-дълъг ефект на действие и е най-подходящият флакон за употреба в затворени помещения. Преди да купите спрей преценете и какъв точно размер ви трябва. Продават се от най-малките „прикрити” и едва забележими, до „компактните”, които са подходящи за чанти или „служебните”, които се използват от охранители и полицаи.

Големи предимства на спрейовете са възможността за моментална употреба и бързото изваждане, което е ключово в изненадващи нападения. При флаконите съществува и момента на изненада, който би стреснал нападателите ви и би ви дал възможност за бягство. Не бива да забравяте две неща обаче. Първо – този вид самоотбрана не е направен за да респектира противниците ни. В случай на нужда не заплашвайте, а просто използвайте момента на изненада и директно пръскайте срещу нападателите. И второ – винаги внимавайте за посоката на вятъра, ако сте в открито пространство, защото съществува голяма вероятност и вие самите да пострадате. А в случай, че, без да искате, се поразите сами, измийте обилно с бебешки шампоан или спиртна течност, но в никакъв случай с гореща вода.

За спрейовете за самозащита може да се говори много, съществуват стотици видове в зависимост от вида на активното вещество, от големината, вида на струята и така нататък. Независимо към кой вид се спрете обаче, това остава един от най-добрите, достъпни, лесни и най-вече – ефективни начина за самозащита.

Print Friendly, PDF & Email