940614_gun_close_upЛичната сигурност е приоритет номер едно за всеки човек. Никога не се знае кога ще попаднем в екстремна ситуация, в която се изисква моментална ответна реакция. Затова е хубаво винаги да сме подготвени и да имамe подръка средство, с което да можем да се защитим. Разбира се, не всеки може и иска да носи боен пистолет в задния си джоб, затова в тази  поредица от няколко статии ще си поговорим за най-добрите, законни и лесно достъпни оръжия, които без проблем може да носите със себе си.

Оръжието, което изниква веднага в главата, когато се заговори на тази тема, е газовият пистолет. За него не се изисква разрешително и може да бъде закупен от всеки, навършил 18 години. Но все пак, ако закупим такова оръжие, е необходимо, до 14-дневен срок, да уведомим началника на РПУ по местоживеене. Личното газово оръжие никога не се преотстъпва.  Съществуват много различни патрони за газовите пистолети, като най-разпространените са халосните и тези, които съдържат сълзотворен газ или технически пипер, за защита от животни. Обикновено комбинацията е първите два патрони да са халосни, тоест предупредителни, а третият да е с някакъв газ или пипер, който да нанесе реални щети. Важно е да знаем, че този вид оръжия трудно биха могли да доведат до летален край, но има вероятност, от изстрел отблизо, да нанесат сериозни щети върху лицето на потърпевшия, включително ослепяване, обезобразяване и оглушаване.

За да сме обективни в тази статия ще спомена и положителните, и негативните черти на газовия пистолет, които никак не липсват. Като начало обикновено тези пистолетите са неудобни и твърде масивни, затова много често ще се случи да ви домързи да го вземете със себе си. Освен това те могат да създадат много главоболия с влизането по различни институции, банки и други подобни места. Друга негативна черта на газовия пистолет е, че залага предимно да „сплаши” нападателите. Но никога не се знае дали ако не извадим газов пистолет, човекът отсреща няма да има боен и това само да го провокира да стреля с него. А тогава ситуацията със сигурност не е на наша страна. Никога не знаем кой седи срещу нас, защото макар и реално опасни, в сравнение с други оръжия и по-„корави” престъпници, газовите пистолети са направо детска играчка. Това е и основната причина, поради която не бихме ви препоръчали категорично газовия пистолет за ежедневна превантивна защита срещу хора. В много ситуации то би помогнало много, а в други – да навреди повече. Но каквото и да решим, никога не трябва да се оставим масивния и респектиращо-изглеждащ газов пистолет да ни остави с фалшиво чувство за неуязвимост.

Разбира се, в реални ситуации повечето  средностатистически главорези биха се уплашили от вида и изстрела на такова оръжие, но рисковете са твърде големи. Газовото оръжие е полезно срещу животни, когато отиваме на излет в планината или живеем в крайни квартали, където през нощта скитат глутници кучета. Звукът би уплашил всяко куче, а ако все пак се стигне до нападение лютивият спрей би ви дал възможност за бягство. Имайте предвид обаче, че колкото по-извън града се намирате, толкова по-малко ще бъдат впечатлени нападателите ви от звука на изстрела, който би привлякъл внимание и помощ. Такъв пистолет би бил полезен и за жабката на колата, защото никога не се знае какво може да ни сполети на пътя, а винаги е по-добре да имаме, за всеки случай, пистолет подръка, било то и газов. Но въпреки всичко, преди да си купим такова оръжие, трябва много добре да примерим положителните и отрицателните му черти.

Преди да стреляте с газово оръжие трябва да съобразите и някои други неща. Ако е на открито и има силен насрещен вятър, голяма е вероятността газът от пистолета да порази и стрелящия. Същото важи и ако сте в затворено пространство – тогава газът ще покоси не само нападателя, но и вас самите. Психологическият фактор, както споменахме, е най-важен. Никога не знаете кой стои пред вас, каква е нагласата му, какъв е престъпният му опит, на какво е готов и какви упойващи вещества е приел.

В България се продават стотици видове газови пистолети, като най-разпространени са турските, а по-скъпите немски. Цените варират от 30 лева до десетократно , и повече,  по-големи суми. Друга възможност са газовите писалки, които вървят около 10-20 лева. Изглеждат като истински химикал, но имат в цевта си по един патрон, който би могъл да бъде изстрелян в случай на спешна нужда. Интересни, компактни за носене, ефикасни за ефекта „шок”  и като извадени от филмите за Джеймс Бонд, тези писалки са добра придобивка, но със сигурност не са достатъчни добри за самоотбрана в критични моменти.

Print Friendly, PDF & Email