450_H_85MULTI
След като ви представихме подробно как да си извадите всички разрешителни за притежание, съхранение и носене на бойно оръжие, идва ред на това да ви разкажем как да си изберете подходящо оръжие за самоотбрана. Покупката на такова оръжие е строго индивидуална и зависи от вкусовете, предпочитанията и финансовите възможности на човека. Разбира се и от това за какво ще се използва оръжието. Затова не се заемаме да ви даваме „акъл”, а само да ви представим една алтернативна възможност, която е насочена към хората, които са решили, че им трябва пистолет за една единствена цел – самоотбраната.

От разговора ни с дългогодишния оръжейник Мирослав Пирелков научихме, че за него най-добрият вид оръжия, които могат да се използват специално за самоотбрана, са малките двуинчови револвери, калибър 38. Предимствата на тези револвери е, че са най-компактни, носят се лесно, почти незабележимо, и могат да се побират в дамски чанти. Друго огромно предимство на револверите е, че с тях можеш да стреляш дори при засечка на патрона. При други оръжия, ако боеприпаса засече, стрелбата след това става по-трудна. Докато тук – засече ли един патрон, барабана се превърта и автоматично отива на следващото гнездо. Опитът показва, че в над 90% от случаите засечката става не по вина на самото оръжие, а на боеприпасите. Причината за това е проста – оръжията се произвеждат в малки, ограничени бройки и са скъпи – всяко едно минава опити и технически преглед. Докато самите патрони се произвеждат в огромни бройки и, разбира се, не могат да се пробват един по един.

Голямо предимство на револверите е, че се използват много лесно. В България малко хора са подготвени да боравят с огнестрелно оръжие, на повечето им липсват навиците и знанията. Затова в екстремна ситуация, от напрежение, голям процент от хората не биха се сетили при автоматичен пистолет да презаредят и изхвърлят засеклия патрон. Докато при револвера инстинктивно дърпаш спусъка отново и той стреля.

Друго, което е важно да се знае, че обикновено, при самозащита, зоната на огневия контакт е от 2 до 7 метра. Затова на тези дистанции малокалибреното оръжие е напълно достатъчно. То не е ефективно на дълго разстояние, но ако стреляш по човек от десетки метри – това със сигурност не е самоотбрана. Препоръчително е да е 38 калибъра, защото тези оръжия имат по-лек откат и са подходящи за хора, които не стрелят всеки ден, за дами и т.н.

Безспорно най-голямото предимство на малокалибрените револвери е, че с тях можеш да носиш различни видове боеприпаси, включително и такива, които се водят „с несмъртоносен ефект”. Съществуват много подобни– стоп патрони, сачмени патрони и т.н. Те са така направени, че да ранят нападателя по когото се стреля, да го спрат моментално, но да има минимален шанс да го убият. Няма нужда да коментираме защо това е толкова важно – никой нормален човек не иска да бъде убиец и до край на дните си да знае, че е отнел живота на друго човешко същество. Да не говорим пък въобще за законите, множеството пробойни и неясноти в тях. С по-малко оръжие и с по-леки патрони шансът да влезеш в разправия с правосъдието или в затвора е значително по-малък.

Друга потенциално възможност за оръжие за самозащита е руската класика и може би най-популярният пистолет у нас – „Макаров”. Най-голямото му предимство е, че е изключително евтин и е подходящ за хора, които не разполагат с голям бюджет. За сметка на това е невероятно просто и надеждно оръжие. Освен това за него също се намират „стоп патрони”. Най-големият му недостатък е, че е по-голям, по-неудобен за носене и по-тежък.

Всеки боен пистолет би ви свършил добра работа при самозащита. Трудно е да се посочат качествени модели, защото при бойните пистолети некачествени почти няма. Повечето оръжия са ефективни и здрави. Все пак не случайно струват повече пари и се продават толкова трудно. Това не са турски, китайски и редица други газови бойни пистолети за под 100 лева, които стават за гърмене по Нова Година. Покупката на такова оръжие е индивидуална за всеки и зависи от нуждите, целите и финансите. Много хора си купуват пистолет защото обичат огнестрелните оръжия, искат да стрелят по стрелбищата и да им се радват. Други ловуват, трети колекционират, четвърти спортуват. При тях малокалибреният револвер едва ли е подходяща опция. Всъщност малко на брой са хората у нас, които си купуват оръжие единствено и само за самозащита. Но специално за тях добрата практика показва, че може би най-подходящият пистолет е малокалибреният револвер – малък, удобен, практичен, лесен за употреба и със специални патрони несмъртоносен, но достатъчно мощен да спре нападателя.

Print Friendly, PDF & Email