watch

Интересен проект в борбата с престъпността е реализирала една търговска асоциация в град Гул, Великобритания. Градът се намира в провинция Йоркшир, недалеч от Лийдс и наброява население около 18 000 жители. През 2012 г. асоциацията е учредила специален дарителски фонд за изграждане на система за видеонаблюдение. В сметката били събрани 45 000 британски паунда, с които било закупено оборудване и била наета компанията SPS Security, която се заела с инсталирането. В списъка за подпомагане попаднали обекти с малък мащаб на бизнеса, които по принцип не можели да отделят средства за тази услуга.

Резултатите били повече от впечатляващи. Получил се рязък спад в криминалната статистика, водена от местната полиция. Подобрената криминогенна обстановка била усетена веднага от бизнеса. Търговските точки и малките обекти за услуги, обхванати от проекта, удължили по свое желание работното си време най-вече в тъмната част на денонощието. Това имало положителен ефект, довело до повече клиенти и от там – до по-добри финансови показатели за малкия бизнес. По такъв начин проектът е реализирал и главната си цел: оживление на търговията и предлагането на услугите в градчето и създаване на нови работни места.

През тази година вече е пристъпено към реализиране на втори етап от проекта – разширяване на зоната за видеонаблюдение. Успехът е вдъхновил не само организаторите, но и гражданите на Гул за продължаване на инициативата.

Print Friendly, PDF & Email